Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η κάθε μια από τις ειδήσεις που ακολουθούν θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο μιας εκτενούς ανάρτησης. Όταν όμως μέχρι και οι επισήμως «αδιάφοροι» περί τα ποδοσφαιρικά εκφράζουν απόψεις για αγώνες και συμπάθειες επί ομάδων καλό είναι κανείς να λαμβάνει υπ' όψιν του τις προσήκουσες σπονδές στη σφαιρική θεά κατά τη διάρκεια του «Μουντιάλ», όπως αποκαλείται εδώ και 32 χρόνια στην ελληνική γλώσσα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

ΗΠΑ: αντισυνταγματικοί οι περιορισμοί στην οπλοφορία

Με πέντε ψήφους υπέρ, έναντι τεσσάρων κατά, το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι «είναι αντισυνταγματικός ο οποιοσδήποτε περιορισμός στην ελευθερία της οπλοφορίας στις ΗΠΑ». Η απόφαση αυτή, με αφορμή νόμο της πόλης του Σικάγο που απαγόρευε την αγορά και κατοχή όπλων, συνιστά μια πρωτοφανή νίκη του λόμπι της οπλοκατοχής, που στις τελευταίες Προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Και τούτο διότι, οι οργανώσεις κατά της ελεύθερης οπλοφορίας, προσπαθούσαν μέχρι τώρα να επιτύχουν τοπικές νομοθεσίες οι οποίες να περιορίζουν το δικαίωμα στην κατοχή και χρήση όπλων., μιας και η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία.
Με την τελευταία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου οποιοσδήποτε Αμερικανός -ενδεχομένως και οποιοσδήποτε κατοικεί νόμιμα στις ΗΠΑ - έχει δικαίωμα να αποκτήσει οποιοδήποτε όπλο επιθυμεί για την προστασία της ζωής του. Το εμπόριο των πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ έχει ετήσιο τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, θανάτους ανύποπτων ανθρώπων που πέφτουν θύματα ένοπλων τρελαμένων. Οι οποίοι βεβαίως συλλαμβάνονται και καταδικάζονται «σε θάνατο».

ΗΠΑ: Οι κατάσκοποι που ήρθαν από το κρύο
Σενάρια βγαλμένα από τις ταινίες του Τζέημς Μποντ και εποχές Ψυχρού Πολέμου θύμισε η σύλληψη δέκα ανθρώπων από το FBI με την κατηγορία της «κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας». Δέκα άνθρωποι οι οποίοι, κατά το κατηγορητήριο, ειχαν εκπαιδευθεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και είχαν σταλεί στις;ΗΠΑ, με πλαστές ταυτότητες, για να παρεισφρύσουν στους κύκλους λήψης πολιτικών αποφάσεων, να επηρεάσουν αποφάσεις και να συγκεντρώσουν απόρρητες πληροφορίες.
Αναμενόμενη ήταν η έντονη αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης. Το ερώτημα που τίθεται από αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ είναι το κατά πόσον πρόκειται πράγματι για ένα δίκτυο Ρώσων κατασκόπων ή για απόπειρα κάποιων κύκλων της Ουάσιγκτον να σαμποτάρουν την πολιτική προσέγγισης ΗΠΑ - Ρωσίας, που ακολουθεί ο Πρόεδρος Ομπάμα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κρίσιμη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αύριο.
Μια φαινομενική τυπική διαδικασία έχει εξελιχθεί σε δοκιμασία επιβίωσης του κυβερνώντος συνασπισμού στη Γερμανία. Αντίπαλοι είναι ο εκλεκτός της Άγγελα Μέρκελ Κρίστιαν Βουλφ, με κύριο προσόν την καριέρα του στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, και ο υποστηριζόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους Γιοακίμ Γκάουκ, πάστορας από την πρώην Ανατολική Γερμανία, με σημαντική συνεισφορά στην αντίσταση στο κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά και, μετά την ενοποίηση, σημαντική συμβολή στη διαχείριση και δημοσιοποίηση των αρχείων της Στάζι, από τα οποία αποδείχθηκε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι πλείστοι κομμουνιστοφάγοι της Δυτικής Γερμανίας, προσέφερανμ με το αζημίωτο τις υπηρεσίες τους στις ανατολικογερμανικές μυστικές υπηρεσίες.
Το πρόβλημα για τη Γερμανίδα Καγκελάριο είναι ότι πλήθος επώνυμων στελεχών των δυο κυβερνώντων κομμάτων έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ του υποστηριζόμενου από την αντιπολίτευση υποψήφιου. Ο τελευταίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που όμως δεν έχουν καμιά σημασία μιας και ο Πρόεδρος δεν εκλέγεται από τους πολίτες αλλά από εκλεκτορικό σώμα 1244 μελών, έχει την προτίμηση του 42% των Γερμανών έναντι μόλις 36% του κυβερνητικού υποψήφιου.
Και το μέγα ερώτημα είναι: Θα επιζήσει ο κυβερνών συνασπισμός μιας ενδεχόμενης ήττας; Ή θα οδηγηθεί η Γερμανία σε πρόωρες εκλογές με αβέβαιη έκβαση και το συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών - Ελεύθερων Δημοκρατών να περνά στην ιστορία ως η πλέον βραχύβια και κατώτερη των περιστάσεων μεταπολεμική κυβέρνηση;

