Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΟΛΟΙ ΗΞΕΡΑΝ, ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ


Η ομολογία του Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, ότι από το 2008 η Ευρωζώνη γνώριζε το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και δεν αντέδρασε, ενόχλησε τους πάντες στην Αθήνα. Ενόχλησε τη ΝΔ διότι καταρρίπτει το γελοίο ισχυρισμό της ότι τη χρεοκοπία προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ. Ενόχλησε την Κυβέρνηση διότι αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ επίσης γνώριζε τι παραλαμβάνει.
Στην πραγματικότητα ο επικεφαλής του Ευρωγκρουπ ομολόγησε ότι οι ευθύνες για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας και την εκρηξη του δημοσιονομικού ελλείμματος που οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας στις αρχές του χρόνου, οι ευθύνες επιμερίζονται εξ ίσου στην Κυβέρνηση Καραμανλή και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα οποία για άγνωστους(;) λόγους δεν αποκάλυπταν τις λαθροχειρίες της.
Πέραν τούτου όμως όλοι κρίνονται. Για τον τρόπο που έδρασαν ή που δεν έδρασαν.

Η δήλωση του Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, επικεφαλής του Ευρωγκρούπ επιβεβαιώνει αυτό που όλοι υποψιάζονταν. Ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Eurostat γνώριζαν επακριβώς τι συνέβαινε στην Ελλάδα και δεν έκαναν καμιά απολύτως από τις ενέργειες που όφειλαν να κάνουν.
Αποδεικνύει επίσης ότι η «αφύπνιση» όλων αυτών των θεσμικών οργάνων ακριβώς την επάυριο της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, ούτε τυχαία ήταν ούτε, κατά μείζονα λόγο, αθώα. Κι αυτό γιατί τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωγκρούπ, που συνεπικουρούμενοι από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, έθεσαν θέμα ελληνικού ελλείμματος, είναι επιφανή μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι δε φιλοδοξίες του Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο οποίος πυροδότησε το ράλι των spreads με την απόφασή του να πάψει να δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως εγγυήσεις, να διεκδικήσει την Προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2012 ως ηγέτης της συντηρητικής παράταξης δεν είναι μυστικό (βεβαίως ο Νικολά Σαρκοζί θα του δημιουργήσει ένα μικρό πρόβλημα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
Υπενθυμίζει σε όλους ότι την κρίση του δημοσιονομικού ελλείμματος δημιούργησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κι αναδεικνύει τη φαιδρότητα της αντιπολιτευτικής τακτικής του Προέδρου της ΝΔ, ο οποίος ως Υπουργός Πολιτισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, ισχυρίζονταν ότι το έλλειμμα δε θα υπερβεί στο 2009 το 4,5%. Και σήμερα εκλιπαρεί τους φίλους και τα μέλη του κόμματός του να στηρίξουν στο δεύτερο γύρο στην Περιφέρεια Αττικής τον «αντιμνημονιακό Δημαρά», προεξοφμλώντας, κακώς, ότι ο δικός του υποψήφιος δεν έχει ελπίδες να βρεθεί στο Β' γύρο. Και δε δείχνει να ενοχλείται που μετατρέπεται το κόμμα του σε θλιβερή ουρά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, αναδεικνύει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υποτίμησε τη σημασία της επίθεσης αυτής, άργησε να αντιδράσει κι όταν επιτέλους αντέδρασε δε μπόρεσε να χαράξει μια αποτελεσματική γραμμή αντιπαράθεσης. Δεν τόλμησε να καταδείξει τις ευθύνες του ίδιου του Προέδρου της Επιτροπής για την ανοχή του σε ό,τι έγινε, δεν τόλμησε να ακυρώσει τις παραγγελίες νέων οπλικών συστημάτων που ήταν όλες σε γαλλικές και γερμανικές εταιρείες οπλικών συστημάτων, δεν τόλμησε να υπερασπιστεί αυτούς που δεν έφταιγαν και τους οποίους υποτίθεται ότι υπερασπίζονταν όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε προεκλογική εκστρατεία με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

