Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ο «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ» Κ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ Νο3

Όταν ο υπουργός ο εντεταλμένος για τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, δηλώνει ότι συμφωνεί με τις απόψεις των τελευταίων και όχι με αυτές της κυβέρνησης, οφείλει να υποβάλει πάραυτα την παραίτησή του ή να απολυθεί πάραυτα από τον Πρωθυπουργό.
Όταν δε συμβαίνει τίποτα από τα δυο, νομιμοποιούμαστε να αναρωτηθούμε αν η περιβόητη διαπραγμάτευση δεν είναι παρά μια κακοστημένη θεατρική παράσταση με αποδέκτες τους πολίτες αυτής της χώρας.

«Επίσης, υπάρχει ένα τρίτο θέμα που είχαν θέσει τα πολιτικά κόμματα, το θέμα της κύρωσης από τη Βουλή των ιδιωτικοποιήσεων και αυτό η τρόικα δεν το δέχεται και εμμένει στο προαπαιτούμενο και νομίζω –ορθά κατά την άποψή μου- πολύ δύσκολα ένας ξένος επενδυτής θα ερχόταν στην Ελλάδα, αν έπρεπε τελικά η Βουλή να κυρώσει τη σύμβαση». Την παραπάνω δήλωση έκανε το περασμένο Σάββατο το βράδυ εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας. 
Αν τη δήλωση αυτή την είχε κάνει με την ιδιότητα του επί κεφαλής του ΙΟΒΕ, θα ήταν απολύτως σεβαστή.  
Συμβαίνει όμως να είναι υπουργός Οικονομικών μιας τρικομματικής κυβέρνησης, εντεταλμένος για τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.  
Συμβαίνει επίσης τα πολιτικά κόμματα στα οποία αναφέρεται να μην είναι κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά κόμματα της συγκυβέρνησης.  
Λόγω αυτής ακριβώς της θέσης του, υποχρεούται να είναι εξαιρετικά φειδωλός σε δηλώσεις και, σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο να βγάζει στη σέντρα την κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τις απόψεις των εκπροσώπων των δανειστών, με τους οποίους υποτίθεται ότι είναι αντίπαλος στη διαπραγμάτευση. 
Πριν από τριάντα περίπου χρόνια ο Φρανσουά Μιτεράν είχε δηλώσει: «Οι βουλευτές υποχρεούνται να έχουν προσωπική άποψη. Οι υπουργοί όμως έχουν την άποψη της κυβέρνησης. Αν θέλουν προσωπική άποψη οφείλουν πρώτα να παραιτηθούν». 
Υπό φυσιολογικές συνθήκες η ενέργεια του κ. Στουρνάρα όφειλε να προκαλέσει την άμεση απόλυσή του από τον πρωθυπουργό. Εκτός κι αν η εν λόγω δήλωση έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του τελευταίου, πράγμα διόλου απίθανο.
Σε αυτή την περίπτωση τα δυο μικρότερα κόμματα της συγκυβέρνησης όφειλαν, αν πραγματικά είχαν τις ενστάσεις που απέρριψε ο κ. Στουρνάρας, να αξιολογήσουν αφ' ενός το πόσο σημαντικές είναι  αυτές, αφ' ετέρου το αν η συμπεριφορά του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών απέναντί τους είναι αυτή που αρμόζει σε κυβερνητικούς εταίρους. 
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ανακοινώθηκε πως η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να απόσχει από την επίμαχη ψηφοφορία αύριο. Λίγο νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος είχε καλέσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κάνουν γαργάρα τις ενστάσεις τους και να υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο.  
Υπό αυτές τις συνθήκες, το μόνο μήνυμα που υπάρχει είναι πως επί τέσσερις ολόκληρους μήνες βιώνουμε μια κακοστημένη θεατρική παράσταση, στην οποία όλα είχαν προαποφασιστεί εκ των προτέρων και ουδείς διαπραγματεύτηκε με κανέναν το οτιδήποτε. 
Κι αν ο υπεύθυνος της «διαπραγμάτευσης» του 2010, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επικαλείται εμπράκτως, εδώ και δυο χρόνια, το απαράδεκτο στην πολιτική ελαφρυντικό του «μειωμένου καταλογισμού», ο κ. Στουρνάρας δεν μπορεί να πράξει το ίδιο, διότι - το έχουμε ξαναγράψει - είναι άνθρωπος εξαιρετικής ευφυίας.


Γιάννης Χρυσοβέργης 
 

10 σχόλια:

Μιχάλης Μουτούσης είπε...

Δεν υπάρχει και η σοβαρή πιθανότητα η κυβέρνηση να εκφράζει μεν την επιθυμία του Λαού για το Χ η το Ψ, αλλά να το κάνει εντελώς με βαριά καρδιά και διαφωνόντας με την λαϊκή βούληση; Επί του προκειμένου, είναι εντελώς φυσικό ο μέν Λαός να θέλει η παραχώρηση της περιουσίας του σε «ξένους επενδυτές» (βλ. «πανταχόθεν εκμεταλλευτές») να υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο, αλλά μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση να βρίσκει αυτό το αίτημα παράλογο.

Άτακτος Λόγος είπε...

Μεταφέρω το σχόλιο του Γιώργου Προκοπάκη από την ομάδα ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στο facebook.
Για να καταλάβω το θανάσιμο αμάρτημα του Στουρνάρα.
Διαπραγματεύεται το ΤΑΙΠΕΔ ας πούμε την πώληση του Ελληνικού (μην πάω στη ΔΕΗ και το χοντρύνω). Είναι ποτέ δυνατόν να καταλήξει η όποια διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε εάν αυτός ξέρει πως ο διαπραγματευτής που έχει απέναντί του πιθανόν να του λέει πράγματα που δεν ισχύουν; Όταν ξέρει πως οι δήμαρχοι γύρω από την περιοχή θα έχουν κάθε είδους πρόσβαση σε ΟΛΑ τα κόμματα και οι όροι θα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή; όταν δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στα χρονοδιαγράμματα που μπαίνουν στο τραπέζι;
Να μιλάμε σοβαρά. Η απόφαση είναι μία: προχωρείς σε αποκρατικοποιήσεις ή όχι. Αν θέλεις να προχωρήσεις, κυρώνεις την πρόσκληση ενδιαφέροντος και τη διαδικασία επιλογής και αφήνεις τους διαπραγματευτές σου να κάνουν τη δουλειά. Αν δεν θέλεις, είναι καλύτερο να το πεις καθαρά, παρά να κρύβεσαι πίσω από δήθεν δημοκρατικές διαδικασίες.
Σε τελευταία ανάλυση, πρέπει όλοι να καταλάβουν πως η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει ΚΑΙ τις αποκρατικοποιήσεις. Αν θέλουμε να γίνουν και με το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα, χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική διαδικασία. Όχι να αναγορεύεται κάθε καιροσκόπος πολιτικάντης, με σχέσεις με κάθε είδους ομάδες πίεσης (συμπεριλαμβανομένων υποψηφίων αγοραστών) να γίνεται ρυθμιστής.
Πολύ καλά κάνει ο Στουρνάρας και αποδέχεται τις απόψεις της τρόικας στο συγκεκριμένο.

Άτακτος Λόγος είπε...

Μεταφέρω το σχόλιο του Χρήστου Σεβαστιάδη από την ομάδα ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στο facebook
Κακοστημένη θεατρική παράσταση είναι αυτή της ΔΗΜΑΡ.

Άτακτος Λόγος είπε...

Μεταφέρω το σχόλιο του Γιάννη Γιγούρτση από την ομάδα ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στο facebook.
Δεν συμφωνώ σε αυτό Γιάννη.Ο Στουρνάρας κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί.Δεν είναι πολιτικός, και μάλλον δεν σκοπεύει να γίνει, ως εκ τούτου μιλά μάλλον πιο ελεύθερα.Υποτιθεται πως οι διαπραγματεύσεις γινονται για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για όλους.Τώρα αν είναι θέατρο είναι μια άλλη ιστορία που δεν θα μαθουμε ποτέ.Για να είμαι ειλκρινής δεν το πιστευω. Πάντως και θέατρο να ειναι ο Στουρνάρας έχει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους καλούμενος, αυτός κυρίως να διαπραγματευτεί επί του πρακτέου το καλύτερο για την χωρα.

Άτακτος Λόγος είπε...

Προς Γιώργο Προκοπάκη. Αν το Δημόσιο θέλει να πουλήσει περιουσία του, αφού το ΤΑΙΠΕΔ θα ολοκληρώσει την όποια διαπραγμάτευση και θα συμφωνήσει στο όποιο τίμημα, σε κάθε Δημοκρατική χώρα η συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ θα κυρωθεί, ή δε θα κυρωθεί με απόφαση της Βουλής. Είναι αδιανόητο να υπάρχει ένας οργανισμός υπεράνω της Βουλής. Αυτό για λόγους ΑΡΧΗΣ. Αλλιώς, απλώς δεν έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά δεσποτεία - πεφωτισμένη ή μη το ίδιο μου κάνει, είμαι εχθρός της.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Άτακτος Λόγος είπε...

Προς Γιάννη Γιγούρτση. Γιάννη δεν ξέρω, ούτε με νοιάζει αν ο Στουρνάρας είναι πολιτικός. Πιστεύω ότι έχει βαθύτατα πολιτική σκέψη. Επίσης ο ρόλος που ανέλαβε είναι να διαπραγματευτεί τις θέσεις - καλές ή κακές - της κυβέρνησης με την Τρόικα. Όταν ένα μέρος της Κυβέρνησης, εν προκειμένω τα δυο από τα τρία κόμματα που συνιστούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θέτει ένα ζήτημα, ο διαπραγματευτής της κυβέρνησης, αν μεν σε αυτό δεν υπάρχει ομόφωνη στάση των κυβερνητικών εταίρων, αποφεύγει, λόγω θέσης, να τοποθετηθεί μέχρι να τα βρουν αν δε υπάρχει εκφράζει στις δηλώσεις του τη θέση της κυβέρνησηςε και μόνο αυτής. Αν η θέση που τον έστειλαν να διαπραγματευτεί δεν του αρέσει, παραιτείται και εξηγεί τους λόγους της διαφωνίας του. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν κάνει τις δηλώσεις που έκανε. Εκτός κι αν η ρήξη του συνασπισμού έχει επέλθει, το μόνο που αναμένεται είναι η δημοσιοποίηση του διαζυγίου κι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει αποφασίσει με ποιους να πάει και ποιους ν' αφήσει.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Άτακτος Λόγος είπε...

Απάντηση Γιώργου Προκοπάκη

Γιάννη, προφανώς αστειεύεσαι.
Εάν η κύρωση είναι τυπικό ζήτημα (ο ιδιοκτήτης συναινεί στην πώληση) δεν τρέχει τίποτε.
Εάν είναι να μπει στην ουσία της συμφωνίας, απλώς δεν θα υπάρξει ποτέ ούτε μία αποκρατικοποίηση που θα φτάσει στη Βουλή γιατί απλούστατα δεν θα βρεθεί κανένα κορόιδο να κάθεται να χάνει τον καιρό του.
Η διαφάνεια και η εγκυρότητα της διαδικασίας είναι άλλο ζήτημα. Σου λέω, ας εγκρίνει εκ των προτέρων την πρόσκληση ενδιαφέροντος και όποιους όρους πώλησης θέλει το σώμα. Εάν τηρήθηκαν οι διαδικασίες και εάν το τίμημα είναι δίκαιο ή όχι υπάρχουν auditors, ΣΟΛ, ελεγκτικό συνέδριο ή ό,τι άλλο. Αλλά η ανοησία να πρέπει 300 παντελώς άσχετοι τύποι να αποφασίσουν εάν θα είναι το Ελληνικό για ιατρικό τουρισμό ή ένα μεγάλο Allou fun park, και να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την απεργία πείνας του δημάρχου δεν μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας. Μπορεί να είναι, βέβαια, εάν δεν θέλεις να πουλήσεις. Αλλά τότε ψάξε να βρεις καμιά 10αριά δισ μέχρι το 2014 από αλλού. Το αλλού εδώ είναι συνταξιούχοι, μισθωτοί και τέτοια - καμία σχέση με το Allou fun park.

