Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ Νο 2

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, ένας πανέξυπνος άνθρωπος.
Το έχει αποδείξει κατ' επανάληψη με τις οξυδερκείς - ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του -  τοποθετήσεις του σε θέματα οικονομίας.
Ακριβώς γι αυτό το λόγο η «ατυχής» ή «αληθής» - κατά τη δική του εκδοχή - δήλωση περί μη βιωσιμότητας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει οσμή πολιτικοοικονομικού σκανδάλου.
 
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα περί «μη βιωσιμότητας» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα με αφορμή τη σχετική ερώτηση στη Βουλή του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα.
«Είμαι εδώ για να λέω την αλήθεια», ήταν η απάντηση του υπουργού στην κριτική του Προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ περί απαξίωσης της τράπεζας με τις δηλώσεις του.
Πέραν της όποιας συμφωνίας ή διαφωνίας του καθενός με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει την κρατικοποίηση των τραπεζών, γεγονός είναι ότι η δήλωση του υπουργού προκάλεσε πτώση της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά 30%, γεγονός που υποχρέωσε τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών να διακόψει τη διαπραγμάτευσή της. Γεγονός είναι επίσης ότι στις επόμενες ημέρες η μετοχή συνέχισε τη χαμηλή της πτήση.
Ας ενστερνιστούμε όμως την άποψη του Υπουργού και της κυβέρνησης, που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν, το ταχύτερο δυνατό, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Κι ας θυμηθούμε ότι, από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, προσδοκά η κυβέρνηση να μειώσει το Δημόσιο χρέος.
Είναι προφανές, σε αυτή τη λογική, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη της πώλησης της τράπεζας, σε όσο το δυνατόν ψηλότερη τιμή.
Είναι προφανές επίσης, ότι, όποιος και αν είναι ο τρόπος υπολογισμού του τιμήματος που θα καταβληθεί στην κυβέρνηση, η τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χρηματιστήριο θα παίξει καθοριστικό ρόλο.
Ας φέρουμε τώρα στο νου μας μια λαϊκή αγορά, λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι. Οι μανάβηδες φροντίζουν να εκθειάσουν τα προτερήματα του προϊόντος τους. Άλλος την ποιότητα, ακόμα κι αν τα λαχανικά του είναι εξώφθαλμα μπαγιάτικα. άλλος τη χαμηλή τιμή. Υπάρχουν και κάποιοι που φωνάζουν: «Πάρτε τα ρε παιδιά να φύγω! Τζάμπα είναι!». 
Όμως κανένας υποψήφιος πελάτης δεν πλησιάζει αυτούς τους τελευταίους. Γιατί, ναι μεν όλοι γνωρίζουν πως αυτή την ώρα τα καλύτερα προϊόντα έχουν ήδη πουληθεί, όμως όλοι κοιτάζουν να πάρουν το καλύτερο που υπάρχει. Και γι αυτό στέκονται μπροστά στους πάγκους αυτών που εκθειάζουν τις πραγματικές ή φανταστικές αρετές του προϊόντος τους.
Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Στουρνάρας συνηθίζει να επισκέπτεται τη λαϊκή αγορά ή στέλνει σε αυτή την οικονόμο του. Σε κάθε περίπτωση όμως, ως καλός γνώστης των αγορών, γνωρίζει πολύ καλά τα εμπρορικά ήθη.
Η συμπεριφορά των πελατών είναι η ίδια σε κάθε αγορά, είτε θέλουν να αγοράσουν μαρούλια, είτε τράπεζες. Όλοι κοιτούν να αγοράσουν το καλύτερο ποιοτικά προϊόν, στις καλύτερες δυνατές τιμές. 
Το ίδιο κι η συμπεριφορά των εμπόρων. Προσπαθούν να πουλήσουν το προϊόν τους στην υψηλότερη δυνατή τιμή, είτε πρόκειται για μαρούλι είτε για τράπεζα.
Γι αυτό ακριβώς η δήλωση του υπουργού Οικονομικών είναι τουλάχιστον ατόπημα. Μείωσε το δυνητικό έσοδο του Δημοσίου από την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως και 30%. Και, όσο και να προσπαθήσει, αυτό δε μπορεί να το αλλάξει.
Από κει και πέρα θα κληθεί να αποδείξει - σε μια περίοδο που η δυσπιστία των πολιτών προς τους πολιτικούς περισσεύει -  ότι η δήλωσή του περί «μη βιωσιμότητας» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ήταν μια ατυχής δήλωση - ακόμα και αν ήταν αληθής - και ότι πίσω από αυτήν δεν υποκρύπτονταν η παραμικρή πρόθεση να ευνοηθεί ο υποψήφιος αγοραστής της Τράπεζας. 

Γιάννης Χρυσοβέργης


Δεν υπάρχουν σχόλια: