Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΚΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ



Η προφανής και συνάμα επικίνδυνη διάθεση της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν να εκμεταλλευτεί τη συζήτηση για τον κίνδυνο επιβολής στρατιωτικής δικτατορίας προκειμένου να απονομιμοποιήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και αντιστάσεις, δεν αναιρεί τον αυξανόμενο κίνδυνο πολιτειακής εκτροπής.
Γι αυτό και η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ αποκλειστικά και μόνο στην επικοινωνιακή διάσταση του ζητήματος είναι πολιτικό λάθος ολκής.

Η επαναφορά από ΤΟ ΒΗΜΑ της «ύποπτης» αποστράτευσης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, των αρχηγών των τριών όπλων και άλλων δεκατριών ανώτατων αξιωματικών στις 1 Νοεμβρίου 2011, δεν ήταν αθώα κι ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της είναι προφανής: να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα «τα μέτρα ή τα τανκς». 
Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για κίνδυνο πραξικοπήματος, γιατί στις 1 Νοεμβρίου 2011 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτούσε «τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής» για την «επιβολή κομματικών εγκάθετων του ΠΑΣΟΚ» στη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για κίνδυνο πραξικοπήματος, γιατί επί δυο ολόκληρα χρόνια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στήριζε  ανοικτά την αντίδραση του αρχηγού ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου σε κάθε κυβερνητική προσπάθεια μείωσης των δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για κίνδυνο πραξικοπήματος, γιατί ο Φώτης Κουβέλης είχε λοιδωρήσει - και δεν ήταν ο μόνος - με ύφος που δεν το συνηθίζει, τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος είχε τολμήσει να ψελλίσει ότι υπήρχε υπαρκτός κίνδυνος πραξικοπήματος.
Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για κίνδυνο πραξικοπήματος, όταν ο αποστρατευθείς ως «ύποπτος για έλλειψη σεβασμού στη Δημοκρατία» αρχηγός Πολεμιού Ναυτικού Δημήτρης Ελευσινιώτης, είναι τώρα υφυπουργός Άμυνας ύστερα από πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πολύ περισσότερο που, οι άνθρωποι τους οποίους είχε προωθήσει σε θέσεις - κλειδιά ο «κύριος ύποπτος» Φραγκούλης Φράγκος, δεν έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.
Όμως η εμμονή στην καταγγελία «επικοινωνιακών τερτιπιών» είναι εξ ίσου επικίνδυνη πολιτικά με τα ίδια τα τερτίπια.
Ας θυμηθούμε ότι στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, ένα Σάββατο, μερικές εκατοντάδες αποστράτων εισέβαλαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πιάνοντας «στον ύπνο» τη φρουρά του στρατοπέδου. 
Ας θυμηθούμε ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου αντί να δώσουν εντολή για τη βίαιη απομάκρυνσή τους, αδράνησαν προκλητικά. Μάλιστα ο υπαρχηγός Στρατού παράτησε τα στρατιωτικά γυμνάσια που συντόνιζε για να διαπραγματευτεί με τους εισβολείς.
Ας θυμηθούμε ότι την 28η Οκτωβρίου 2011, σε δεκάδες πόλεις δεν έγιναν παρελάσεις λόγω επισοδείων και, το σημαντικότερο, όταν το άγημα των Ευελπίδων που θα συμμετείχε στην παρέλαση της Θεσαλονίκης έλαβε εντολή να επιστρέψει στο χώρο στρατωνισμού του, αυτό αρνήθηκε να υπακούσει στην εντολή του διοικητή του και παρέλασε μαζί με σωματεία αποστράτων και λοιπές άτυπες κι επίσημες «εθνικοπατριωτικές ομάδες». Χωρίς να υπάρξει η παραμικρή κύρωση για την άρνηση εκτέλεσης διαταγής.
