Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΑΣΚΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επίθεση από γνωστή ακροδεξιά ομάδα στον νέο Τούρκο Γενικό Πρόξενο στην Κομοτηνή, μπορεί να αποδειχθεί πολύ σοβαρή υπόθεση.  
Πολύ περισσότερο που η Αστυνομία αρνήθηκε να προστατέψει το διπλωμάτη της γειτονικής χώρας και ο αρμόδιος Εισαγγελέας θεώρησε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί δίωξη κατά των απολύτως γνωστών δραστών.
 
Η επίθεση από 15 - 40 μέλη της πασίγνωστης στην Καβάλα Πατριωτικής Ένωσης Πολιτών δεν ήταν έκπληξη. Εδώ και περισσότερο από ένα μήνα ακροδεξιά blogs της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης διαμόρφωναν ήδη το σχετικό κλίμα, προβάλλοντας «εκτιμήσεις» για επικείμενες απελάσεις Τούρκων διπλωματών.
Το θέμα κρίθηκε ανάξιο της προσοχής των ΜΜΕ. Τα καθ' όλα «έγκυρα» τηλεοπτικά ΜΜΕ, αυτά που πριν λίγο καιρό είχαν αφιερώσει επί τρεις ημέρες το μισό κεντρικό τους δελτίο στην επίθεση σε βάρος του Γερμανού Προξένου στη Θεσσαλονίκη - και καλά έκαναν τότε - δε θεώρησαν σκόπιμο να αφιερώσουν, έστω και ένα λεπτό, στην εξ ίσου άνανδρη επίθεση εναντίον του Τούρκου Προξένου.
Η κυβέρνηση, όλα τα μέλη της οποίας είχαν θεωρήσει υποχρέωσή τους να καταδικάσουν απερίφραστα την επίθεση κατά του Γερμανού Προξένου της Θεσσαλονίκης, τήρησε εκκωφαντική σιωπή, μηδέ του καθ' ύλην αρμόδιου Υπουργού Εξωτερικών εξαιρουμένου, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, ήταν υποχρεωμένος να καταδικάσει την επίθεση. 
Η Αστυνομία που είχε προσπαθήσει με δρακόντεια μέτρα - ανεπιτυχώς βέβαια, αλλά αυτό είναι πρόβλημα διοικητικών ικανοτήτων του επί κεφαλής αξιωματικού - να προστατέψει το Γερμανό Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, ήταν πανταχού απούσα από την εκδήλωση στην Καβάλα.  Δε θέωρησε ότι συνέτρεχε λόγος να παρευρίσκεται στην εκδήλωση και συνακόλουθα άφησε έναν ξένο διπλωμάτη απροστάτευτο.
Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών της Καβάλας, δε θεώρησε ότι η επίθεση κατά του Τούρκου διπλωμάτη συνιστά αδίκημα, και δε διέταξε καμιά ανάκριση σαν να επρόκειτο για καυγά μεταξύ πιτσιρικάδων που έπαιζαν μπάλα. 
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δε θεώρησε σκόπιμο να επέμβει στην ύποπτη αδράνεια του υφισταμένου του και να παραγγείλει αυτός δικαστική έρευνα. Άλλωστε ο διπλωμάτης ήταν Τούρκος, όχι πολιτισμένος Ευρωπαίος  κι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών της Καβάλας δεν άσκησε σε προσωπικό blog κριτική στην κυβέρνηση.
Όμως οι ύποπτες  αυτές αμέλειες και σιωπές διοικητικών αρχών, δικαστικής εξουσίας και ΜΜΕ είναι επικίνδυνες. Η επίθεση σε διπλωμάτη οιασδήποτε χώρας θέτει αυτόματα σε δοκιμασία τις διμερείς σχέσεις. Όταν πρόκειται διπλωμάτη της Τουρκίαςοι σχέσεις με την οποία είναι λεπτές ακόμα και σε περιόδους που είναι καλές, η αποτελεσματική του προστασία και η άμεση δικαστική έρευνα κατά των δραστών είναι επιβεβλημένες.
Όμως για άλλη μια φορά εκτελεστική και δικαστική εξουσία, συνεπικουρούμενες από τα ΜΜΕ, κάνουν τα στραβά μάτια στη βία του ακροδεξιού παρακράτους, αδιαφορώντας για το ότι η υπόθεση αφορά τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να εντάσσεται στη στρατηγική αύξησης της έντασης με την Τουρκία που, αργά αλλά σταθερά,  προωθεί η κυβέρνηση Σαμαρά. Ενδέχεται επίσης, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής , η κυβέρνηση να μην επιθυμεί να ενοχλήσει τους Ελληναράδες, ακριβώς για να τους χαϊδέψει τ' αυτιά, αλλά και για να προετοιμάσει την ελληνική κοινωνία για το τέλος μιας σχετικά μακράς περιόδου ήρεμων ελληνοτουρκικών σχέσεων, τη μακρότερη από το 1955 και μετά.
 Παρ' όλα αυτά είναι αμφίβολο αν πράγματι υπάρχει τέτοια πρόθεση. Και εδώ υπεισέρχεται ένας άλλος κίνδυνος. Η ένταση με την Τουρκία να μην προκληθεί για το αγαπημένο θέμα του Σαμαρά και των συνεργατών του, την ΑΟΖ, αλλά για ένα άσχετο θέμα, αν έτσι αποφασίσει η Τουρκία.  
Οι ελάχιστα συγκαλυμμένες προειδοποιήσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για την  περίπτωση που η Ελλάδα προκηρύσσει μονομερώς ΑΟΖ δε φαίνεται να έχουν ληφθεί υπ' όψιν, και όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση βαυκαλίζεται με το σενάριο περί «αδυναμίας της Τουρκίας να ασκήσει στρατιωτική πίεση, λόγω της κατάστασης στη Συρία».
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η κυβέρνηση λέει όσα λέει για εσωτερική και μόνο κατανάλωση, χωρίς καμιά πρόθεση να έρθει σε αντιπαράθεση, έστω και φραστική, με την Τουρκία, εκχωρεί στο ακροδεξιό παρακράτος αρμοδιότητες εξωτερικής πολιτικής. Και πρέπει να τις μαζέψει όσο νωρίτερα γίνεται, γιατί και τον πόλεμο του 1897 ξεσαλωμένοι Ελληναράδες, που παλάτι και κυβέρνηση άφηναν ασύδοτους, τον προκάλεσαν. Με τις γνωστές συνέπειες, που το ελληνικό Κράτος πλήρωνε μέχρι το 1985.
 
