Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΚΙ Ο ΨΕΥΤΗΣ ΒΟΣΚΟΣ

Το ανυπόγραφο έγγραφο του Λουκά Παπαδήμου, που επιδείχθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς στη διάρκεια των συναντήσεών τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραπέμπει ευθέως στον Αισώπειο μύθο του ψεύτη βοσκού.
Είναι η τρίτη φορά στο τελευταίο εξάμηνο που επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Κάθε φορά διαψεύδεται στην πράξη.
Σε κάθε περίπτωση, είτε το σημείωμα του Λουκά Παπαδήμου λέει την αλήθεια, είτε πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια κατατρομοκράτησης της κοινωνίας για να επιβληθούν οι αρεστές στο οικονομικό κατεστημένο επιλογές, τόσο ο ίδιος όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του έχουν βαρύτατες ευθύνες. 

Το επίμαχο έγγραφο του Λουκά Παπαδήμου λέει ορθά-κοφτά ότι «τα ταμειακά αποθέματα θα έχουν εξαντληθεί στις αρχές και όχι στα μέσα Ιουνίου, επειδή η δόση του δανείου που πήραμε περικόπηκε κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ».
Την πρώτη φορά που ακούστηκε η φράση αυτή στο τελευταίο εξάμηνο ήταν για να αποτραπεί το δημοψηφισμα για το Μνημόνιο Νο2. Μας είπαν ότι τα ταμειακά αποθέματα αν δεν εισπράτταμε την 6η δόση του προηγούμενου δανείου έφθαναν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η δόση εκταμιεύθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, χωρίς να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, με εξαίρεση το ότι το Δημόσιο συνέχισε να μην πληρώνει τους προμηθευτές του, όπως κάνει απότις αρχές του 2009.
Τη δεύτερη φορά που ακούστηκε η φράση αυτή είχε τη μορφή «αν δεν κυρωθεί η δεύτερη δανειακή σύμβαση ως τα μέσα Ιανουαρίου, στο τέλος του μήνα τελειώνουν τα χρήματα». Και πάλι η πρώτη δόση της δεύτερης δανειακής σύμβασης ήρθε στα τέλη Μαρτίου χωρίς να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.
Το έγγραφο Παπαδήμου είναι το τρίτο στη σειρά. Στον Αισώπειο μύθο ο ψεύτης βοσκός την τρίτη φορά λέει αλήθεια. Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αν το έγγραφο Παπαδήμου περιγράφει μια πραγματικότητα ή αν είναι ψευδές σαν τις προηγούμενες κραυγές του Βενιζέλου.
Αν λέει ψέματα έχει πολύ βαριά ευθύνη για την απόπειρά του να παρέμβει υπέρ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τρομοκρατώντας τον πληθυσμό. Το χειρότερο όμως είναι ότι όταν πραγματικά θα λέει αλήθεια αυτός ή κάποιος άλλος, κανείς δε θα δίνει πίστη. Κι οι συνέπειες αυτής της ελαφρότητας θα είναι καταστροφικές.
Αν όμως λέει αλήθεια, τόσο ο ίδιος, όσο κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν βαρύτατες ευθύνες και όχι μόνο πολιτικές. Γιατί η εξάντληση των ταμειακών αποθεμάτων του Δημοσίου δεν θα είναι άσχετη από την παράλογη από άποψη οικονομικής διαχείρισης, που μετέφερε την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες κάθε άλλη χρονιά άρχιζαν να υποβάλλονται αρχές Μαρτίου και τέτοια εποχή ήδη κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενων είχαν κληθεί να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου τους, στα μέσα Μαΐου.
Ο παραλογισμός αυτός, που προφανώς έγινε για να διασωθούν τα ψηφαλάκια  του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είχε ως συνέπεια το άδειασμα του Δημοσίου Ταμείου και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα προκαλέσει στάση πληρωμών, από αδυναμία κι όχι από πολιτική βούληση. Και στην περίπτωση αυτή πρόκειται για δολία χρεοκοπία, οι υπεύθυνοι της οποίας οφείλουν να λογοδοτήσουν στο Ειδικό Δικαστήριο.

Γιάννης Χρυσοβέργης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλος ο κόσμος περιμένει τα εκκαθαριστικά για να τρέξει να πληρώσει αλλά αυτοί, τίποτα.
Εαν τα έστελναν εγκαίρως θα έμενε άλλες 20 μέρες στην εξουσία η κυβέρνηση Τσίπρα και θα μπορούσαμε μετά όλοι μαζί να αυτοκτονήσουμε χαρούμενοι γιατί υλοποιήθηκε το όνειρο κάθε καλού κομμουνιστή.

Άτακτος Λόγος είπε...

Προς Ανώνυμο.
Υπάρχουν και άνθρωποι που είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Για να μην το γνωρίζετε σημαίνει ότι εσείς προσωπικά, που δεν είχατε το θάρρος να υπογράψετε το σχόλιό σας, ουδέποτε υπήρξατε.
Κατανοώ την έκπληξή σας. Κατανοώ και το μένος σας εναντίον όσων βασίζουν τα οικονομικά τους προγράμματα στην - γενική για κάθε πολιτισμένη κοινωνία - παραδοχή ότι ο καθένας πρέπει να πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν.
Είναι προφανές ότι φοβόσαστε πως κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να πληρώσετε τις φορολογικές σας υποχρεώσεις.
Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι, αν πραγματικά ο ΣΥΙΡΖΑ με είχε πείσει ότι έχει επιχειρησιακό σχέδιο - ναι, σωστά διαβάσατε - για να κάνει εσάς και τους ομοίους σας να πληρώνετε τους νόμιμους φόρους σας, θα είχα ψηφίσει υπέρ του με τα δυο χέρια.

Γιάννης Χρυσοβέργης

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σήμερα πια είναι φανερό ότι στόχος είναι να υποκύψει (όπως και το Νοέμβρη) η κοινωνία στην απαίτησή της για αλλαγή πολιτικής. Επίσης θέλει να συρθούν σε συγκυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και οι ΑΝΕΛ και να σταματήσουν τα όποια κοινωνικά κινήματα πάνε να συγκροτηθούν. Είναι ένα όπλο προπαγάνδας στα χέρια κομμάτων και δημοσιογράφων.