Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η ελληνική εκδοχή των "indignados" εν δράσει...

Λες και ξαφνικά θίχτηκε το ρωμέικο φιλότιμό μας, μετά την προχθεσινή φήμη (;) ότι στην περίφημη πια Puerta Del Sol στη Μαδρίτη φωνάχτηκε το σύνθημα «σιγά, μη ξυπνήσουμε τους Έλληνες», και αμέσως η ελληνική εκδοχή των “indignados” έκανε την εμφάνισή της στις μεγάλες πλατείες της χώρας.


Νέοι, μεσήλικες, ηλικιωμένοι, γυναίκες, μωρά και παιδιά… Όλα θύμιζαν ένα απογευματινό υγιεινό περίπατο πέριξ των τσολιάδων του αγνώστου στρατιώτη, όπου σχεδόν κανένα σύνθημα δεν ακούστηκε, μόνο κάποιες μούντζες κάθε τόσο στόχευαν – τι άλλο; - το ελληνικό κοινοβούλιο. Τα ίδια και στη Σαλονίκη στον Πύργο το Λευκό και στην Πάτρα…


Ήδη πολλοί έχουν αρχίσει να εκθειάζουν αυτή τη νεοφανή εκδήλωση, που λέγεται ότι θα συνεχιστεί και σήμερα και ίσως και τις επόμενες ημέρες. Λένε ότι επιτέλους οι Έλληνες αντιδρούν! Ότι «παίρνουν την τύχη τους στα χέρια τους» και διάφορα παρόμοια ηρωικά και αγωνιστικά. Κι όλα αυτά ειρηνικά, χωρίς μολότοφ και σπασίματα, χωρίς ούτε καν ένα χαρτάκι πεταμένο κάτω!..


Σύμφωνοι…


Αλλά, τι ακριβώς εκφράζουν όλοι αυτοί που συγκεντρώθηκαν χθες;


Τι ακριβώς τους συνδέει και προβαίνουν σε μια τέτοια διαμαρτυρία;


Πολύ φοβάμαι ότι το μόνο που τους συνδέει είναι μια στείρα και ανώφελη οργή κατά «των πολιτικών»…


Πρόκειται για ένα ετερόκλητο πλήθος δημοσίων υπαλλήλων, κρατικοδίαιτων, ανέργων, νέων χωρίς προοπτική, συνταξιούχων, νοικοκυρών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών χωρίς διαφαινόμενο μέλλον…


Καθένας από αυτούς νοιώθει να πλήττεται από τα μέτρα της κυβέρνησης και να εξοργίζεται για το ότι έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε.


Πρόκειται για γενικώς διαμαρτυρομένους, γενικώς εξοργισμένους, γενικώς αγανακτισμένους…


Από τις χθεσινές συγκεντρώσεις έλλειπε τελείως η πολιτική. Μάλιστα αυτό χαιρετίστηκε ως μια «υγιής αντίδραση» προς τα κόμματα και τους πολιτικούς.


Ναι, αλλά και η έλλειψη πολιτικού λόγου, είναι κι αυτό πολιτικό φαινόμενο.


Που παράγει και θα παράξει στο μέλλον τα δικά του αποτελέσματα.



Να δούμε και τη συνέχεια.


Αν και είμαι προσωπικά, κουμπωμένος με τέτοιες απολίτικες αντιδράσεις, που αφήνουν χώρο σε κάθε μπουμπούκι να ανθίσει.


Επισημαίνω απλώς ότι ναι, το facebook είναι ένα υπέροχο εργαλείο διαλόγου και άμεσης αντίδρασης αν χρειάζεται. Αλλά δεν υποκαθιστά με κανένα τρόπο την πολιτική. Δεν αποτελεί πολιτικό εργαλείο.


Το πιο πιθανό είναι να εκτραπεί αυτή η διαμαρτυρία όσον ου πω… Αν συνεχιστεί…



Κ.Λ.


4 σχόλια:

Άτακτος Λόγος είπε...

Από την PUERTA DEL SOL μέχρι το ΣΥΝΤΑΓΜΑ δεν είναι ένα τσιγάρο δρόμος...
Στις χθεσινές διαδηλώσεις δε μπόρεσα να πάω, καθ' ότι βρίσκομαι στην αλλοδαπή.
Τις είδα μέσα από τα μάτια του τύπου κι αυτών που ανάρτησαν σχετικές φωτογραφίες στο facebook κι έτσι η εικόνα που έχω δεν είναι ασφαλής, μπορεί δε να είναι και παραμορφωμένη.
Επίσης συμβαίνει να έλαβα προσκλήσεις όχι ενός, αλλά τριών (3) πολιτευτών της ΝΔ μέσω e-mail να συμμετάσχω στις διαδηλώσεις της αθήνας, της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.
Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν έχει καιά σχέση με όσα συμβαίνουν στην Ισπανία.
Κι οι λόγοι είναι πολλοί.
Τόσο η ομάδα DEMOCRACIA REAL YA όσο και οι JOVENES SIN FUTURO, οι δυο ομάδες συζήτησης στο facebook που είναι πίσω από τις διαδηλώσεις στην Ισπανία, υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό. Στην Ελλάδα οι ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ είναι χθεσινοί, στην κυριολεξία.
Οι Ισπανοί διαδηλωτές στρέφονται κατά της συμπεριφοράς των πολιτικών, όχι όμως κατά του κοινοβουλευτισμού.
Στην Ελλάδα, αν αυτό που κυριάρχησε ήταν πράγματι το σύνθημα ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ έχουμε να κάνουμε με ένα εξόχως αντικοινοβουλευτικό κίνημα, που, ελλείψει άλλου οράματος, αναζητά μονάχα έναν Führer. Με ό,τι θα σημάνει αυτό όταν θα τον βρει.
Πού μπορεί να φτάσει αυτό; Μα μέχρι την ανατροπή της Κυβέρνησης. Αυτό όμως είναι το πιο εύκολο. Το ερώτημα είναι ΜΕΤΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; Η ερώτηση αυτή είναι βαθύτατα πολιτική και απέναντι σε αυτή το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, άρα και των κομμάτων - μηδέ του ΠΑΣΟΚ εξαιρουμένου - ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Υ.Γ. Στους τρεις πολιτευτές - δηλαδή αποτυχημένους πολιτικούς, δηλαδή αυτούς που βρίζουν οι διαδηλωτές - δε μπόρεσα ν' αντισταθώ στον πειρασμό να τους στείλω απάντηση με το Αισώπειο «όμφακες εισίν». Κι επειδή είμαι πεπεισμένος για την άγνοιά τους περί αισώπου, τους το μετέφρασα και στα νεοελληνικά: «Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια»

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη και οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι την όλη κινητοποίηση την οργάνωσαν και συμμετείχαν κυρίως οννεδίτες και συριζαίοι.
Αυτοί κάνουν βασικά κινητοποίηση (φαίνεται από τα όσα μου λέει η Λυδία, για τους συμφοιτητές της που συμμετείχαν). Πρόκειται όντως για επικίνδυνα φαινόμενα. Η εμφάνιση στο προσκήνιο των απολίτικων και οι αντικοινοβουλευτικές κραυγές δεν οδηγούν σε "καλά νερά"...
Δυστυχώς...
Προβλέπω τα χειρότερα...
Κ.Λ.

οδυσεας είπε...

δεν ξερω αν ειναι και ποσο απολιτικ..
και που ειναι το πολιτικ- αριστερό ???
δεν πρεπει ναναι και δω???
δεν εχουμε το δικαιωμα οτι δεν ελέγχεται να κατηγορειται...και υστερα να θρηνουμε σαν αλλοι Επιμυθείς...
Οσο για το αστικό κυνοβούλιο...μόνο του εχει μπει στον ταφο .ηρθε ισως η ωρα να το "βοηθήσουμε" και να ψαξουμε να βρούμε νέες μορφες "αυτοδιοίκησης"

Άτακτος Λόγος είπε...

Προς Οδυσσέα:
1. Συνηθίζεται, όταν η κοινωνία παίρνει πρωτοβουλίες, οι θεσπισμένοι φορείς της να αντιδρούν με αμηχανία, συχνά δε και με εχθρότητα.
2. Η λογική ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που συνοψίζεται στο «γιουργια! στον ταβλά με τα κουλούρια!» δε με εκπλήσσει. Ανάλογη ήταν και στην Ισπανία η συμπεριφορά Σοσιαλιστών και Λαϊκού Κόμματος (σε παραπέμπω σε προηγούμενη ανάρτηση αυτής της ιστοσελίδας ΣΚΙΡΤΗΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ, ΑΛΗΘΙΝΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ).
3. Επειδή σε όποιον δεν αρέσουν τα «αστικά κυνοβούλια», χτίζει δικούς του εναλλακτικούς θεσμούς, οι τελευταίοι είναι ζητούμενο. Να μου επιτρέψεις να παρατηρήσω όμως ότι οι ηλεκτρονικοί χώροι διαλόγου ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ και ΝΕΟΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ, που είναι και οι κυριότεροι μοχλοί των κινητοποιήσεων στην Ισπανία, υπήρχαν πολύ πριν αρχίσουν οι διαδηλώσεις, είχαν αναπτύξει ήδη ένα σημαντικό πολιτικό διάλογο και διατυπώνουν συγκεκριμένες διεκδικήσεις. Εδώ; 'Αντε και τη ρίξαμε την κυβέρνηση - πίστεψέ με είναι πολύ πιο εύκολο απ' όσο φαίνεται - μετά τι κάνουμε; Πώς διαχειριζόμαστε την οικονομική χρεοκοπία; Πώς διαχειριζόμαστε τους θεσμούς εκπροσώπησης; Διευρύνουμε ή περιστέλλουμε τη Δημοκρατία;
Ξέρω ότι όλα αυτά απασχολούν μια μερίδα όσων διαδηλώνουν στο Σύνταγμα. Οι πληροφορίες μου, γιατί ακόμα δεν έχω δική μου εικόνα, λένε πως είναι μια μειοψηφία. Πως οι περισσότεροι εκτονώνονται βρίζοντας τους πολιτικούς. Αν οι πληροφορίες μου είναι ακριβείς - και τις επόμενες ημέρες θα το διαπιστώσω - τότε υπάρχει πολύ σοβαρό πολιτικό και, κυρίως, ιδεολογικό πρόβλημα.

Γιάννης Χρυσοβέργης