Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ


Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Κακουργοδικείου της Αμφισσας είναι είναι πρώτο, πολύ σημαντικό, βήμα για την απόδοση Δικαιοσύνης στην υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Η καταδίκη σε ισόβια δεσμά του Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο και σε δεκαετή κάθειρξη για συνέργεια του Βασιλη Σαραλιώτη, χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού για τους δυο κατηγορούμενους ανταποκρίνεται απόλυτα στα όσα αποδείχθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία.
Επιπλέον αποκαθιστά την τιμή του θύματος, που, από την πρώτη μέρα, είχε γίνει στόχος μιας πρωτοφανούς εκστρατείας σπίλωσης, από την τότε Κυβέρνηση στην αρχή, από την υπεράσπιση του Κορκονέα και τα φερέφωνά της στη συνέχεια.
Βεβαίως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι την οριστική απόδοση Δικαιοσύνης. Πρέπει ανάλογη να είναι και η απόφαση του Εφετείου και πρέπει επίσης να απορριφθεί η αναίρεση, για όποιους λόγους επικαλεστούν οι κατηγορούμενοι, από τον Άρειο Πάγο.
Κατά τη δίκη δεν προέκυψε, ούτε ήταν δυνατό να προκύψει δυστυχώς, ποιοι ήταν οι εντολείς της δολοφονίας, καθ' όσον από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές, πως το μοναδικό τυχαίο στην υπόθεση αυτή ήταν το πρόσωπο του θύματος.
Κι εκείνο που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η απόφαση αυτή στέλνει ένα μήνυμα στη νεολαία. Της υπενθυμίζει ότι κανείς, όσο υψηλούς προστάτες κι αν έχει, δεν μπορεί να μένει ατιμώρητος. Είναι αλήθεια ότι η Δικαιοσύνη δε λειτουργεί πάντα σωστά. Το αντίθετο θα μπορούσε να πει κανείς. Η απόφαση αυτή όμως αποδεικνύει ότι υπάρχουν εκείνοι οι δικαστικοί λειτουργοί που, εφ' όσον η υπάρχει κοινωνική απαίτηση και κυβερνητική πολιτική βούληση, θα κάνουν τη Δικαιοσύνη να λειτουργεί όπως πρέπει.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Δεν υπάρχουν σχόλια: