Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας

Είναι καιρός να το ομολογήσω: παρά το ότι έχει επανειλημμένα προκαλέσει την κοινή γνώμη με τις δηλώσεις του, κάποιες από τις οποίες έχουν ενοχλήσει κι'εμένα, ο Θ. Πάγκαλος δεν μου ήταν ποτέ αντιπαθής. Αυτό γιατί στις καλές του στιγμές έχει έναν ρέοντα λόγο, ξέρει να επιχειρηματολογεί και μου δίνει την εντύπωση ότι ενίοτε αξίζει να δώσει κανείς προσοχή στα λεγόμενά του.

Παρακάτω παρουσιάζω απόσπασμα, για λόγους οικονομίας χώρου, από ένα άρθρο του με τίτλο "Κέντρο Αθήνας, έξι μύθοι και μια αλήθεια", που δημοσιεύτηκε σήμερα στην "Καθημερινή" και που αναφέρεται στην παράνομη μετανάστευση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο της Αθήνας. Σε κάποια από τα λεγόμενά του είμαι επιφυλακτικός, κυρίως ως προς το αν και με ποιούς όρους θα πρέπει οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες να τοποθετούνται σε "κέντρα φιλοξενίας", όμως βρίσκω εύστοχες πολλές από τις επισημάνσεις του.


Γιώργος Αιμ. Σκιάνης


Μύθος 1ος: Γιατί δεν στέλνουμε τους λαθρομετανάστες αμέσως πίσω;
Για να τους στείλουμε «πίσω» πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι αυτό το «πίσω». Η Τουρκία, η κύρια χώρα μέσω της οποίας καταλήγουν εδώ, δεν τους δέχεται. Από το 2002 που άρχισε η εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, μέχρι το 2010, οι τουρκικές αρχές παρέλαβαν 2.491 αλλοδαπούς από τους 73.935 που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας μέσω της Τουρκίας. Η Ελλάδα καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες, για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, πάντοτε εντός του πλαισίου της Ε.Ε. Το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος είναι γιατί δεν τους στέλνουμε στις πατρίδες τους. Εδώ υπάρχουν δύο κύριες ομάδες. Η μία αποτελείται από λαθρομετανάστες που προέρχονται από χώρες που δεν υφίστανται ως κράτη στην πραγματικότητα (π.χ. Αφγανιστάν, Σομαλία κ.λπ.) και σε σημαντικό ποσοστό δικαιούνται πολιτικό άσυλο. Οι ακροδεξιές κραυγές, όμως, έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι η παραχώρηση ασύλου σε αυτούς είναι κάτι απαράδεκτο, ενώ στην πραγματικότητα θα διευκόλυνε και την αποδημία τους για χώρες της Ευρώπης, όπου ήδη υπάρχουν συγγενείς τους.
Η άλλη ομάδα προέρχεται από χώρες στις οποίες είναι εφικτό να σταλούν πίσω. Oμως, οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες, δεν λένε την αλήθεια. Συνήθως αυτοπροσδιορίζονται, ψευδώς, ως «Παλαιστίνιοι». Γι’ αυτό τον λόγο, χρειάζεται χρόνος για να ανακαλυφθεί η πραγματική τους ταυτότητα. Μετά απαιτείται η συνεργασία με τις πρεσβείες των χωρών τους για να εκδοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Φυσικά κάνουν ό,τι μπορούν για να καθυστερήσουν την όλη διαδικασία. Ετσι περνούν μήνες.
Ταυτόχρονα όμως, η Ελλάδα δεν διαθέτει χώρους επαρκείς, για να στεγάσει επί μήνες μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών, ώστε να τους έχει υπό τον έλεγχό της. Oλοι θυμούνται τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών όταν ανακοινώθηκε η χωροθέτηση των Κέντρων Φιλοξενίας. Αν, όμως, δεν δημιουργηθούν τέτοια κέντρα σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική, το πρόβλημα δεν θα λυθεί, γιατί πολύ απλά οι λαθρομετανάστες ξέρουν ότι, ακόμα και αν συλληφθούν, θα μείνουν έγκλειστοι για μικρό χρονικό διάστημα. Η διά της βίας επιβολή της εγκατάστασης τέτοιων Κέντρων στις τοπικές κοινωνίες δεν είναι εφικτή. Χρειάζεται κοινωνική συναίνεση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει ανταποδοτικά οφέλη για την εγκατάσταση τέτοιων κέντρων.


Μύθος 2ος: Γιατί δεν διώχνουμε τις πόρνες;
Εδώ περισσεύει η ηθική υποκρισία. Ο νόμος για τους οίκους ανοχής έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα μόλις 3 νόμιμοι στην Αθήνα. Oπου όμως δεν υπάρχει νόμιμη ρύθμιση, ανθεί η παρανομία. Αυτή η τακτική έχει οδηγήσει στα εξής αποτελέσματα: α) χιλιάδες άνθρωποι είναι θύματα μιας απίστευτης βίας και εκμετάλλευσης, β) υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, γ) εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διακινούνται παράνομα και τρέφουν τη διαφθορά, δ) οι οίκοι ανοχής έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Αθήνα ανεξέλεγκτα, ενώ είναι χαρακτηριστική, για το πού έχει φτάσει η κατάσταση, η ύπαρξη ειδικής ιστοσελίδας όπου διαφημίζονται όλοι με τα απαραίτητα σχόλια, τιμές και τα «καλλιτεχνικά» ονόματα των εκδιδομένων, ε) σε μια εποχή που το κράτος μειώνει μισθούς και συντάξεις, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διακινούνται, χωρίς να φορολογούνται, ενώ την ίδια στιγμή το κοινωνικό και ιατρικό κόστος αυτής της κατάστασης επιβαρύνει εξ ολοκλήρου το δημόσιο ταμείο.
Η αλλαγή του νόμου με στόχο τη ρύθμιση του φαινομένου δεν μπορεί να γίνει χωρίς κοινωνική συναίνεση. Βεβαίως, το φαινόμενο της πορνείας υπάρχει σε τέτοια έκταση γιατί κάποιοι συμπολίτες μας πληρώνουν για τις υπηρεσίες αυτές. Δεν θα έπρεπε, αντί μόνο να εγκαλούμε τα θύματα ή το κράτος που δεν τα «εξαφανίζει», να αποδοκιμάσουμε και να απονομιμοποιήσουμε ηθικά και κοινωνικά όλους εκείνους που με τα χρήματά τους συντηρούν αυτό το άθλιο δίκτυο εκπόρνευσης; Είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να δεχθεί την ποινικοποίηση για τον πελάτη;


Μύθος 3ος: Γιατί δεν διώχνουμε τα «πρεζόνια» από το Κέντρο;
Ανά πάσα στιγμή η Αστυνομία είναι σε θέση να τους διώξει. Πού θα πάνε όμως; Η κατάσταση στο Κέντρο είναι που τους έφερε εδώ. Δεν είναι εκείνοι που τη δημιούργησαν. Είναι ασθενείς που χρειάζονται πολύπλευρη ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Την ίδια στιγμή όμως οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται όταν ανακοινώνεται ότι μέσα στα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν ειδικές μονάδες γι’ αυτά τα παιδιά που είναι δικά μας παιδιά. Θα αντιδρούσαν αν αντί για μονάδα περίθαλψης ναρκομανών, ιδρυόταν μια ογκολογική κλινική; Οι ναρκομανείς υποφέρουν από ασθένειες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και τις μεθόδους χρήσης των ουσιών. Είναι καλύτερο να έρχονται σε επαφή με νοσοκομεία. Ετσι θα μοιραστεί σε πολλά σημεία ο πληθυσμός των χρηστών, τερματίζοντας το φαινόμενο της αποκλειστικής συγκέντρωσής τους σε μια τοποθεσία με όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Η δημιουργία τέτοιων κλινικών στα νοσοκομεία της χώρας είναι οικονομικά εφικτή, αλλά με βουλευτές, δημάρχους και λοιπούς τοπικούς ηγέτες να διαδηλώνουν έξω από τα νοσοκομεία με όπλο τον φόβο, πόσο πραγματοποιήσιμη είναι;

2 σχόλια:

Leo Kastanas είπε...

Λογικά πράγματα, αλλά ποια κοινωνία μπορεί να τα προφέρει;

Άτακτος Λόγος είπε...

Εύστοχες οι παρατηρήσεις Πάγκαλου για τη μετανάστευση. Αν πρέπει να ψέξει κανείς την Κυβέρνηση είναι γιατί ακούει υπερβολικά τις ακροδεξιές κραυγές στο θέμα του ασύλου κι αρνείται να εφαρμόσει τα αυτονόητα που ο ίδιος επισημαίνει.
Εύστοχες και για την πορνεία. Όμως οι διωκτικοί μηχανισμοί θα μπορούσαν άνετα να ασχοληθούν με το μαύρο χρήμα που διακινείται, εστιάζοντας την κατασταλτική πολιτική σε αυτό. Σε τελική ανάλυση οι πόρνες υπηρεσίες παρέχουν. Ο στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία πλαισίου και στο θέμα αυτό, όπως και στο θέμα της μετανάστευσης, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ δε λάμπουν δια της δημιουργικότητάς τους.
Σωστός και στο θέμα των πρεζονιών. Όμως και πάλι, από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ έλλειψε η πολιτική διαχείρισης των εξαρτησιογόνων ουσιών.
Άρα... καλές οι διαπιστώσεις του κ. Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, αλλά, λόγω θέσης, και τώρα και στο παρελθόν, έχει προσωπική αντικειμενική ευθύνη για τα κακώς κείμενα.

Γιάννης Χρυσοβέργης