Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΑΣ

Η απομάκρυνση από τις εκπομπές της ΝΕΤ των Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο γαϊτανάκι των κινήσεων σωφρονισμού των δημοσιογράφων στη Δημόσια τηλεόραση.
Για την ιδιωτική τηλεόραση ας μη μιλάμε καλύτερα, μιας και οι δημοσιογράφοι έχουν απόλυτη ελευθερία να συμφωνούν με την πολιτική γραμμή που καθορίζει η «Αγία Τετράς» του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA.
Όσο για τον ημερήσιο τύπο, οι δημοσιογράφοι έχουν απόλυτη ελευθερία να ελεεινολογούν το ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Κώστας Αρβανίτης και η Μαριλένα Κατσίμη απομακρύνθηκαν από την ενημερωτική εκπομπή ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, διότι προέβησαν σε «απαράδεκτους υπαινιγμούς» κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, μας ενημερώνει ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΝΕΤ Αιμίλιος Λιάτσος.
Οι «απαράδεκτοι υπαινιγμοί» των δυο δημοσιογράφων συνίστανται στη διατύπωση της απορίας «αν ο κ. Δένδιας θα ζητήσει συγνώμη απότην εφημερίδα THE GUARDIAN, την οποία απειλούσε με αγωγή, τώρα που οι ιατροδικαστικές εκθέσεις επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της για ξυλοδαρμό στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ 15 αντιεξουσιαστών που συνελήφθησαν σε αντιναζιστική διαδήλωση στις αρχές Οκτωβρίου».
Η ενέργεια αυτή έρχεται σε συνέχεια της διακοπής στον «αέρα» ρεπορτάζ από τη Θεσσαλονίκη της ΕΤ3 στις 26 Οκτωβρίου, επειδή ο δημοσιογράφος τόλμησε να πει ότι «η πόλη αστυνομοκρατείται» (στην πραγματικότητα στρατοκρατούνταν μιας και είχαν παραταχθεί σε επίκαιρα σημεία 1000 περίπου ένοπλοι στρατιωτικοί).
Έρχεται επίσης σε συνέχεια της παράνομης σύλληψης - το υπενθυμίζουμε, για να προλάβουμε τους καλοθελητές, η σύλληψη ήταν παράνομη, όχι η άσκηση δίωξης - του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη στις 28 Οκτωβρίου.
Ποτέ στα 38 χρόνια της Δημοκρατίας δεν είχε υπάρξει τέτοια μονομερής ενημέρωση από τα ΜΜΕ, ιδιωτικά και δημόσια. Πάντα οι δημοσιογράφοι καλούνταν να αυτολογοκριθούν και πάντα η Δημόσια τηλεόραση - με εξαίρεση περιόδους κατά τις οποίες δεν υπήρχε κυβερνητική σταθερότητα, οπότε οι δημοσιογράφοι της αναδείκνυαν απίστευτες αρετές πλουραλισμού στην ενημέρωση - ήταν λάφυρο του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Όμως οι συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των εκδοτικών συγκροτημάτων επέτρεπαν στον πολίτη να έχει ενημέρωση.
Σήμερα, βοηθούσης και της απίστευτα υψηλής ανεργίας - άνω του 35% των δημοσιογράφων είναι πλέον άνεργοι - η δημοσιογραφία τείνει να μετατραπεί σε κατ' εντολήν σύνταξη κειμένων ή τηλεοπτικών ρεπορτάζ* τα οποία οφείλουν να αναπαράγουν τη μία και μοναδική αλήθεια: το «πόση αυταπάρνηση επιδεικνύει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να διατηρήσει τη χώρα στην Ευρώπη και γιατί οι θυσίες στις οποίες υπιβάλλεται ο καημένος ο λαουτζίκος είναι μονόδρομος». Όσοι τολμούν να διαφοροποιηθούν απολύονται χωρίς ελπίδα να ξαναβρούν δουλειά, εσχάτως δε υφίστανται και παράνομες συλλήψεις.

Σε αυτό το ζοφερό μιντιακό πεδίο, όπου οι διαφορές αποχρώσεων στην ενημέρωση είναι αυτές που υπήρχαν μεταξύ της ΠΡΑΒΔΑ και της ΙΣΒΕΣΤΙΑ στη Σοβιετική Ένωση, μοναδικός χώρος ελευθερίας έκφρασης γνώμης έχει απομείνει το διαδίκτυο, με όλα τα άλυτα προβλήματα αξιοπιστίας  του.
Όμως όταν η ενημέρωση μετατρέπεται σε προπαγάνδα, τότε τα ΜΜΕ χάνουν την αξιοπιστία τους και η Δημοκρατία αργοπεθαίνει. Η πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, χαμηλή κυκλοφορία των εφημερίδων και χαμηλή τηλεθέαση των δελτίων ειδήσεων, είναι αψευδείς μάρτυρες αυτής της κρίσης.
Η αντιστροφή αυτού του κλίματος είναι καθήκον όσων δημοσιογράφων έχουν ακόμα δουλειά. Καιρός είναι να αποκτήσουν αυτό που τους λείπει, το συλλογικό αυτοσεβασμό και να κάνουν πράξη το απόφθεγμα του Φιλέλληνα εκδότη Ιάκωβου Ιωάννη Μάγερ τα Ελληνικά Χρονικά του οποίου είχαν ως προμετωπίδα τη φράση: «η δημοσίευσις είναι η πηγή της Δικαιοσύνης». Φράση με την οποία υποδέχεται τον επισκέπτη και ο ιστότοπος της ΕΣΗΕΑ. Καιρός είναι η φράση αυτή να αποκτήσει το νόημά της.

Γιάννης Χρυσοβέργης

*«Οι γραφιάδες των εφημερίδων σε περιφρονούν
Γιατί τόσο υπερβολικά σε εξυμνούνε
Που κι ένας ηλίθιος δε μπορεί να μη χαμογελάσει 
                                                   ειρωνικά για σένα»
έγραφε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Βολφ Μπίρμαν, απευθυνόμενος στο δικτάτορα της Ανατολικής Γερμανίας Βάλτερ Ούλμπριχτ (εκδόσεις Κάλβος, σε μετάφραση του Δημοσθένη Κούρτοβικ).

1 σχόλιο:

Alexandros Raskolnick είπε...

Χθες ήταν το Ηot Doc, σήμερα οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, αύριο, αν δεν είναι πάλι τα Χρυσά Αυγά θα είναι κάτι άλλο για να τραβάει την προσοχή μας από το μπιρ παρά ξεπούλημα της Ελλάδας...

Ζήτω η ελληνική Τηλεδημοκρατία!

http://my-pillow-book.blogspot.gr/2012/02/teledemocracy.html