Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Απ' όλες τις λέξεις προτιμώ το οχι.



''Απ' όλες τις λέξεις προτιμώ το οχι''.Τα λόγια ανήκουν σ' ενα μεγάλο στοχαστή, λογοτέχνη, ποιητή και σεναριογράφο, βραβευμένο με το Νομπελ Λογοτεχνείας το 1998.
Τον Ζοζε Σαραμάγκου, έναν οργισμένο ακτιβιστή του πνεύματος που σ' όλες τις ομιλίες του παρακινούσε τον κόσμο << να θυμώνει και να εξεγείρεται αντί να παραμένει απαθείς, που είναι το σύμπτωμα της νόσου απ' την οποία πάσχει ο σύγχρονος άνθρωπος>>.
Επειδή, πράγματι, η απάθεια απέναντι στό παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα είναι μιά ασθένεια που φαλκιδεύει το πνεύμα μας, θα πρότεινα να διαβάσουμε το '' Περι Τυφλότητος'' στό οποίο ο Ζοζε Σαραμάγκου περιγράφει με γλαφυρό τρόπο , τί θα μπορούσε να συμβεί σ' ένα κόσμο που έχει χάσει την όρασή του.

Χαράλαμπος Κουκάκης

Δημοσιεύω ένα άρθρο της Δημοσιογράφου Π. Κρημιώνη στη χθεσινή Αυγή 20/6/2010
Κομμουνιστής και άθεος, από τους τελευταίους σοφούς της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, συγγραφέας ο οποίος από όλες τις λέξεις που λάτρεψε παρέμεινε ως το τέλος αθεράπευτα ερωτευμένος με το όχι. Η τελευταία σελίδα του βίου του Ζοζέ Σαραμάγκου γράφτηκε την Παρασκευή το μεσημέρι, στο νησί Λανθαρότε όπου ζούσε από το 1993 μαζί με τη σύζυγό του Πιλάρ. Κι είναι αυτός πραγματικά ο θάνατος ενός γίγαντα που έζησε στη γερασμένη μας ήπειρο, η οποία αν και προνόησε να τον τιμήσει το 1998 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, δεν τόλμησε ουσιαστικά να αναγνώσει με προσοχή τα βιβλία του.
Κυρίως τα "Περί τυφλότητας" και "Περί φωτήσεως" , αυτά τα διαβολεμένα πολιτικά βιβλία, με τα οποία αμφισβητεί το σύστημα, ρίχνοντας απανωτές γροθιές στις κουρασμένες μας βεβαιότητες και προλέγοντας το άνοιγμα των ασκών του Αιόλου που επιφύλαξε η οικονομική και πολιτική πρακτική και ο εφησυχασμός των τελευταίων δεκαετιών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ανάμεσα στην ξαφνική τύφλωση των κατοίκων της χώρας στο "Περί τυφλότητας" και το εκλογικό παράδοξο της καθολικής λευκής ψήφου στη χώρα του "Περί φωτίσεως", ο Σαραμάγκου έδειξε τα δεινά και προέτρεψε σε αντίδραση. Φευ, η προσοχή περιορίστηκε στο απολαυστικόν της ανάγνωσης κι όχι στο σημαίνον του αναγνώσματος.
Ποτισμένα από τη συμπόνια του για τον άνθρωπο, στοιχειωμένα από τον συμβολισμό, στον οποίο με μαεστρία επιδόθηκε, και από τις μακρόσυρτες φράσεις που σε τραβούν να ακολουθήσεις τον στοχασμό του, τα βιβλία του Σαραμάγκου έμειναν σταθερά επικεντρωμένα στη βάσανο του ανθρώπου και τη βάσανο των κοινωνικών. Στις σελίδες τους ευδοκήμησαν οι αρνήσεις σε θεμελιώδεις συμβάσεις. Αθεος γαρ. Πολέμιος της αδικίας και της ανισότητας, συχνά έλεγε "από όλες τις λέξεις προτιμώ το όχι". Αυτό είχε πει και το 1998, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τη βράβευσή του με το Νόμπελ. Αυτό το όχι προέταξε το 1993 στη δεξιά τότε κυβέρνηση της Πορτογαλίας που αντέδρασε για το βιβλίο του "Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιο" και αυτοεξορίστηκε στο νησί Λανθαρότε. Αλλά και στον φίλο του τον Κάστρο όχι είχε πει για τις διώξεις αντικαθεστωτικών, όπως τρανό ήταν το όχι του για το Γκουαντάναμο.
Αυτοδίδακτος μπήκε στα γράμματα ο Σαραμάγκου. Παιδί αγροτικής οικογένειας, εγκατέλειψε τις σπουδές του στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, έκανε διάφορες δουλειές κι έφτασε στα 50 για να αρχίσει να δημοσιεύει συστηματικά. "Εγχειρίδιο ζωγραφικής και καλλιγραφίας", "Το χρονικό του μοναστηριού", "Η χρονιά που πέθανε ο Ρικάρντο Ρέις", "Η πέτρινη σχεδία", "Ιστορία της πολιορκίας της Λισαβόνας", "Όλα τα ονόματα", "Περί θανάτου" και τελευταίο βιβλίο του "Κάιν" κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο.Στη μεσηλικία του γνώρισε την επιτυχία και στη δύση του βίου του, περασμένα 80, γνώρισε τη μαγεία του ίντερνετ. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, διατηρούσε το δικό του blog. Επιμελώς τηρούσε επίσης τη συνήθεια της ετήσιας έκδοσης ημερολογιακών του καταθέσεων στα "Τετράδια του Λανθαρότε". Έγραψε κι ένα βιβλίο για παιδιά. "Το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου", όπου ο μικρός της ιστορίας του έκανε κάτι "πολύ μεγαλύτερο από το μπόι του", έσωσε από το θάνατο ένα λουλούδι. Ζοζέ Σαραμάγκου. Πέθανε προχθές, στα 87 του.

2 σχόλια:

Άτακτος Λόγος είπε...

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου είναι από τους ανθρώπους που έγραφαν για να πουν κάτι το ουσιαστικό, όχι για να παραθέτουν συρραφές ευφυολογημάτων, τις οποίες οι πληρωμένοι γραφιάδες βαφτίζουν, ανάλογα με τις προτιμήσεις τις εκδοτικής βιομηχανίας και του «συγγραφέα», λογοτεχνία, φιλοσοφία ή οτιδήποτε άλλο.
Μέχρι τώρα δεν έτυχε να έχω διαβάσει κάποιο έργο του. Η εικόνα που έχω γι αυτόν είναι από τις συνεντεύξεις του που έτυχε να διαβάσω.
Τα ευρωπαϊκά γράμματα έχασαν σίγουρα μια μεγάλη μορφή. Έναν από τους λίγους στοχαστές που ήξεραν να λένε ΟΧΙ. Και, δυστυχώς, στους καιρούς μας, οι άνθρωποι αυτοί δεν αντικαθίστανται εύκολα.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Ανώνυμος είπε...

Ούτε εγώ έχω διαβάσει Σαραμάγκου. Κρίνοντας από τη βιογραφία του, ο άνθρωπος αυτός θα πρέπει να έδωσε μάχη για να υπηρετήσει την τέχνη του και το μεράκι του, σε ένα κοινωνικό περιβάλλον "που τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά" (έτσι ήταν η Πορτογαλία μέχρι τα μέσα του'70). Και η καταξίωση ήρθε σε μεγάλη ηλικία.
Για το "οχι" και κατά πόσον το προτιμάμε, σκέφτομαι να γράψω ένα κειμενάκι σύντομα.

Γιώργος