Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ

Η σημερινή επίθεση μιας οργανωμένης ομάδας μελών της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στον Πέτρο Ευθυμίου σηματοδοτεί μια κλιμάκωση της πολιτικής βίας και τρομοκρατίας, που ανέκαθεν υπήρξε το μοναδικό επιχείρημα των νεοναζί.
Από την ικανότητα της κοινωνίας να αντιδράσει αποφασιστικά θα κριθεί το αν θα αποτραπεί η πολιτική επικράτηση των νεοναζί στο προσεχές μέλλον.

Η  επίθεση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ κατά του Πέτρου Ευθυμίου  στο Μαρούσι μόνο τυχαία δεν ήταν. Το νεοναζιστικό αυτό κόμμα, που μέσα σε ένα εξάμηνο όλο κι όλο δεκαπλασίασε τη δημοσκοπική του επιρροή, αισθάνεται πλέον ότι ήρθε η ώρα να επιβάλει στην πολιτική σκηνή την παρουσία του.
Η επίθεση στον Πέτρο Ευθυμίου δεν είναι βεβαίως η πρώτη στην οποία πρωτοστατούν οι νεοναζί. Εδώ και σχεδόν δυο χρόνια βουλευτές όλων των κομμάτων πέφτουν θύματα λεκτικής βίας, προπηλακισμών, ακόμα και ξυλοδαρμών σε κάθε δημόσιά τους εμφάνιση. 
Σε όλες αυτές τις επιθέσεις τα μέλη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ήταν αφανώς παρόντα. Φρόντιζαν  να περνάνε όσο το δυνατόν απαρατήρητοι ώστε οι επιθέσεις αυτές να αποδίδονται στους «αγανακτισμένους» κατά προτίμηση, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ και στους αναρχικούς. Το σημαντικό για τους νεοναζί ήταν η νομιμοποίηση της βίας και της τρομοκρατίας, ως μεθόδου πολιτικής έκφρασης. 
Επ' αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξώντας να επωφεληθεί εκλογικά της οργής ενός βαθύτατα συντηρητικού και απολίτικου συνοθυλεύματος (έμποροι τουριστικών περιοχών που έδερναν τους εφοριακούς όταν πήγαιναν να κάνουν φορολογικό έλεγχο, ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες, καταπατητές δημόσιας γης στην Κερατέα κ.λ.π.) προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στους νεοναζί. Για τον ίδιο λόγο αρνήθηκε να καταδικάσει - όπως άλλωστε και το ΚΚΕ - τις επιθέσεις που γίνονταν σε βάρος βουλευτών, του ΠΑΣΟΚ  κυρίως.
Κι αφού η βία σε βάρος βουλευτών έγινε μόδα, κι αφού, με τη βοήθεια των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι οργανωμένες επιθέσεις των συμμοριών της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ κατά των μεταναστών του κέντρου της Αθήνας απόκτησαν ηθική νομιμοποίηση ήρθε η ώρα να επεκτείνουν τη δράση τους.
Στην επίθεση κατά του Πέτρου Ευθυμίου περιορίστηκαν, όχιο τυχαία, σε βρισιές και εκτοξεύσεις νερών και καφέδων. Ήθελαν, πριν γενικεύσουν τη στρατηγική της βίας και της τρομοκρατίας, να σφιγμομετρήσουν τις αντιδράσεις.
Κι έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι. Σε μια πλατεία με περισσότερους από χίλιους ανθρώπους παρόντες, ασχημονούσαν επί μισή και πλέον ώρα σε βάρος πενήντα ανθρώπων, χωρίς κανείς απολύτως να αντιδράσει.
Την επόμενη φορά μπορούν ανενόχλητοι να ξυλοκοπήσουν τους «αντεθνικώς σκεπτόμενους», να πυρπολήσουν τα εκλογικά τους κέντρα, να τους δολοφονήσουν. Και θα το κάνουν αν, αυτή την ύστατη ώρα, δεν υπάρξει οργανωμένη αντίδραση.
Οι έντονες φραστικές αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων δεν έχουν καμιά απολύτως αξία αν δε συνοδευτούν από πολύ συγκεκριμένες πράξεις. Το μόνο πράγμα που μπορεί να εμποδίσει τους νεοναζί να μετατρέψουν την προεκλογική αυτή εκστρατεία σε προανάκρουσμα μιας εκστρατείας βίας και τρομοκρατίας είναι μια κοινή αντιμετώπισή τους από το σύνολο των υπολοίπων κομμάτων.
Πολιτική απομόνωση, από κοινού περιφρούρηση  όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών συγκεντρώσεων, ώστε να μη μπορούν να δέρνουν και να τρομοκρατούν είναι η ελάχιστη απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει φραγμός στην πολιτική εξάπλωση των νεοναζί.
Αν αυτά δε συμβούν - και όλα δείχνουν ότι δε θα συμβούν - η πολιτική κυριαρχία των νεοναζί είναι αναπόφευκτη.

Γιάννης Χρυσοβέργης

4 σχόλια:

Konstantinos είπε...

Οργανωμένη αντίδραση στην συγκεκριμένη περίπτωση εναντίων της βίας είναι τα (καθόλου της μόδας) σώματα ασφαλείας. Πρέπει οι προοδευτικοί και αριστεριστες να συμφιλιωθουν με την ιδέα της προστασίας της έννομης τάξης απο αυτά. Οργανωμένη δράση πχ. θα ήταν η συναντήσεις της αστυνομίας και των ματ με ομάδες που θέλουν να οργανώσουν διαδηλώσεις, για κοινή περιφρούρηση. Δεν ξέρω αν γίνεται κάτι τέτοιο αλλα είναι καιρός να ξεπεράσουμε τις τραυματικές μνήμες. Οι χρυσαυγητες είναι κολλημένοι στο παρελθόν και δεν ειναι ανάγκη να υποκυπτουμε στα αντιχουντικα αντανακλαστικά. Επίσης είναι επιτέλους καιρός να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία γιατι αν τέτοιοι εγκληματίες μπουν στην βουλή, θα έχουν προστασία για τέτοιου είδους ενέργειες. Αν οι οικονομικοί εγκληματίες που πέρασαν απο εκεί μέχρι τώρα δεν μας έκαναν να το κανουμε οι βίαιοι εγκληματίες θα πρέπει να μας ξυπνήσουν.

Ανώνυμος είπε...

κωνσταντινε ζεις σε αυτόν ή σε αλλον κοσμο? Πολλοί ένστολοι στα σώματα ασφαλείας έχουν φιλικές / αδελφικές/ συναδελφικές κλπ σχέσεις με τους σιωπηλους μαχαιροβγάλτες, σχέσεις που περιστασιακά βγαινουν στην επιφάνεια και μετά κουκουλώνονται - ελέω γενικευμένης κοινωνικης αφασιας και τηλεορασοπληξίας.
Ξανα> Η χρυσή αυγή δεν είναι μόνο νεοναζί, είναι και παρακράτος. Είναι εργαλείο του κρατικού μηχανισμού για τις πιο δύσκολες ώρες, όπως τώρα, που απο χτες έχουμε τον καθε Ευθυμίου και Βενιζέλο να παριστάνουν τον... δημοκράτη!

Konstantinos είπε...

Εγώ μάλλον ζω σε άλλο κόσμο (Αυστραλία :-) ) παρόλα αυτά εκεί σε θέλω, στο να βγάλεις τον αστυνόμο απο αυτήν την κατάσταση. Άκουσα προχτές, νομιζω στο ραδιφωνο του ΣΚΑΙ μια συνέντευξη ενός αστυνομικού ο οποίος πίστευε ότι η χρυσή αυγή είναι ελπίδα στην κατάντια. Δείξε του λοιπόν έμπρακτα ότι εχει άδικο, με τον τροπο που σου είπα και ασε τον χρυσαυγητη να βαράει κόσμο ώστε να χάσει κάθε ηθικο στήριγμα. Όσο για το αν είναι παρακράτος δεν το ξέρω, και γενικά τέινω να απορρίπτω συνομοσιολογιες αλλα αν ο κ. μιχαλολιακος εχει ακόμα σχέσεις με την ΕΥΠ, τότε μάλλον χρειάζεται να στείλει κάποιος τις αποδείξεις του σε δημοσιογράφους. Προεκλογική περίοδος είναι, άρα τώρα είναι η ώρα.

Ανώνυμος είπε...

Οι επισημάνσεις σου Γιάννη είναι καίριες. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η αγανάκτηση των πολιτών για την ποιότητα του πολιτικού μας προσωπικού είναι δικαιολογημένη, παρότι θα έπρεπε να ακολουθείται και από επίγνωση των πολλών και ποικίλων παραγόντων που συνέβαλαν για να έχουμε αυτή την ποιότητα.
Η βία όμως που εμφιλοχωρεί, από την αρχή επισημάναμε ότι είναι μια διαβρωτική και επικίνδυνη πρακτική, που δυστυχώς παρέσυρε και κομμάτια της Αριστεράς.
Ήμουν αυτόπτης μάρτυς επεισοδίου σε καταδρομική "εκδήλωση" στο σπίτι του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στο Χολαργό, όπου εκεί έκπληκτος είδα την ορδή των "αγανακτησμένων" να αποτελούν μπρατσαράδες τραμπούκοι της Χ. Αυγής, φρικιά και οπαδοί - μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά ένας από τους τραμπούκους χτύπησε σε κάποια φάση έναν απλό πολίτη, οι αστυνομικοί δίσταζαν να τον συλλάβοθυν και έπρεπε ο επικεφαλής της φρουράς του υπουργού να επιμείνει, κατόπιν σχετικής τηλεφωνικής συνομιλίας επί τόπου με τον Παπουτσή, για να συλλάβουν επτά από δαύτους - τους οποίους δεν γνωρίζω τι τους έκαναν μετά...
Το σύνθημα "Αλήτες - Προδότες - Πολιτικοί" που φώναζαν οι χρυσαυγίτες εύρισκε σύμφωνους πολλούς παριστάμενους πολίτες, που το φώναζαν κι αυτοί. Πάντως έβλεπα την απορία στα μάτια των αριστερών που παρευρίσκονταν, δεν αντέδρασαν όμως κατά των τραμπούκων...
Συμπέρασμα:
Η βία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Μόνοι ωφελημένοι από αυτή την κατάσταση θα βγουν όσοι επιβουλεύονται τη δημοκρατία και φυσικά αυτοί ανήκουν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Άσε που όλη αυτή η δυναμική μπορεί να οδηγήσει σε χάος...
Είναι τεράστιος ο κίνδυνος και έστω και στο τέλος, πιστεύω ότι τα κόμματα της Αριστεράς δεν θα ρίξουν άλλο νεράκι στο μύλο των φασιστών.
Κ.Λ.