Γιάννης Χρυσοβέργης 
 
 
    

10 σχόλια:

Άτακτος Λόγος είπε...

Παραθέτω τον σχετικό σύνδεσμο με την αντίδραση του Τούρκου Προξένου στο περιστατικό, που μου προώθησε ο κ. Παντελής Μήτσιου και τον οποίο ευχαριστώ για την ενημέρωση: http://www.trtgreek.com/trtworld/gr/newsDetail.aspx?HaberKodu=59a4d951-245e-4818-a8ac-ea7fa414cc13
Η δική μου παρατήρηση είναι πως η δήλωση του Προξένου δεν είναι προσωπική, αλλά έγινε κατόπιν συνενόησης με το τουρκικό ΥΠΕΞ. Κι αυτό με ανακουφίζει.
Σε κάθε περίπτωση όμως παραμένει το πρόβλημα της εκχώρησης σε παρακρατικούς αρμοδιοτήτων εξωτερικής πολιτικής, είτε επίτηδες, είτε λόγω αφασίας.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Άτακτος Λόγος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Άτακτος Λόγος είπε...

Δυστυχώς δημοσιογραφικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους.
«Παρά τις προειδοποιήσεις του ΥΠΕΞ ότι ο μονομερής καθορισμός ΑΟΖ θα προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας που μπορεί να φθάσει μέχρι και σε θερμό επεισόδιο, το Μέγαρο μαξίμου μπαίνει στην τελική ευθεία για κατάθεση συντεταγμένων ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο», γράφουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Άτακτος Λόγος είπε...

Το σχόλιο Νο4 διαγράφτηκε διότι:
1. Ήταν ανώνυμο.
2. Ήταν υβριστικό.
Προειδοποίηση προς ακροδεξιά αποβράσματα: ή θα σέβεστε τους κανόνες παρέμβασης στα κείμενα του ιστολογίου που αναγράφονται στην κεντρική σελίδα, ή δε θα έχετε δικαίωμα βήματος εδώ. διαλέγετε και παίρνετε.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Άτακτος Λόγος είπε...

Το Σχόλιο Νο6 διαγράφτηκε για τους ίδιους λόγους για τους οποίους διαγράφτηκε και το σχόλιο Νο4.
Για τους ίδιους λόγους θα διαγραφεί και το σχόλιο κάθε κομπλεξικού που δεν έχει το θάρρος να ητο υπογράψει και βρίζει.
Σε όποιον αρέσει.
Η Δημοκρατία έχει κανόνες. Το ιστολόγιό μας επίσης.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Άτακτος Λόγος είπε...

Η πραγματικότητα καμιά φορά ξεπερνάει κάθε φαντασία. Αντιγράφω από το ElKosmos.gr - Καθημερινή Αδέσμευτη Πατριωτική Ενημέρωση το δελτίου τύπου της τοπικής Χρυσής Αυγής με το οποίο καταγγέλλεται η επίθεση κατά του Τούρκου Προξένου.
Για όσους δεν πιστεύουν στα μάτια τους παραθέτω το σχετικό σύνδεσμο:
http://www.elkosmos.gr/politiki/politiki/xoros/12166-2013-01-12-17-44-01.html
αν κάποιο συμπέρασμα βγαίνει από αηυτή την ιστορία είναι πως, είτε η Πατριωτική Κίνηση Καβάλας είναι ανεξέλεγκτη ακροδεξιά ομάδα, είτε ανήκει σε κάποιο πολύ βαθύ παρακράτος. Σε κάθε περίπτωση είναι επικίνδυνη.

Γιάννης Χρυσοβέργης
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Χρυσή Αυγή έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι αναλαμβάνει πάντα τις ευθύνες και το κόστος που προκύπτει από τις δικές της ενέργειες, και μάλιστα εις το ακέραιο. Εμείς οι Χρυσαυγίτες είμαστε κύριοι των λόγων και των έργων μας. Γι' αυτόν τον λόγο δεν πρόκειται ποτέ να απολογηθούμε είτε να αποδεχθούμε κατηγορίες που αφορούν στα πεπραγμένα διαφόρων «πατριωτικών ομάδων» και «κινήσεων», οι οποίες αναλώνονται -κυρίως- σε άσκοπες, αλλά και αψυχολόγητες ενέργειες «πατριωτικής» επιδειξιομανίας.

Κάποιες απ' τις ομάδες αυτές αποτελούν διαχρονικό βραχνά για εμάς τους Χρυσαυγίτες, μιας και με την κακέκτυπη (ή μάλλον γκροτέσκ) δράση τους, εκθέτουν το Κίνημα των Ελλήνων Εθνικιστών, προσδίδοντάς του χαρακτήρα σπουδαιογελοίας γκρούπας πολιτικά ανερμάτιστων τραμπούκων ή χουλιγκάνων. Ο σημαντικότερος όμως λόγος ύπαρξης τέτοιων «κινήσεων», ήταν και παραμένει ο εγκλωβισμός νέων και απονήρευτων Ελλήνων με δυνατό το πατριωτικό αισθητήριο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων σύρεται από τις ηγεσίες των συλλόγων σ' έναν απολίτικο και άνευ ιδεολογικού περιεχομένου ακτιβισμό που, εκτός από άστοχος, μπορεί να αποβεί και εθνικά επιζήμιος...

Ένα τέτοιο περιστατικό φτηνού κι' ανέξοδου εντυπωσιασμού, που έδωσε λαβή για διάφορα σχόλια στα τουρκικά Μ.Μ.Ε., έλαβε χώρα την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013, στο Δημαρχείο Καβάλας, κατά την επίσκεψη του τούρκου προξένου Ιλχάν Σενέρ στην πόλη μας. Κατά την επίσκεψη του προξένου η «Πατριωτική Κίνηση Πολιτών Καβάλας» επετέθη στον πρόξενο εξαπολύοντας βρισιές εναντίον του και φτύνοντας... το αυτοκίνητό του. Κοινώς, μην μπορώντας να χτυπήσουν τον γάιδαρο, χτυπήσαν το σαμάρι.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω ενεργειών ήταν να κατηγορηθεί η Χρυσή Αυγή, παρότι ουδεμία σχέση είχε με το συμβάν, και να λοιδορηθεί η χώρα μας γενικά. Για μία ακόμη φορά η «απροσκύνητη» ηγεσία του εν λόγω συλλόγου μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη για το διπλό κατόρθωμά της, δηλαδή να κατηγορηθεί (άνευ λόγου και αιτίας) για πολλοστή φορά η Χρυσή Αυγή και να εκτεθεί (διπλωματικά και όχι μόνον) ολόκληρη η χώρα. Συγχαρητήρια!

Σπύρος Απέργης είπε...

Γιάννη, συγχαρητήρια για το άρθρο. Εύστοχες οι επισημάνσεις σου.

Ανώνυμος είπε...

http://patriotikikinisikavalas.blogspot.gr/2013/01/v-behaviorurldefaultvmlo.html