Ας θυμηθούμε ότι ο τότε αρχηγός ΓΕΣ, Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος κατά ΤΟ ΒΗΜΑ ήταν ο στόχος του κύματος αποστρατειών - γιατί άραγε να αποστρατεύσεις 15 ανώτατους αξιωματικούς όταν ένας μόνο είναι επικίνδυνος; - λίγους μήνες μετά, με επιμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόταση του ηγέτη της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αντώνη Σαμαρά, ορκίσθηκε Υπουργός Άμυνας της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ένας διορισμός απέναντι στον οποίο η μοναδική αντίδραση προήλθε από τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ. Τους οποίους, φυσικά, κανείς δεν πήρε στα σοβαρά.
Ας θυμηθούμε ότι ο Φραγκούλης Φράγκος ήταν ο εμπνευστής σειράς σχεδίων για επέμβαση του Στρατού «αν η Αστυνομία βρεθεί σε αδυναμία να επιβάλει την τάξη» και σχεδιαστής των ασκήσεων καταστολής διαδηλώσεων, το Φεβρουάριο του 2011, στο Κιλκίς. Και μάλιστα εν αγνοία των πολιτικών του προϊσταμένων, που έμαθαν την πραγματοποίηση των ασκήσεων αυτών από τις εφημερίδες και το διαδίκτυο. Όπου είχε διοχετεύσει τη σχετική ενημέρωση ο ίδιος ο κ. Φραγκούλης.
Ας λάβουμε επίσης υπ' όψιν μας τα διδάγματα της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας. ¨Οταν οι στρατηγοί εκφράζουν την επιθυμία να κινηθεί ο στρατός, την υλοποιούν λοχαγοί και συνταγματάρχες.
Κι ακόμα ότι μπορεί οι σημερινοί αξιωματικοί  να μην έχουν εισαχθεί στις στρατιωτικές σχολές με διαπιστευτήρια αντικομμουνισμού, όμως δεν παύουν, πολλοί από αυτούς να διαπνέονται από έντονα αντιδυτικά συναισθήματα και να βιώνουν τη σημερινή κατάσταση ως «εθνική ταπείνωση».
Πολύ περισσότερο που, το σύνολο των ΜΜΕ και σχεδόν το σύνολο των πολιτικών κομμάτων διαπαιδαγωγούν εδώ και 38 χρόνια την ελληνική κοινωνία με μια ξενοφοβική, εθνικιστική κι εσωστρεφή αντίληψη για τον κόσμο και τα πράγματα.
Ένας παραπάνω λόγος για τον οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν ο κίνδυνος πραξικοπήματος είναι η σημερινή ταξική σύνθεση της πλειονότητας των κατώτερων και μεσαίων αξιωματικών. Παιδιά μικροαστικών οικογενειών, που επέλεξαν τη στρατιωτική σταδιοδρομία γιατί «δεν κινδυνεύεις με απόλυση, δε δουλεύεις πολύ κι έχεις κι ένα καλό μισθό, χώρια τα τυχερά», βλέπουν το μισθό τους να γίνεται ψίχουλα και τους συγγενείς τους να φτωχαίνουν. Κι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό κίνητρο για να κινηθούν κατά της δημοκρατικής νομιμότητας.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο κίνδυνος ενός πραξικοπήματος είναι πολύ σοβαρός. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, να διερευνήσει σοβαρά το τι έγινε ή δεν έγινε πριν ένα χρόνο. Είναι καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από την επικοινωνιακή διάσταση του ζητήματος και να το πάρει στα σοβαρά. 
Αλλιώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, την ώρα που τα τανκς θα καταλαμβάνουν την εξουσία, στο διαδίκτυο να διαβάζουμε ένα άρθρο με την υπογρασφή του Αλέξη Τσίπρα και τίτλο «Γιατί δεν θα γίνει πραξικόπημα». Όπως την 21η Απριλίου του 1967 υπέγραφε ο Ηλίας Ηλιού το πρωτοσέλιδο άρθρο της ΑΥΓΗΣ με αυτόν ακριβώς τον τίτλο.

Γιάννης Χρυσοβέργης

2 σχόλια:

Άτακτος Λόγος είπε...

Μεταφέρω μια διόρθωση από τον Παύλο Αθανασόπουλο.
Το άρθρο της ΑΥΓΗΣ με τίτλο «Γιατί δε θα γίνει δικτατορία» το υπέγραφε ο άγγελος Διαμαντόπουλος και όχι ο Ηλίας Ηλιού.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Ανώνυμος είπε...

Εύγε Ιωάννη! Με βγάζεις από τον κόπο να γράφω εγώ τα ίδια πράγματα...
Ο κόπος να τα λέω αρμοδίως δεν θα πάψει δυστυχώς...

Καρβουναρέας ή Καρβουναράκης