ΒΕΛΓΙΟ: Καταδίκη σε οκτώ χρόνια φυλακή της Μαλίκα Ελ Αρούντ.
Η Μαλίκα Ελ Αρούντ Βελγίδα μαροκινής καταγωγής, καταδικάστηκε, μετά από πολύμηνη δίκη σε οκτώ χρόνια φυλακή, με την κατηγορία της συλλογής χρημάτων υπέρ της Αλ Κάιντα και της συστηματικής στρατολόγησης υποψήφιων καμικάζι.
Η είδηση δε θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν η Μαλίκα Ελ Αρούντ δεν ήταν εμβληματική φυσιογνωμία ενός ιδιότυπου « «φεμινισμού», που αναπτύσσεται στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια μεταξύ νέων γυναικών από ισλαμικές οικογένειες, οι οποίες έχουν γεννηθεί και έχουν μεγαλώσει στην Ευρώπη.
Βρίσκοντας στον ισλαμικό φονταμενταλισμό ένα καταφύγιο από την οικογενειακή καταπίεση, γίνονται αποτελεσματικοί απόστολοι του πολιτικού μηνύματος της Αλ Κάιντα, συγκεντρώνουν χρήματα και πληροφορίες για τους πυρήνες της και εξωθούν αδελφούς και συζύγους να γίνουν «μάρτυρες του τζιχάντ».
Ο πρώτος σύζυγος της Μαλίκα Ελ Αρούντ ήταν μεταξύ των δολοφόνων του ηγέτη της αντιπολίτευσης στους Ταλιμπάν Αχμάντ Μασούντ, λίγες ημέρες πριν αρχίσει η ΝΑΤΟική εισβολή στο Αφγανιστάν. Ο δεύτερος σύζυγός της, που καταδικάστηκε στην ίδια ποινή με αυτή ερήμην, πιστεύεται ότι βρίσκεται κάπου στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν και συντονίζει δίκτυα ισλαμιστών ανταρτών. Η ίδια η Μαλίκα Ελ Αρούντ λειτουργούσε επί χρόνια έναν ιστότοπο, ο οποίος μετέδιδε αποκλειστικές δηλώσεις και εκλήσεις του Οσάμα Μπιν Λάντεν και και καλούσε όλους του Μουσουλμάνους σε τζιχάντ κατά των απίστων. Με την πάροδο του χρόνου ο εν λόγω ιστότοπος είχε εξελιχθεί σε σημαντικό μηχανισμό προπαγάνδας της Αλ Κάιντα.

ΕΛΛΑΔΑ: Έφυγε ο Κώστας Σειρηνίδης, ο «κόκκινος ταγματάρχης».
Διάβασα την είδηση στη στήλη με νέα για τους φαντάρους της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Πέθανε από έμφραγμα, ενώ προσπαθούσε να αναδείξει τις αντιφάσεις του κατηγορητηρίου που βαραίνει το γιο του Άρη, ο Κώστας Σειρηνίδης.
Ταγματάρχης, διοικητής μονάδας βαρέως πεζικού στην Αργολίδα κατά τους τελευταίους μήνες της Χούντας, είχε πάρει υπό την προστασία του τους «φακελλωμένους» φαντάρους της μονάδας του. Όταν κηρύχθηκε η επιστράτευση, όπλισε το τάγμα του ως τα δόντια και έστειλε τελεσίγραφο στον «Πρόεδρο της Δημοκρατίας» Φαίδωνα Γκυζίκη, απαιτώντας την άμεση αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Πίστεψε στο «λόγο της τιμής» του Γκυζίκη και δέχθηκε να πάει στην Αθήνα για «διαπραγματεύσεις», όπου φυσικά τον συνέλαβαν πάραυτα με στόχο να τον εκτελέσουν χωρίς δικη.
Η κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης για μέρες έψαχνε να μάθει που τον είχαν φυλακισμένο. Στη συνέχεια αποστρατεύτηκε. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ και ήταν υποψήφιος βουλευτής του στις Σέρρες στις εκλογές του 1977. Δεν επεδίωξε, μολονότι ουδείς θα του το αρνούνταν, να εξαργυρώσει την αντίστασή του με δημόσια αξιώματα. Έφυγε αθόρυβα, όπως έζησε.

Γιάννης Χρυσοβέργης

3 σχόλια:

Konstantinos είπε...

Απίστευτη η ιστορία του Σειρηνίδη. Πότε θα αρχίσουν να συμπεριλαμβάνονται αυτά στα βιβλία ιστορίας των σχολίων (Η μηπως είναι ήδη εκεί και με το σχόλιο μου προδίδω την κακή μου επίδωση στην σχολική Ιστορία; :-) )

Ανώνυμος είπε...

Μολονότι, δεν είχα στενή γνωριμία μαζί του , έτυχε να τον γνωρίσω πριν από μια 10 ετία περίπου ( στις πρώιμες ιδεολογικές μου αναζητήσεις στον αναρχισμό) στο βιβλιοπωλείο του Γαρμπή. Στην πολύ σύντομη συζήτησή μας, σχετικά με τον εκφυλισμό κάποιων αριστερών και την μετάλλαξή τους σε ρεβιζιονιστές, διαπίστωσα ότι είχα να κάνω μ΄ έναν άνθρωπο που η διαδρομή του μόνο αθόρυβη δεν υπήρξε. Ήταν πραγματικά ελεύθερη προσωπικότητα και δεν υπήρξε ποτέ εξαρτημένος από καμιά μορφή εξουσίας , ακόμα κι’ όταν υπηρετούσε επί χούντας στο στρατό. Τον θαύμαζα για την δυναμική και ακούραστη παρουσία του.
Δυστυχώς, η πίκρα για την άδικη προφυλάκιση του γιου του, κατάφερε να ολοκληρώσει αυτό που προσπαθούσε πολλά χρόνια τώρα να δαμάσει , το αστυνομικό κράτος.
χαράλαμπος

Άτακτος Λόγος είπε...

Το "αθόρυβος" αφορούσε στην άρνησή του να εξεργυρώσει με δημόσια αξιώματα την αντίστασή του.

Γιάννης Χρυσοβέργης