Ο Θ. Κολοκοτρώνης, που υποστήριζε τον Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας, αργότερα, είχε κάνει την ακόλουθη εκτίμηση:
«Ο Καποδίστριας το παράκανε. Ένα λαό όπως ο Ελληνικός, προσπαθείς πρώτα να τον κάνεις κατά το ένα τρίτο φραντσέζικο και να αφήσεις τα δύο τρία ανατολίτικα, μετά να κάνεις το μισό φραντσέζικο και το άλλο μισό ανατολίτικο και τέλος, να κάνεις τα δυο τρίτα φραντσέζικο, μέχρι που να τον κάνεις όλο φραντσέζικο…»
Με το κοφτερό του μυαλό, ο Γέρος, είχε πιάσει το πρόβλημα στη ρίζα του. Ο Καποδίστριας είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση του ελληνικού λαού σε μια περίοδο ακραίας σπουδαιότητας. Είχε πρακτικά, όλο τον κόσμο στο πλευρό του.
Μετά από ένα χρόνο, όλοι αυτοί που τον υποστήριζαν, είχαν στραφεί εναντίον του και οι παρακμασμένοι πολιτικάντηδες του παρελθόντος είχαν βγει και πάλι από το καβούκι τους και είχαν κρεμαστεί από τα κεραμίδια ουρλιάζοντας κατά του Κυβερνήτη… Ποιοι; Αυτοί που είχαν βυθίσει μόλις ένα – δύο χρόνια πριν την δύσμοιρη Ελλάδα στη χρεοκοπία και στο εμφύλιο αίμα…
Όλοι γνωρίζουμε την τύχη του Κυβερνήτη…
Σήμερα δεν έχουμε τα ίδια, όμως κάτι θυμίζει εκείνο το πρώτο δράμα που παίχτηκε στην ελεύθερη Ελλάδα, διακόσια χρόνια πριν…
Τότε ο Κυβερνήτης είχε βγάλει διαταγή με την οποία απαγόρευε τα γουρούνια να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους, για λόγους υγιεινής… Αυτή η απλή, αυτονόητη απαγόρευση στοίχισε πολύ στη δημοφιλία του Κυβερνήτη.
Σήμερα, η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, στοιχίζει όσο δεν φαντάζονται κάποιοι ανοητεύοντες στο επιτελείο του Παπανδρέου…
«Όλα τα έχει η Μαριορή…»
Η πολιτική βλακεία δεν απέχει δυστυχώς πολύ από την πολιτική ακαμψία και το έμμονο δόγμα…
Και δε βλέπω να υπάρχει και κανένας Κολοκοτρώνης στις μέρες μας…
Κ.Λ.
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Μάλλον λάθος κάνεις Κώστα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει Κολοκοτρώνης. Κολοκοτρώνηδες, όπως το θέτεις, υπάρχουνε πολλοί. Μόνο που, όπως κι ο Γέρος του Μωριά, δεν έχουν πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Κατά τα λοιπά... μάλλον έχεις δίκιο. Με μια υποσημείωση όμως. Ένα χρόνο μετά, οι κυβερνήτες κρίνονται. Κι αυτό που φάνηκε και χθες είναι το πόσο πίσω έχει μείνει αυτή η κυβέρνηση στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα κλείνει όμορφα, γρήγορα κι απλά τις υποθέσεις φοροδιαφυγής. Αν είχε γίνει αυτό χθες ο Παπανδρέου θα μιλούσε σίγουρος ότι, τα βεβαιωμένα φέτος πρόστιμα θα εισπράττονταν τελικά το 2012. Ενώ τώρα... ζήσε Μάη να φας τριφύλλι
Γιάννης Χρυσοβέργης
Δημοσίευση σχολίου