Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΟΙ ΚΑΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΙ

Βρέθηκα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας για λίγες μέρες στη Βαρκελώνη. Ο χρόνος ήταν λίγος, αλλά μου δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσω πόσο σοφή υπήρξε η ρήσις του άλλοτε Υπουργού Νίκου Αθανασόπουλου (αυτουνού που είχε βαφτίσει ελληνικό το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι, με αποτέλεσμα να πληρώσει η Ελλάδα τρελά πρόστιμα στην ΕΟΚ), ο οποίος είχε αποστομώσει, προ εικοσαετίας και βάλε, τους εξ Εσπερίας κουτόφραγκους, με τη ρήση: «Όταν εμείς δημιουργούσαμε πολιτισμό εσείς κρεμόσασταν από τα δέντρα».
Πόσο σοφή κουβέντα είπε ο άνθρωπος αυτός!
Να φανταστείτε ότι τέσσερις ολόκληρες μέρες και δεν είδα ούτε ένα πεζοδρόμιο σπασμένο, ούτε ένα ΙΧ, ούτε μια μοτοσυκλέτα, παρκαρισμένο πάνω στο πεζοδρόμιο, ούτε ένα δρόμο βρώμικο στο κέντρο της πόλης.
Επιπλέον πήρε την Κυριακή το βράδυ η Μπαρσελόνα το πρωτάθλημα Ισπανίας στο ποδόσφαιρο και - ώ της φρίκης - έβλεπες στους πανηγυρισμούς να συμμετέχουν ετοιμόγεννες γυναίκες και ζευγάρια με νεογέννητα στα καροτσάκια.
Ούτε ένας ημίγυμνος να σπάει εν εξάλλω καταστάσει αυτοκίνητα ή να καίει μαγαζιά. Ετσι για να το κάψουμε ρε παιδιά! Και, το χειρότερο, τη Δευτέρα το πρωί νόμιζες πως την προηγούμενο βράδυ δε γιόρταζαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους! Τόσο καθαρά!
Κι ύστερα θέλουν να μας δώσουν και μαθήματα πολιτισμού. Καημένοι Κουτόφραγκοι!

Γιάννης Χρυσοβέργης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για την ακρίβεια ο Αθανασόπουλος είχε πει:
"Όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνες, αυτοί (οι κουτόφραγκοι) έτρωγαν βελανίδια κρεμασμένοι από τα δέντρα".
Τελικά δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά μόνο εμείς είμαστε οι ξύπνιοι. Οι άλλοι δυτικοί εταίροι μας είναι είτε "αμερικανάκια", είτε "κουτόφραγκοι"...
Κ.Λ.

Γιώργος Σκιάνης του Μιχαήλ είπε...

Η ρήση του Αθανασόπουλου δεν είναι αθανασοπούλεια. Είναι πιπίλα στα στόματα των ελλήνων. Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική. Είμαστε πολύ κακοί κληρονόμοι του πολιτισμού των προγόνων μας που - ευτυχώς - τον αξιοποιούν άλλοι.