Γιάννης Χρυσοβέργης



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι σίγουρος αν θα πρέπει να αποδώσουμε την επίθεση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών οργάνων στην αντιπαλότητά τους απέναντι στα σοσιαλιστικά κόμματα, καθότι ο τότε επίτροπος οικονομικών Αλμούνια, αν και "σύντροφος" σοσιαλιστής, είχε πρωτοστατήσει στις επιθέσεις κατά της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης Παπανδρέου.
Η όλη συμπεριφορά των Ευρωπαίων, σαν να παραπέμπει στην κλασική σπασμωδική αντίδραση του τύπου "το καράβι βουλιάζει και ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο".
Όσο για τον Παπανδρέου και το επιτελείο του, μου φαίνεται πως δεν περίμεναν μια τόσο ραγδαία άνοδο των spread μέσα σε τέσσερεις-πέντε μήνες και, μέχρι το Φεβρουάριο, ευελπιστούσαν σε έναν φτηνό δανεισμό με μεσολάβηση της Goldman Sachs. Μια τέτοια στάση δείχνει απειρία και έλλειψη διορατικότητας, όμως, εδώ που τα λέμε, και οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες και πολιτικοί ηγέτες δεν υστέρησαν σε αδράνεια και σε κοντοφθαλμία. Να ελπίζουμε άραγε ότι το πάθημα έγινε μάθημα για όλους;

Γιώργος

Άτακτος Λόγος είπε...

η περίπτωση του Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια είναι όντως διαφορετική. Πρόκειται περί νεοφιλελεύθερου βλακός. Δεν είναι τυχαίο ότι, ως επικεφαλής των σοσιαλιστών στην Ισπανία στις εκλογές του 2000, είχε παρουσιάσει ένα οικονομικό πρόγραμμα πιο νεοφιλελεύθερο από του Αθνάρ.
Όσο για τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν είμαι σε θέση να πω αν επρόκειτο για κοντοφθαλμία ή αν απλώς είχαν επενδύσει προσωπικά κεφάλαια στην ελληνική χρεοκοπία. Ελπίζω να είναι το δεύτερο.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Άτακτος Λόγος είπε...

Το σχόλιο αυτό προέρχεται από το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο στο Δήμο Αθηναίων με το συνδιασμό ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ Νάσο Θεοδωρίδη

«Κρίμα.
Απαλή και ήπια κριτική προς το ΠΑΣΟΚ, το κύριο υπεύθυνο για μνηνμόνιο (δηλώσεις στο εξωτερικό με τσιρίδες ότι χρεωκοπούμε, άρνηση παραλαβής 22 ευρώ με καλό επιτόκιο το Γενάρη, πρόσληψη Γκόλντμαν Σαχς ως λύκου να...φυλάει τα πρόβατα, κλπ).
Ούτε λέξη για το ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ Δ.ΝΤ.
Αν το Μνημόνιο εφαρμοστεί και πεινάσει κοσμάκης, ο Γιώργος δεν γλιτώνει το Ειδικό Δικαστήριο.

Οπως δήλωσε πανικόβλητος ακόμη και ο Λοβέρδος, ως συνταγματολόγος που είναι, το επόμενο βήμα θα είναι Συντακτική Συνέλευση για καινούρια Ελλ. Δημοκρατία, οπότε ούτε παραγραφές θα ισχύουνε, ούτε τίποτε.

Η χειρότερη συμβολή του Γιωργάκη είναι ότι έχει μετατρέψει το Σαμαρά σε Τσε Γκεβάρα, ξεπερνώντας τον σε δεξιοφροσύνη.»

Δεν ξέρω αν ένα τέτοιο σχόλιο επιδέχεται αντίλογο, δεδομένου ότι περιέχει μια σειρά αναπόδεικτων παραδοχών ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗ ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ, μηδέ του «σοσιαλιστή» Τσάβες εξαιρουμένου.
Παραδοχή πρώτη: Ο Παπανδρέου είχε προαποφασίσει την προσφυγή στο ΔΝΤ (Κρίμα ρε Νάσο, είσαι και δικηγόρος, είσαι και μέλος του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ. Και δε γνωρίζεις ότι στην ατελή και ταξική αστική Δικαιοσύνη ουδείς καταδικάζεται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Εκτός κι αν στην ελευθεριακή κομμουνιστική σου Δικαιοσύνη αρκούν αναπόδεικτες κατηγορίες και φήμες για να καταδικάσουν κάποιον).
Παραδοχή δεύτερη: Μας έδιναν 22 ευρώ (θέλω να πιστεύω ότι εννοεί δισεκατομμύρια, γιατί αν επρόκειτο €22 και έντοκα καλά κάναμε και δεν τα πήραμε) με χαμηλό επιτόκιο και δεν τα δεχτήκαμε (Ο Νάσος Θεοδωρίδης αγνοεί, ή καμώνεται πως αγνοεί,πως το επιτόκιο στα 8 δισεκατομμύρια που δανειστήκαμε το Γενάρη του 2010, όταν η προσφορά υπερκαλύφθηκε κι έφθασε τα 22 δισεκατομμύρια, ήταν με επιτόκιο 6,8% ενώ το «τρισκατάρατο» ΔΝΤ μας δάνεισε με 5,5%. Επιτόκιο που ενδεχομένως θα ήταν ακόμα χαμηλότερο - η Ισλανδία όταν χρεοκόπησε δανείστηκε με 2,5% - αν είχαμε προσφύγει απ' ευθείας στο ΔΝΤ χωρίς να χάσουμε χρόνο σε ατελέσφορες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Βέβαια η Ελλάδα δεν είναι Ισλανδία και τα ποσά που είχε ανάγκη ήταν σαφώς μεγαλύτερα, Οπότε...)
Πέραν τούτου διατυπώνει μια προβληματική εικασία. «Αν το Μνημόνιο εφαρμοστεί...». μα το Μνημόνιο εφαρμόζεται εδώ και πέντε μήνες. Απορώ πώς δεν το πήρε χαμπάρι. τόσες και τόσες δηλώσεις έχει κάνει για να το καταγγείλει ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, του οποίου είναι μέλος.
Τώρα τα περί Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης αδυνατώ να τα παρακολουθήσω.
Το όλο σχόλιο όμως είναι ενδεικτικό της τρικυμίας εν κρανίω ενός μεγάλου μέρους της μεσαίας αστικής τάξης στην Ελλάδα. Ακριβώς τα ίδια πράγματα έχω ακούσει από ακραιφνείς Νεοδημοκράτες με ακροδεξιά αλοιθωρίσματα, οι οποίοι το μόνο κοινό που έχουν με το Νάσο Θεοδωρίδη είναι πως ανήκουν και αυτοί στη μεσαία αστική τάξη. Και η τρικυμία εν κρανίω αυτή έχει καταστεί πολιτικός λόγος σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, οι οποίοι ντρέπονται να διατυπώσουν τις ομολογουμένως αξιόλογες αντιπροτάσεις τους.
Κι όταν ο πολιτικός αντίλογος, αντί ολοκληρωμένων εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων εξαντλείται σε κραυγές τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα.
Διότι από τα στόματα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ακούσει μέχρι τώρα προτάσεις για «Αναδιάρθρωση του Χρέους», για «άμεση στάση πληρωμών», για συνδιασμό των παραπάνω, όμως σε καμιά από αυτές δεν υπήρχε αποτίμηση του κοινωνικού κόστους, βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου.
Για το ΚΚΕ καλύτερα να μη μιλήσει κανείς αφού θεωρεί πως μόνο η δικτατορία του Κομμουνιστικού Κόμματος θα λύσει τα προβλήματα του λαού.
Οσο για τη ΝΔ, τι να πει κανείς! Οι δηλώσεις του Προέδρου της ότι θα βγάλει τη χώρα σε ένα χρόνο από το Μνημόνιο έχουν την ίδια αξία με τις αντίστοιχες δηλώσεις του, το καλοκαίρι του 2009, όταν διαβεβαίωνε ότι «το έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 4,5%».

Γιάννης Χρυσοβέργης