Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ


Με αφορμή τα χθεσινά και προχθεσινά επεισόδια, και τις καταγγελίες για οργανωμένες προβοκάτσιες της Αστυνομίας, τις οποίες αμφισβήτησε ο Πάσχος Μανδραβέλης, καταθέτω μια προσωπική εμπειρία από χθες το βράδυ. Με την οποία, δεν επιθυμώ να μειώσω, ούτε το ρόλο του γνωστού υποκόσμου των Εξαρχείων στα επεισόδια, ούτε να παραγνωρίσω ότι, ιδίως από τη στιγμή που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, ενεπλάκησαν σε αυτά χιλιάδες διαδηλωτών.

Ώρα 09.00 μ.μ.
Βρίσκομαι στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, και συζητώ με τα μέλη ενός γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου. Από την Ερμού, τη Μητροπόλεως και τη Σταδίου, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται κατά των διαδηλωτών που βρίσκονται γύρω από το Συντριβάνι. Μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη είναι μερικές εκατοντάδες διαδηλωτών. άλλοι διακόσιοι διαδηλωτές περίπου είναι μεταξύ της οδού Ζαλοκώστα και της Πλατείας Συντάγματος. Στο ενδιάμεσο, στη γωνία Καραγεώργη Σερβίας και Πανεπιστημίου, μια διμοιρία των ΜΑΤ προστατεύει τη Μεγάλη Βρετανία, παρενοχλούμενη συστηματικά από τρεις μασκοφορεμένους πιτσιρικάδες που την πετροβολούν από το κάτω μέρος της πλατείας, κι άλλες τρεις - τέσσερις διμοιρίες είναι παραταγμένες στη Βασιλίσσης Σοφίας. Τα αντανακλαστικά του παλαιού διαδηλωτή με καθιστούν εξαιρετικά ανήσυχο για το ενδεχόμενο επίθεσης αυτών των διμοιριών στην Πλατεία Συντάγματος, διότι, σε τέτοια περίπτωση, δε θα υπήρχε διέξοδος διαφυγής των διαδηλωτών.
Ώρα 09.15 Τρεις νεαροί ξεκόβουν από την ομάδα των διαδηλωτών που είναι στη Ζαλοκώστα, πλησιάζουν τη διμοιρία των ΜΑΤ της Μεγάλης Βρετανίας κι αρχίζουν να βρίζονται με τους αστυνομικούς. Φοβούμενος τα χειρότερα, ορμάω, αρπάζω σηκωτό τον πιο έξαλλο από τους τρεις - δεν ήταν δα και κανένας άντρακλας μισή μερίδα ήταν - παρασέρνω και τους άλλους δυο - που επίσης δε διέθεταν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα - και τους πηγαίνω καροτσάκι ως το διάζωμα της Πανεπιστημίου. Αμέσως τα ΜΑΤ με λούζουν με χημικά από την κορφή ως τα νύχια.
Λίγα λεπτά αργότερα, κι ενώ ο μικροπανικός που δημιούργησε στους διαδηλωτές το μπάνιο μου με χημικά έχει λήξει, οι τρεις πιτσιρικάδες μου ζητούν εξηγήσεις σε πολύ επιθετικούς τόνους. Ετοιμάζομαι για συμπλοκή μαζί τους, όταν τους παίρνουν από τα μούτρα κάτι δεκάδες παιδιά της ηλικίας τους και τους βάζουν στη θέση τους. Στη διάρκεια των λεκτικών διαξιφισμών που ακολούθησαν, αποδεικνύεται ότι η μισή μερίδα που είχα πάρει σηκωτή είναι ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ.

Αυτά χωρίς περισσότερα σχόλια

Γιάννης Χρυσοβέργης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γνωστή η σχέση μεταξύ μερίδας της αστυνομίας και ακροδεξιών της Χρυσής Αυγής. Πρέπει να κρατάει εδώ και καμμια εικοσαριά χρόνια, ίσως και παραπάνω, έστω και αν η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας δεν θέλει να το παραδεχτεί. Κρίνοντας και από τη δική σου εμπειρία, δεν έχουμε να κάνουμε τόσο με έμμισθους παρακρατικούς στην εκδοχή της "καρφίτσας" της δεκαετίας του'60, αλλά με συμμαχίες και συνεργασίες που αναπτύσσονται στο δρόμο και στα θολά νερά των κοινωνικών εντάσεων. Θα ήθελα να το συζητήσουμε και από κοντά.

Γιώργος

Άτακτος Λόγος είπε...

Κι εγώ, γιατί δε σου κρύβω ότι το περιστατικό είχε και ανεκδοτικά στοιχεία, που δεν αναφέρω, απλώς και μόνο επειδή με έχουν σοκάρει.

Γιάννης Χρυσοβέργης