«1. Πλημμελήματα ή κακουργήματα, που τελούνται από Υπουργό, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού από το κατ' άρθρο 86 του Συντάγματος Ειδικό Δικαστήριο, ακόμη και αν ο Υπουργός έχει παύσει να έχει την ιδιότητα αυτή.
2. Τυχόν συμμέτοχοι συμπαραπέμπονται και δικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.
3. Οι αξιόποινες πράξεις της παραγράφου 1, οι οποίες δεν τελέσθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του Υπουργού, δικάζονται από τα αρμόδια δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, των ειδικών ποινικών νόμων και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.»
Τα ανωτέρω περιλαμβάνει στο άρθρο 1 ο νόμος 3126/2003 γνωστός και ως νόμος «περί ευθύνης υπουργών».
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 1ρητά αναφέρεται πως «οι αξιόποινες πράξεις οι οποίες δεν τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού, δικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Κ. και του ΚΠΔ» δηλαδή κανονικά, όπως δικάζονται όλες οι αξιόποινες πράξεις των απλών ανθρώπων…
Τώρα και παρόλο που γνωρίζω λίγα νομικά κολλυβογράμματα, δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς μια καραμπινάτη αξιόποινη πράξη που αναφέρεται σε φοροδιαφυγή μεγάλου χρηματικού ύψους (κακούργημα, αφού είναι πάνω από 150.000 ευρώ) και σε ξέπλυμα μαύρου, παράνομου χρήματος, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως όλες οι συναφείς αξιόποινες πράξεις όλων των υπολοίπων παρεπιδημούντων και ειδικά για τον κ. Μαντέλη, ο οποίος μάλιστα είχε και το «σθένος» να ομολογήσει το έγκλημά του, όλοι λένε ότι «δυστυχώς, οι πράξεις αυτές έχουν παραγραφεί με την παραγραφή που προβλέπει το Σύνταγμα και ο 3126/2003…
Η πράξη αυτή ΔΕΝ έχει παραγραφεί. Κι ο λόγος είναι απλός: Δεν αφορά η πράξη της αποδοχής ενός υψηλού χρηματικού ποσού, όπως αυτά που αποδέχτηκε σε τραπεζικό λογαριασμό ο Μαντέλης, τα υπουργικά του καθήκοντα. Ο ίδιος είπε ότι τα χρήματα αυτά αποτελούσαν χορηγία για τον προεκλογικό του αγώνα (άλλα αδικήματα προκύπτουν εδώ) και όχι ως «μίζα» για να βάζει υπογραφές.
Κατά συνέπεια και μετά από την δημόσια ομολογία του πρώην υπουργού, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να κινηθεί η αρμόδια εισαγγελική αρχή και να ασκήσει κατ’ αυτού την ποινική δίωξη.
Για να μη πούμε ότι και ο πρόεδρος και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, σε αυτή που ο Μαντέλης ομολόγησε τα αδικήματα που έχει διαπράξει, αφού έχουν όλες τις εξουσίες και αρμοδιότητες, κατά το Σύνταγμα, του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, θα έπρεπε ΗΔΗ να έχουν λειτουργήσει αρμοδίως…
Όλα τα άλλα είναι… ας μη το γράψω καλύτερα…
Να εκφράσω μόνο την αγωνία μου. Όλοι ενεργούν και πράττουν ως να μην έχουν συνείδηση του πού βρισκόμαστε. Ως να μην αντιλαμβάνονται τι έγινε χτες, με την κυνική ομολογία ενός πρώην υπουργού, ότι "τα έπαιρνε"...
Όταν θα κολυμπάμε στο χάος, τότε θα είναι αργά.
Ξυπνήστε!
Κ.Λ.
Πέμπτη 27 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Η άποψη του συνηγόρου του διαβόλου, που θα μπορούσε να είναι και ο συνήγορος του Μαντέλη:
Αυτό το "κατά την άσκηση των καθηκόντων του" μήπως ερμηνεύεται ως "κατά τη χρονική διάρκεια που ο διαπράξας το αδίκημα είχε το υπουργικό αξίωμα"; Αν είναι έτσι, τότε ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και ο κ. Μαντέλης βγαίνει λάδι. Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σου γι'αυτό.
Κατά τα άλλα, κάτι μας έταξες τις προάλλες αλλά τώρα τσιμουδιά.
Γιώργος
Όταν ο νόμος λέει "κατά την άσκηση των καθηκόντων του" εννοεί κατά τη δική μου ερμηνεία "στα πλαίσια των καθηκόντων του".
Αλοίμονο...
Αν π.χ. ένας υπουργός ανακαλυφθεί μετά από δέκα χρόνια ότι είχε σκοτώσει κάποιον, για λόγους ερωτικούς, δεν θα του καταλογιζόταν η πράξη;
Όσον αφορά το άλλο, θα γίνει συντόμως. Απλά έλειπε ο Μπαμπης αυτή τη βδομάδα, Γιώργο...
Κ.Λ.
Τελικά απ' ότι διαβάζω στα άλλα μπλογκς ο εισαγγελέας εφετών άσκησε ποινοκή δίωξη κατά του Μαντέλη ακριβώς για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και μάλιστα του απαγόρευσε με διάταξη την έξοδο από τη χώρα.
Κάτι που έγινε βεβαίως με μεγάλη καθυστέρηση και ΑΦΟΥ το πουλάκι είχε... πετάξει για το εξωτικό ΜΠΑΚΟΥ...
Η εξεταστική επιτροπή και η εισαγγελία είναι έκθετοι!
Κ.Λ.
Δημοσίευση σχολίου