Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Απειλές κατά του Β. Πισσία

Τον Βαγγέλη τον Πισσία τον γνωρίζουμε, από τη συμμετοχή του σε μια δική μας υπόθεση. Το νέο είναι ότι η ενασχόλησή του με το παλαιστινιακό ζήτημα έχει ενοχλήσει κάποιους και τώρα αντιμετωπίζει απειλές. Παρακάτω αναρτώ το δελτίο τύπου της συλλογικότητας "ένα καράβι για τη Γάζα", στην οποία δραστηριοποιείται. Ελπίζοντας ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα, δεν θα πρέπει να αδιαφορήσουμε για την περίπτωσή του.

Γιώργος Αιμ. Σκιάνης

Δελτίο τύπου

Την Κυριακή 4/4, στις 12:05 το μεσημέρι, άγνωστος τηλεφώνησε στον Βαγγέλη Πισσία, συντονιστή της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», και του απεύθυνε στα αγγλικά την εξής απειλή: «Θα πληρώσεις, υποστηρίζεις τους τρομοκράτες ισλαμιστές μπάσταρδε». Το πρωί της Δευτέρας 5/4 το αυτοκίνητο του Β. Πισσία βρέθηκε σπασμένο. Για τα δύο γεγονότα έγινε διάβημα προς τις Αρχές.
Η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» καταγγέλλει την απειλή «λόγω και έργω» αναφέροντας ότι η μέθοδος είναι γνωστή, χαρακτηρίζει το κράτος από το οποίο εκπορεύεται, που έχει ανάλογα εγκληματικά προηγούμενα, όπως η ανατίναξη του πλοίου αντίστοιχης αποστολής, το 1988 στη Λεμεσό, καθώς και η δολοφονία του Riad Hamad, στελέχους του Free Gaza Movement, τον Μάρτιο του 2008 στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Επίσης, η πολύ πρόσφατη δολοφονία Παλαιστίνιου αξιωματούχου στο Ντουμπάϊ, που αποτέλεσε διεθνές διπλωματικό και πολιτικό σκάνδαλο. Αντίστοιχες απειλές όμως δέχθηκαν και στελέχη του Free Gaza Movement πρόσφατα στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά μας αυτό που έχουμε να δηλώσουμε είναι ότι οι μέθοδοι αυτές δεν μας φοβίζουν, η διεθνής αυτή αποστολή ήδη έχει μπει σε ρότα και δεν γυρίζει πίσω, το εγχείρημα αυτό δεν είναι έργο ενός ή δύο-τριών ανθρώπων, αλλά ενός ολόκληρου κινήματος αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και ματαιοπονούν όσοι επιχειρούν με απειλές και ατομική τρομοκρατία να ακυρώσουν την αποστολή. Βασικό ζητούμενο για εμάς είναι να φτάσει ομαλά η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, της οποίας τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να είναι ελεύθερα σε μια από χιλιετίες ελεύθερη Μεσόγειο.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στη χώρα όπου ζούμε, τόσο οι άνθρωποι που υπηρετούν έναν ανθρωπιστικό σκοπό και υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, όσο και τα μέσα που διατίθενται γι’ αυτό τον σκοπό -πλοία στην προκειμένη περίπτωση- αγορασμένα από το υστέρημα του αλληλέγγυου στην Παλαιστίνη ελληνικού λαού, δεν μπορούν να απειλούνται. Οι απειλές εναντίον Ελλήνων πολιτών που συμμετέχουν στο εγχείρημα και οι όποιες πράξεις τυχόν τις συνοδεύουν, αποτελούν ταυτόχρονα αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας από ξένη δύναμη.

2 σχόλια:

Άτακτος Λόγος είπε...

Η καταγγελία του Βαγγέλη Πισία με προβλημάτισε. Όχι γιατί αμφισβητώ την αλήθεια των καταγγελόμενων περιστατικών. Αλλά γιατί τα περιστατικά μαρτυρούν έναν ερασιτεχνισμό άγνωστο μέχρι στιγμής στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Αν δεν είχαν υπάρξει οι φθορές στο αυτοκίνητό του θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά ότι είχε πέσει θύμα φαρσέρ.
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζω ότι έχω ικανές τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε πράξεις τρομοκράτησης ανθρώπων που, με έργα, όπως ο Βαγγέλης Πισίας, καταγγέλλουν το απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων.
Όμως μέχρι τώρα απέφευγαν συστηματικά την πραγματοποίηση εγκληματικών ενεργειών σε ευρωπαϊκές χώρες (με εξαίρεση την Κύπρο).
Αν λοιπόν διέβησαν το Ρουβικώνα και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση στο έδαφος της ΕΕ, σε μια εποχή που σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με το Παλαιστινιακό, έχουμε να κάνουμε με ένα σοβαρό πολιτικό λάθος της ισραηλινής ηγεσίας.
Αν δεν ισχύει αυτό, τότε έχουμε να κάνουμε με έναν εγχώριο παρακρατικό μηχανισμό, που έχει στοχοποιήσει τον Πισία για τις ελληνικού ενδιαφέροντος δραστηριότητές του και προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους Ισραηλίνούς. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για σοβαρό περιστατικό.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Άτακτος Λόγος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.