Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΡΠΑΓΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ

Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου από την πρώτη στιγμή έδειχνε πως ήταν κάτι πολύ πιο σοβαρό από αρπαγή δημόσιας περιουσίας. Οι στενές σχέσεις της Μονής με τη Ρωσία και με τους όχι πλέον ευπαρουσίαστους εκπροσώπους της Κυπριακής πολιτικής, η εσπευσμένη διακοπή των εργασιών της Βουλής το Μάιο του 2009 για να παραγραφούν ευθύνες υπουργών της ΝΔ και, κυρίως, η άμεση, απροκάλυπτη και διπλωματικά άκομψη αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην απόφαση προφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ γεννούν σοβαρά ερωτηματικά για το ρόλο αυτής της Μονής. 
 Όταν το 2008 ξέσπασε το σκάνδαλο της Βιστωνίδας με πρωταγωνιστές τη Μονή Βατοπεδίου και τον ηγούμενό της Εφραίμ, εντύπωση έκανε η πλειάδα των εκπροσώπων του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου που είχαν προνομιακές σχέσεις με τη Μονή. από τον Πρίγκιπα της Αγγλίας Κάρολο και τον Μπιλ Γκέιτς, μέχρι το Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κατάλογος των επιφανών υποστηρικτών της Μονής δεν είχε τελειωμό.
Οι σχέσεις της Μονής με την Κύπρο ήταν προβληματικές. Ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής ακροδεξιάς και σταυροφόρος του ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν Νίκος Κουτσού, τυγχάνει αδελφός του ηγούμενου Εφραίμ.
Η διαχείριση των υπεράκτιων εταιρειών της Μονής, μέσω των οποίων χάνονταν τα χρήματα των σκανδαλωδών ανταλαγών των γαιών της Βιστωνίδας με ακίνητα υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ανήκε στο δικηγορικό γραφείο του πρώην Προέδρου τηε Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου. Το οποίο, πέραν όλων των άλλων αμφιλεγόμενων δραστηριοτήτων του, διαχειρίζονταν τις οικονομικές δραστηριότητες της οικογένειας Μιλόσεβιτς.
Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είχε προκαλέσει όμως, στους λίγους που γνωρίζουν τις πολιτικές ίντριγκες της Αθωνικής Πολιτείας, το γεγονός ότι κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος το 2005, ο τότε Πρόεδρος και νυν Πρωθυπουργός της Ρωσίας είχε αφιερώσει πολλαπλάσιο χρόνο στην επίσκεψή του στη Μονή Βατοπεδίου, από ό,τι στον παραδοσιακό εκπρόσωπο της ρωσικής εκκλησίας στην Αθωνική Πολιτεία,τη Μονή Παντελεήμονος, γνωστή και ως ρωσικό μοναστήρι.
Εντύπωση προκάλεσε επίσης ότι, όταν το Μάιο του 2009, προκειμένου να αποφύγει μια ψηφοφορία για της σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το «σκάνδαλο Βατοπεδίου», ο Κώστας Καραμανλής έκλεισε τη Βουλή νύχτα, και με συνταγματικά ελεγχόμενο τρόπο, οι αντιδράσεις των ΜΜΕ υπήρξαν από χλιαρότατες ως ανύπαρκτες.
Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί όμως η επίδειξη επικοινωνιακής ισχύος της Μονής, με την περιφορά της «Αγίας Ζώνης», τον περασμένο Νοέμβριο, στη Ρωσία, στη διάρκεια της οποίας ο ηγούμενος Εφραίμ έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό Πούτιν στην πρωθυπουργική κατοικία.  
Και βέβαια το περίεργο δεν είναι η επίκληση του θρησκευτικού συναισθήματος και η χρήση της θρησκοληψίας από έναν πολιτικό προκειμένου να ενισχύσει την εξουσία του (όλο το σκηνικό στήθηκε λίγες εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητείται από τη ρωσική αντιπολίτευση). Άλλωστε τόσο οι Συνταγματάρχες όσο κι ο Ανδρέας Παπανδρέου έχουν επιδείξει αξιοσημείωτες επιδόσεις επ' αυτού. Το περίεργο είναι ότι για τη δουλειά αυτή ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προσέφυγε στις υπηρεσίες της ρωσικής  Μονής Παντελεήμονος, αλλά στης ελληνικής Μονής Βατοπεδίου.
Το άκομψο και κατά παράβαση κάθε έννοιας διπλωματικής δεοντολογίας ύφος της ανακοίνωσης του Ιδρύματος του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα, τη διοίκηση του οποίου διορίζει αυτοπροσώπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μόλις εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης κατά του Εφραίμ, αλλά και η εξ ίσου άκομψη ανακοίνωση του Ρωσικού Πατριαρχείου είναι ενδεικτικές της εκτίμησης που χαίρει ο ηγούμενος του Βατοπεδίου στη Ρωσία (έναντι ποιών υπηρεσιών άραγε;).
Αν όμως δεχθούμε ότι ο ηγούμενος Εφραίμ προωθεί, με τις γνωστές αδιαφανείς μεθόδους ενός λομπίστα, κάποια ρωσικά συμφέροντα, η εμφανής ενόχληση ΜΜΕ που υποτίθεται ότι έχουν σημαία τους την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, όπως το MEGA και ο SKAI, για το ένταλμα σύλληψης εναντίον του, γεννά πρόσθετα ερωτηματικά.
Όπως ερωτηματικά γεννάει και η σιωπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο για λόγους άμυνας απέναντι στο ρωσικό Πατριαρχείο ακολουθεί παραδοσιακά φιλοαμερικανική πολιτική, από την ώρα που ξέσπασε το σκάνδαλο της Βιστωνίδας.
Αντιθέτως οι αλληλογρονθοκοπούμενες ανακοινώσεις Κυπρίων ιεραρχών εξηγούνται από τον ανηλεή αγώνα που διεξάγουν οι προερχόμενοι από το Βατοπέδι επίσκοποι να πάρουν τον έλεγχο της Κυπριακής Εκκλησίας.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Μονή Βατοπεδίου - μόνο αυτή άραγε; - έχει εξελιχθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων σε χώρο συνεύρεσης πολιτικών και επιχειρηματιών με, φαινομενικά, διιστάμενα, συχνά δε και συγκρουόμενα συμφέροντα. Για το εύρος και τη φύση των παράνομων δραστηριοτήτων της εικασίες μόνο μπορούν να γίνουν, καθώς αποδεικτικά στοιχεία δεν υπάρχουν. Και, κατά πάσα πιθανότητα, μικρά μονάχα ψύγματα, των δραστηριοτήτων αυτών θα αποκαλυφθούν κι αυτά από σύμπτωση ή λάθος. Όπως επίσης βέβαιο είναι  ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους δε θέλει τον Εφραίμ στη φυλακή. 

Γιάννης Χρυσοβέργης

Σημ: Η φωτογραφία της ανάρτησης προέρχεται από το διαδικτυακό τόπο του της Πρωθυπουργίας της Ρωσίας, που δημοσιεύει, μεταφρασμένες στα αγγλικά, την προσφώνηση του Πούτιν και την αντιφώνηση του Εφραίμ.

1 σχόλιο:

Άτακτος Λόγος είπε...

Μια μονάχα φωνή υψώθηκε κατά των απαράδεκτων, από διπλωματική άποψη - αν είχε τολμήσει Αμερικανός να πει τα μισά από όσα ακούστηκαν από ρωσικά χείλη αυτές τις ημέρες η πρεσβεία των ΗΠΑ θα τελούσε υπό πολιορκία χιλιάδων διαδηλωτών - σχολίων για την απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τον Πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Παναγιώτης Μπρακουμάτσος ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το δικαιικό μας σύστημα αποτελεί οργανικό μέρος του δυτικοευρωπαϊκού δικαιικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης. Συστατικά στοιχεία αυτών είναι: α) Η εγγύηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και κοινωνικής ιδιότητας και β) η διάκριση των εξουσιών...Οι σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού περί χειραγώγησης της υπόθεσης επιστρέφονται τουλάχιστον ως άστοχες και με την παρατήρηση ότι οι απόψεις τους αυτές έχουν υπόψη τους αλλά δικαιικά συστήματα, που δεν έχουν αυτά τα γνωρίσματα και συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στον τρόπο με τον οποίο απονέμεται η Δικαιοσύνη στη Χώρα μας».
Ένα εύγε για την ορθή τοποθέτηση του ζητήματος κι ένας ψόγος σε όσους σιώπησαν ή καμώθηκαν πως δεν κατάλαβαν την ουσία της ρωσικής παρέμβασης.
Πέραν αυτού είναι σαφές ότι για τους πολυπληθείς εγχώριους και εξωχώριους συνεργάτες του Εφραίμ είναι θέμα «τιμής κι αξιοπρέπειας», όπως αυτοί τις εννοούν, να αποτραπεί η φυλάκισή του.

Γιάννης Χρυσοβέργης