Άτακτος Λόγος είπε...

Απάντηση Γιάννη Γιγούρτση

Συμφωνώ πως ειναι λάθος ότι το είπε δημόσια. Απόδειξη ότι παρά το ότι όντως έχει πολιτική σκέψη, δεν λειτουργεί ως πολιτικός.Από κει και πέρα δεν διαφωνώ με την ουσία αυτού που είπε ούτε νομίζω πως στην συγκεκριμένη διαπραγμάτευση ο Στουρνάρας έχει απλώς το ρόλο του κομιστή των θέσεων των κομμάτων, έστω και αν εκπροσωπεί την κυβέρνηση. Όπως συμβαίνει ιστορικά και σε άλλες παρόμοιες περστάσεις όποτε γίνονται κρίσιμες διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε συμφωνίες ή συνθήκες που καθορίζουν το μέλλον της χώρας, ο κύριος διαπραγματευτής, που εδώ είναι ο Υπουργός Οικονομικών, έχει ρόλο ευρύτερο και ουσιαστικότερο απο αυτόν που τυπικά φαίνεται. |
Η ιστορική συγκυρία ξεπερνά σε αυτή τη φάση τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι συμφωνώ πως δεν θα έπρεπε να το πει σε αυτή τη φάση δημόσια.

Άτακτος Λόγος είπε...

Γιώργο, δεν αστειεύομαι. Και δεν αστειεύομαι γιατί πολύ απλά για εμένα είναι θέμα αρχής και όχι διαδικασίας. Το αν η Βουλή θα πάρει τη σωστή ή τη λάθος απόφαση είναι ευθύνη δική της και αυτών που την εξέλεξαν. Άλλωστε Δημοκρατία είναι το δικαίωμα του λαού να κάνει λάθος, ενίοτε δε να παίρνει και σωστές αποφάσεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι λαοί και οι πολιτικές ηγεσίες ωριμάζουν ή δεν ωριμάζουν ποτέ. Μέσα από τέτοιες διαδικασίες ωρίμασαν οι Δημοκρατίες που είναι σημείο αναφοράς για όλους μας.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Άτακτος Λόγος είπε...

Γιάννη φοβούμαι ότι η φράση αυτή του Στουρνάρα δεν εκστομίστηκε τυχαία. Έβγαινε από συνάντηση με το Σαμαρά και, αν κρίνω από τη στιγμή που διάλεξε σήμερα ο Σαμαράς να ανακοινώσει ότι «η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε» χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει τους εταίρους του, μάλλον εντάσσεται σε μια λογική διάλυσης του κυβερνώντος συνασπισμού από μέρους του Σαμαρά. Με την προφανή πρόθεση να προκαλέσει εκλογές με στόχο να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση. Ξέρω ότι αυτό ακούγεται τρελό, αλλά μόνο αν έχει κάτι τέτοιο κατά νου δικαιολογείται η στάση του Σαμαρά, του Βρούτση και του Στουρνάρα την τελευταία εβδομάδα. Κατά τα λοιπά συμφωνώ μαζί σου ότι, αν ο διαπραγματευτής δεν έχει προσωπική άποψη δεν μπορεί να διαπραγματευτεί. Όμως, και σ' αυτό έχουμε συμφωνήσει, σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να διατυπώσει τις απόψεις του δημόσια. εκτός κι αν... υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί στους οποίους συμμετέχει.

Γιάννης Χρυσοβέργης