Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ...

Η σημερινή διαδήλωση ήταν, μακράν, η μεγαλύτερη της δεκαετίας. Πόσοι συμμετείχαν; 200.000; Μπορεί περισσότεροι, μπορεί και λιγότεροι. Οι δρόμοι από το Σύνταγμα μέχρι το Πεδίο του Άρεως ήταν πήχτρα από διαδηλωτές. Και πάλι λίγοι ήταν. Ήταν επίσης μια από τις πιο βίαιες διαδηλώσεις της δεκαετίας.
Στα πηγαδάκια περίσσευε η οργή κατά της Κυβέρνησης. Κι όταν κάποιος έθετε το απλό ερώτημα: "Παιδιά γιατί δεν ήσασταν στις προηγούμενες διαδηλώσεις;" έπαιρνε την αποστομωτική απάντηση, "μα δε φανταζόμασταν ότι θα συμβούν τέτοια πράγματα".
Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές τα επεισόδια συνεχίζονται. Ανάλογα επεισόδια γίνονται και στη Θεσσαλονίκη.
Όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα είχα γράψει ότι οι πολλοί θα φτωχύνουν, το 20% - 25% (οι οικογένειες που ζουν με λιγότερα από €20.000 το χρόνο) θα πεινάσουν και οι πολύ λίγοι θα πλουτίσουν.
Σήμερα, η πρώτη έκρηξη οργής αυτών που θα φτωχύνουν προκάλεσε σοκ και δέος. Άφησε πίσω της τρεις νεκρούς. Τρεις ανθρώπους που ζούσαν με μισθούς των €650, που δεν απεργούσαν γιατί στη MARFIN δεν υπάρχει σωματείο, και γιατί κανείς δεν είχε κάνει τον κόπο να τους εξηγήσει γιατί είναι σημαντικό να απεργήσουν.
Με την αστυνομία συγκρούστηκαν χιλιάδες διαδηλωτών κάθε ηλικίας. Στα δακρυγόνα απάντησαν με ξήλωμα των πεζοδρομίων. Χρόνια τα φρικιά έπαιζαν ξύλο με την αστυνομία, πεζοδρόμια όμως δεν ξηλώνονταν. Δεν ξηλώθηκαν καν το Δεκέμβρη του 2008. Σήμερα ξηλώθηκαν για πρώτη φορά από το Πολυτεχνείο του 1980. Είναι φανερό ότι η λογική της βίας δεν εμπνέει πλέον μόνο τους πιτσιρικάδες. Εμπνέει πολύ περισσότερο κόσμο. Ανθρώπους που μέχρι χθες δεν διανοούνταν ότι θα προσφύγουν σε αυτή.
Και έφερε στην επιφάνεια τα έντονα αντικοινοβουλευτικά αισθήματα. μιας μερίδας του ελληνικού λαού. Η επίθεση στη Βουλή δεν έγινε από 50 μπαχαλάκηδες, έγινε από εκατοντάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και τους οποίους δε μπόρεσε να συγκρατήσει η περιφρούρηση του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ το σύνθημα "να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή", το φώναζαν χιλιάδες, διαδηλωτών κάθε ηλικίας, όχι οι 50 μπαχαλάκηδες. Κι όλα δείχνουν ότι ο επόμενος "εθνοσωτήρας" θα έχει την υποστήριξη όλων αυτών.
Όταν τέτοια είναι η αντίδραση αυτών που θα φτωχύνουν, με τρομάζει η αντίδραση αυτών που θα πεινάσουν. Γιατί αυτοί δεν έχουν αντιδράσει ακόμα.
Η σημερινή διαδήλωση πρέπει να έστειλε μηνύματα προς όλους τους πολιτικούς χώρους. Τα οποία ουδείς έλαβε.
Στα δελτία των 20.00 άκουσα τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Απέδειξαν, για πολλοστή φορά, ότι δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται στο δρόμο. και δεν πήραν κανένα μήνυμα.
Η Κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα ότι πρέπει να ορίσει επιτέλους κάποιες κόκκινες γραμμές κοινωνικής προστασίας. Και να ασχοληθεί σοβαρά με αυτά που έπρεπε να κάνει από την πρώτη μέρα. Να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Το φορολογικό νομοσχέδιο έπρεπε να έχει ψηφιστεί Νοέμβριο του 2009, όχι Απρίλιο του 2010. Κι αντί το Υπουργείο Οικονομικών να κάνει εκκλήσεις στον πατριωτισμό μας, να μας ανακοινώνει τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους φοροφυγάδες. Πιθανόν αν είχαν γίνει όλα αυτά κάποιοι να διαδήλωναν κατά της "φορμπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης". Η κοινωνία όμως θα είχε λάβει τις διαβεβαιώσεις της ότι δε θα πληρώνουν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι και θα είχε αναλάβει το δικό της μερίδιο στις θυσίες.
Επιπλέον η Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι στο μέλλον θα χρειάζεται όλο και περισσότερους αστυνομικούς για να προστατεύουν τις περιουσίες των Βγενόπουλων.
Η Αριστερά πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να βάλει στην άκρη τον υστερικό αντιΠΑΣΟΚΙΣΜΟ της και να ασχοληθεί σοβαρά με την εκπόνηση ενός διεκδικητικού προγράμματος με συγκεκριμένους στόχους. Και να τους παλέψει. Όπως τους πάλευε κάποτε. Όταν το κεντρικό σύνθημα του ΚΚΕ είναι "διώχτε τους κλέφτες του ΠΑΣΟΚ" , χωρίς καμιά άλλη πρόταση, εντελώς λογικά οι ψηφοφόροι του θα κάνουν γιούργια στη Βουλή. Όταν ο ΣΥΝ ζητάει μεν δημοψήφισμα για τα μέτρα και αντιπροτείνει επαναδιαπράγμάτευση του χρέους, χωρίς να ομολογεί ότι η λύση αυτή θα συνεπάγονταν το ίδιο σκληρές θυσίες, με τη διαφορά ότι θα υπήρχε η ελπίδα ανάκαμψης στο απώτερο μέλλον που δεν υπάρχει τώρα, εντελώς φυσιολογικά οι ψηφόροι του θα φωνάζουν "να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή".
Άφησα τελευταίο ένα πρωτοφανές έγκλημα που συντελέστηκε σήμερα. Το τελευταίο ταβερνείο δεν παίρνει άδεια λειτουργίας αν δεν έχει έξοδο κινδύνου. Η MARFIN EGNATIA BANK (και πόσες άλλες άραγε;) λειτουργούσε χωρίς έξοδο κινδύνου. Οι τρεις άτυχοι άνθρωποι θα είχαν βρει εξ ίσου τραγικό θάνατο αν η πυρκαγια είχε προκληθεί από βραχυκύκλωμα και όχι από μολότωφ. Αλλά μ' αυτό κανείς εισαγγελέας δε θα ασχοληθεί. Ο Κύριος Βγενόπουλος είναι αξιότιμος πολίτης. Και φιλοδοξεί να κυβερνήσει και τη χώρα.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Υ.Γ. Και μέσα σ' όλα, πάλι κάηκε ένα πολυτελές αυτοκίνητο, που εντελώς συμπτωματικά, είχε ξεμείνει παρκαρισμένο στο γνωστό σημείο. Μεταξύ Σολωμού και Βερανζέρου, δίπλα στο σημείο που περνούσε η διαδήλωση. Φαίνεται ότι κάποιοι, μη έχοντας συναίσθηση του τι μέλλοι γενέσθαι, φρόντισαν καλού κακού να έχουν τα πλάνα τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: