Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ

Η απροσδόκητη, ως προς το εύρος της, εκλογική επιτυχία της 6ης Μαΐου μετέτρεψε το ΣΥΡΙΖΑ από μίζερη ομάδα διαμαρτυρίας σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.
Με όπλα το μετριοπαθές σοσιαλδημοκρατικό του πρόγραμμα,  το επικοινωνιακό χάρισμα του Αλέξη Τσίπρα και τις υστερικές επιθέσεις εναντίον του των ΜΜΕ και πολιτικού κατεστημένου, ο ΣΥΡΙΖΑ  ξεκινά  την προσπάθεια διεύρυνσης του ακροατηρίου του εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου από θέση ισχύος.
Μια σειρά από βαρίδια όμως, απότοκα τοποθετήσεών του απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και ελλείψεων στο πρόγραμμά του, υπάρχει κίνδυνος να του δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. 
Ιδίως, αν κληθεί να επωμισθεί κυβερνητικές ευθύνες.

Αγαπητοί φίλοι,

Η ετυμηγορία της κάλπης στις 6 Μαΐου σας επιφύλαξε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Και συνάμα σας επιφόρτισε με ευθύνες που ουδέποτε είχατε φανταστεί ότι θα αντιμετωπίσετε.
Στις προεκλογικές σας συγκεντρώσεις η πλειονότητα των ανθρώπων είχαν έρθει για να ακούσουν τον Αλέξη Τσίπρα, δεν ήταν οργανωμένοι οπαδοί κι αυτό ήταν οφθαλμοφανές από το μικρό αριθμό σημαιών και πανό.
Είναι προφανές, όπως άλλωστε δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, ότι το λιγότερο που θα συμβεί στη νέα εκλογική αναμέτρηση του επόμενου μήνα θα είναι μια σημαντική ενίσχυση της εκλογικής σας επιρροής. Δεν αποκλείεται ωστόσο και να κληθείτε να αναλάβετε κυβερνητικές ευθύνες. Κι εκεί θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τις ανακολουθίες του προγράμματός σας, αλλά και με βαρίδια και σκελετούς του πρόσφατου παρελθόντος.
Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν, ότι απέναντι σε μια ελληνική κυβέρνηση η οποία θα θέσει στους Ευρωπαίους εταίρους αντιμέτωπους με τον παραλογισμό των δεσμεύσεων που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση και θα τους καταστήσει σαφές ότι κανένας άνθρωπος δεν περισσεύει κι άρα δεν μπορεί να ανεχτεί την συνεχόμενη αύξηση της ανεργίας, των αστέγων και των πεινασμένων, μάλλον θα τους υποχρεώσει, μπροστά στον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της Ευρωζώνης, να επαναδιαπραγματευτούν το όλο θέμα.
Θεωρώ όμως, όπως κι εσείς, ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κυριαρχούνται από πολιτικούς που εκτελούν εντεταλμένη υπηρεσία προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Το οποίο εδώ και χρόνια επιδιώκει να ανατρέψει όλο το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κεκτημένο της Ευρώπης των τελευταίων εβδομήντα χρόνων και να την μετατρέψει σε Κίνα. Και δε θεωρώ καθόλου απίθανο να προκαλέσουν αυτή την καταστροφή, ακριβώς για να πετύχουν το στόχο τους. Γι αυτό και θεωρώ ανεπαρκή την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα επ' αυτού στο Στέλιο Κούλογλου, στη συνέντευξη στη ΝΕΤ.  Ακριβώς γιατί θα αναλάβετε ρίσκο πρέπει να έχετε επεξεργασμένο σχέδιο Β. Και είναι εμφανές ότι δεν έχετε.
Ένα δεύτερο σοβαρό ζήτημα αφορά στις άμεσες δράσεις μιας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχετε. Το οικονομικό σας πρόγραμμα βασίζεται στον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.
Η πρώτη από τις τρεις πτυχές, εφ' όσον πετύχει, θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς σε έξι μήνες. Η δεύτερη σε δεκαοκτώ μήνες περίπου, πάντα με την προϋπόθεση ότι θα πετύχει. Όσο για την τρίτη, θα αρχίσει να δίνει απτά αποτελέσματα σε δυόμισι με τρία χρόνια.
Σε όλο αυτό το διάστημα η ανεργία θα αυξάνεται μέχρι να αρχίσει να σταθεροποιείται, οι άστεγοι και οι άνθρωποι που τρέφονται χάρη στα συσσίτια επίσης. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται ένα πιάτο φαΐ για να μην πεινάνε, ένα κρεββάτι για να κοιμηθούν το βράδυ, μια ντουζιέρα για να πλυθούν κι ένα πλυντήριο για να πλύνουν τα ρούχα τους. Χρειάζονται επίσης εκπαίδευση σε νέες επαγγελματικές δεξιότητες και ψυχολογική υποστήριξη για να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να μπορούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας δυναμικά, όταν θα επιστρέψει η ανάπτυξη. Όλα αυτά κοστίζουν. Και δεν τα έχετε κοστολογήσει. Αλλά είσαστε Αριστερό κόμμα κι είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε.
Το τρίτο σοβαρό πρόβλημα άπτεται του εξορθολογισμού των Δημοσίων δαπανών που ευαγγελίζεστε. Ο τελευταίος δεν μπορεί να γίνει χωρίς να συνοδευτεί από την ατομική αξιολόγηση κάθε Δημοσίου λειτουργού, χωρίς την αξιολόγηση των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό της κάθε υπηρεσίας, χωρίς αξιολόγηση της κοινωνικής χρησιμότητας του κάθε οργανισμού. Κάθε τέτοια απόπειρα στα τελευταία χρόνια - είμαι πρόθυμος να συμφωνήσω μαζί σας ότι ήταν πρόχειρη και με χασάπικα ταμειακά κριτήρια - σας βρήκε φανατικά αντίθετους για λόγους αρχής. Και δυσκολεύομαι να δω πώς οι άνθρωποι τα αυτιά των οποίων χαΐδέψατε, δε θα εξεγερθούν εναντίον σας αυτή τη φορά, ακριβώς γιατί θα επιχειρήσετε αυτό που απαιτεί ο κοινός νους.
Στην ίδια περίοδο κλείσατε το μάτι, είτε επίσημα ως κόμμα, είτε μεμονωμένα στελέχη σας, σε ακραίες αντικοινωνικές εκδηλώσεις οργανωμένων ομάδων με αμφίβολα - στην καλύτερη των περιπτώσεων - συντεχνιακά συμφέροντα. 
Στελέχη σας επέχαιραν όταν Κεφαλονίτες τουριστικοί επιχειρηματίες έδειραν στελέχη του ΣΔΟΕ που πήγαν για έλεγχο στο νησί, στο όνομα της προστασίας των μικρεμπόρων
Υποστηρίξατε τις βίαιες και αντικοινωνικές αντιδράσεις οργανωμένων κυκλωμάτων ιδιοκτητών φορτηγών και ταξί - οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, στο όνομά σας φτύνουνε - στο όνομα της προστασίας των μικροϊδιοκτητών, αγνοώντας το όργιο φοροδιαφυγής που πραγματοποιούν οι συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες ή, στην περίπτωση των ιδιοκτητών φορτηγών, την ανυπαρξία μικροϊδιοκτητών.
Υποστηρίξατε στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος τους καταπατητές δημόσιας γης της Κερατέας, οι οποίοι αντιδρούσαν στη δημιουργία ΧΥΤΑ σε απόσταση 400 μόλις μέτρων από την παράνομη χωματερή του Δήμου τους. Και βέβαια ο ΧΥΤΑ δεν παρωχημένη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά λύση διαχείρισης απορριμμάτων, είναι όμως πάντα καλύτερη από τη χωματερή.
Απέναντι σε όλα αυτά έχετε δυο λύσεις. Η εύκολη είναι να προσπαθήσετε να τα κρύψετε κάτω από το χαλί. Για να βρυκολακιάσουν μόλις αναλάβετε κυβερνητικές ευθύνες. Η δύσκολη είναι να επανατοποθετηθείτε. Θα σας κοστίσει βραχυπρόθεσμα, αλλά θα σας ενισχύσει μεσοπρόθεσμα. Η επιλογή δική σας.
Αγαπητοί φίλοι,
Σε μια περίοδο κατεδάφισης του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού είσαστε το μοναδικό αντέρεισμα - γιατί είσαστε οι μόνοι που γεννάτε στους ανθρώπους ελπίδα - στον εκφασισμό της κοινωνίας. Από την επιτυχία σας ή την αποτυχία σας εξαρτάται η επιβίωση της Δημοκρατίας. οφείλετε να φανείτε αντάξιοι αυτής σας της ευθύνης.

Γιάννης Χρυσοβέργης
 

4 σχόλια:

ΤΑΣΟΣ είπε...

Ευστοχες παρατηρησεις σε οτι αφορα τις πτυχες προβληματισμου αλλα και την σταση του ΣΥΡΙΖΑ σε μεμονομενες περιπτωσεις (Κεφαλονια , Κερατεα)
Θεωρω ομως αυστηρη την παρατηρηση , του να μην μπορει κανεις να τεκμηριωσει την παρουσα χρονικη στιγμη ( και μαλιστα στα ΜΜΕ) το σχεδιο Β.
Οσο εμπεριστατωμενο και να ειναι , αποτελει διαπραγματευτικο χαρτι για την δυσκολη εκεινη ωρα και δεν αποκαλυπτεται. Εξ αλλου οτιδηποτε ειπωθει σημερα θα ακυρωθει ενδεχομενα απο την ρευστοτατη κατασταση του αυριο.
Προσυπογραφω τον επιλογο του αρθρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελει το αντερεισμα του μεταπολιτευτικου σκηνικου για Ελλαδα και Ευρωπη.
Και αρθρα καλοπροαιρετα σαν και αυτο βοηθουν για πιο ξεκαθαρες απαντησεις.

Ανώνυμος είπε...

Τι αντέρεισμα βρε Γιάννη; Ποιοι; Μερικά γεροντοπαλήκαρα της μουχλιασμένης αριστεράς και ένας τέως κνίτης;
Σ' αυτούς θα εμπιστευτούμε το μέλλον; Στις τρίχες κατσαρές περί κρατικοποιήσεων και περί ακύρωσης του μνημονίου;
Οι άνθρωποι μαζεύουν τους απογοητευμένους πελάτες του δικομματισμού τάζοντας λαγούς με πετραχήλια.
Δύσμοιρη Ελλάς!
Κ.Λ.

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε την ατυχία να ξέρουμε αρκετούς από τους αριστεριστές που έχουν πλαισιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη προεκλογικά διαισθανθήκαμε το γεγονός ότι ο "χαρισματικός" μας Αλέξης θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη- Αντρέα. Και γιαυτό μάλλον τον βοηθούν οι επικοινωνιολόγοι του. Τέλος βλέπουμε και τα χειρότερα στοιχεία του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ (συνδικαλιστές δημοσίου κλπ καρεκλοκένταυρους) να πλαισιώνουν το ρεύμα. Ε! λοιπόν με συγχωρείτε αλλα δεν θα πάρω! Χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό ομολογώ, συμμεριζόμενη την κριτική σου Γιάννη, θα στηρίξω την αυτόνομη κάθοδο -ελπίζω- των Οικολόγων Πράσινων.
Μαρία Π.

Άτακτος Λόγος είπε...

Κώστα κάθε γφορά που μιλάς για το ΣΥΡΙΖΑ μου θυμίζεις τον πατέρα μου όταν μιλούσε για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Κατά κανόνα δίκιο έχεις, όπως είχε δίκιο κι ο πατερας μου για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Όμως σ' ένα μαγαζί διαλέγεις πάντα από αυτό που έχεις. Κι, από τι έχουμε να διαλέξουμε στο μαγαζί Ελλάδα;
Προΐόν Νο1: οι ναζί της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.
Προϊόν Νο2: οι εγκάθετοι των Ρώσων ακροδεξιοί και, σε περίτωση μη μακροημέρευσής τους, δεξαμενη τροφοδοσίας τνων νεοναζί ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Προϊόν Νο3: ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΡΑΣΗ. Δηλώνουν ότι θέλουν την αντι πάσης θυσίας παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη (άρα ακόμα κι αν συμβεί αυτό προς το οποίο βαδίζουμε, να λιμοκτονήσουν οι μισοί Έλληνες)
Προϊόν Νο4: ΔΗΜΑΡ - ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Δηλώνουν ότιΔηλώνουν ότι θέλουν οπωσδήποτε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά με αλλαγή της κοινωνικής πολιτικής ποτυ ασκείται.
Προϊόν Νο5: ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώνει ότι θέλει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, όχι όμως έναντι οιουδήποτε τιμήματος.
Προϊόν Νο6. ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ησωτηρία θα έρθει στο σοσιαλιστικό παράδεισο.
Λοιπόν, σε ό,τι αφορά στο προϊόν Νο3 και στη ΔΗΜΑΡ, εύστοχα ο Γιώργος παρατήρησε ότι είχαν μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και διαφαινόμενες προγραμματικές συγκλίσεις και άρα όφειλαν να είχαν σχηματίσει κυβέρνηση. Εγώ αναφερόμενος, σε άλλο χώρο συζήτησης στουσ ΔΗΜΣΥ-ΔΡΑΣΗ τους είχα χαρακτηρίσει ασυγχώρητους που δεν κατέβηκαν στις εκλογές από κοινού κι εσύ όλους μαζί σε σχόλιό σου τους χαρακτήρισες, δικαίως, «κότες λειράτες». Κι όλοι γνωρίζουμε ότι Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΓΚΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ.
Αν λοιπόν αφήσουμε καατά μέρος τους παλιοημερολογίτες του προϊόντος Νο6 και τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, οι οποίοι είναι πλέον ωσεί παρόντες τι μας απομένει; Αυτό έχουμε και μ' αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να πορευτούμε.
Μαρία, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου κι εγώ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ θα ψηφίσω, όπως κι αν κατέβουν. Για λόγους που έχω εξηγήσει στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ Νο2.έχω όμως σοβαρούς λόγους να φοβάμαι ότι στις επόμενες εκλογές, αν βεβαίως αυτές γίνουν, δε θα έχουμε τέτοια πολυτέλεια.

Γιάννης Χρυσοβέργης