Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010

Μια εμπειρία αυτοδιαχείρισης

Αναδημοσιεύω ένα κειμενάκι από το περιοδικό "Δρόμος της Αριστεράς" με θέμα την αυτοδιαχείριση ενός εστιατορίου στη Θεσσαλονίκη, με την ελπίδα να περπατήσει αυτό το εγχείρημα.

Γιώργος Αιμ. Σκιάνης

Αυτοδιαχειριζόμενο το barθelonika
Από τις 7 Ιουνίου το εστιατόριο barθelonika, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί, αυτοδιαχειριζόμενο από το προσωπικό του.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ανακοίνωσε στο προσωπικό ότι το εστιατόριο θα κλείσει για τρεις μήνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το Σεπτέμβρη θα αποφασίσει σχετικά με την τύχη του. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι η επιχείρηση είναι κερδοφόρα και δεν συντρέχει κανένας λόγος αναστολής της λειτουργίας της. Έτσι προχώρησαν σε μια άτυπη συμφωνία που προβλέπει ότι το ίδιο το προσωπικό θα αναλάβει τη λειτουργία του καταστήματος για δύο μήνες προκειμένου να μην μείνουν χωρίς δουλειά. Πλέον, όπως μας λένε, το barθelonika «λειτουργεί κανονικά χωρίς αφεντικά, υπεύθυνους και σχέσεις ιεραρχίας. Όλοι και όλες μαζί αποφασίζουμε για τα πάντα, βρίσκουμε τους προμηθευτές και συντηρούμε τον χώρο. Στο περιβάλλον της κρίσης αν δεχτούμε τις αποφάσεις των αφεντικών, χωρίς να αντιδράσουμε θα οδηγηθούμε στην εξαθλίωση», τονίζουν.
Οι εργαζόμενοι αμέσως μόλις ανέλαβαν τη διοίκηση του εστιατορίου προχώρησαν σε μείωση 30% σε όλα τα πιάτα και κάλεσαν την κοινωνία της Θεσσαλονίκης να στηρίξει το αυτοοργανωμένο εγχείρημα. Την Κυριακή η κουζίνα του barθelonika μεταφέρεται στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, στο οποίο οι εργαζόμενοι πήραν απόφαση να συμμετέχουν και να μαγειρέψουν για τους επισκέπτες.

1 σχόλιο:

Άτακτος Λόγος είπε...

Το δημοσίευμα του Δρόμου της Αριστεράς αφήνει μερικά αδιευκρίνιστα σημεία.
1. Τι θα γίνει αν το μαγαζί είναι βιώσιμο το Σεπτέμβρη; Το αναλαμβάνει ξανά το αφεντικό; Αυτό θα δείξει ότι οι εργαζόμενοι είναι ικανότεροι διαχειριστές από το αφεντικό,αλλά δεν είναι δα και "επαναστατικό"!
2. Ποιος είναι υπεύθυνος έναντι της Εφορίας, των υπηρεσιών υγιεινής, του Δήμου, της Νομαρχίας κ.λ.π; Σε τίνος όνομα θα θεωρήσουν παραστατικά οι εργαζόμενοι;

Πέραν αυτού η δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων συνεταιριστικών μονμάδων τόσο στη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες είναι κάτι απολύτως ρεαλιστικό και ΝΑΙ μπορεί να είναι μια από τις απαντήσεις στην ανεργία.

Γιάννης Χρυσοβέργης