Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

21 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ


Στις 21 Ιουλίου 1965, κάτω από συνθήκες που ουδέποτε διευκρινίστηκαν επισήμως, στη διάρκεια μιας από τις χιλιάδες πολυπληθείς διαδηλώσεις κατά της Αποστασίας, δολοφονήθηκε, στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω ο Σωτήρης Πέτρουλας. Μια ξεχασμένη επέτειος για τους πολλούς, που προτιμούν να μη θυμούνται, ή, όταν θυμούνται, το κάνουν για να κλάψουν τα «περασμένα μεγαλεία».

Ο Σωτήρης Πέτρουλς γεννήθηκε στη Μάνη το 1942. το 1946 η οικογένειά του καταφεύγει στην Αθήνα για να γλυτώσει από τους Ταγματασφαλίτες. Ο Σωτήρης Πέτρουλας τελείωσε, εργαζόμενος, τη Μέση Εμπορική Σχολή Αρρένων το 1960. Την ίδια χρονιά πέρασε στην Ανωτάτη Εμπορική (ΑΣΟΕΕ, νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), λαμβάνοντας υποτροφία 12.000 δραχμών.
Εντάχθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ και είχε δυναμική συμμετοχή στους αγώνες του 114 και για την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του Προϋπολογισμού.
Η συγχώνευση της Νεολαίας ΕΔΑ με τη Δημοκρατική Κίνηση Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης γίνεται αφορμή για να έρθει σε σύγκρουση με με την ηγεσία της ΕΔΑ. Διαφωνεί με την τυπολατρική προσήλωση στη νομιμότητα της ηγεσίας του κόμματος.
Το βράδυ της 21ης Ιουλίου του 1965, σε μια από δεκάδες διαδηλώσεις της ημέρας κατά της καθαίρεσης του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και των Αποστατών - κατά το δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιάννη Κάτρη στο δεκαήμερο που ακολούθησε την αποπομπή του Γ. Παπανδρέου καταγράφηκαν 400 πολυπληθείς διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα - ανεβαίνει σε ένα φανοστάτη. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό της Αστυνομίας να φωνάζει: «Κατεβάστε μου αυτόν από το φανοστάτη». Κι ο Σωτήρης Πέτρουλας έπεσε κάτω. Επισήμως χτυπήθηκε από δακρυγόνο στο πρόσωπο. Οι δολοφόνοι ποτέ δε λογοδότησαν για το έγκλημά τους.
Την ημέρα που δολοφονήθηκε, η ηγεσία της ΕΔΑ είχε αποφασίσει τη διαγραφή του. Η διαγραφή του από την ΕΔΑ ουδέποτε ανακοινώθηκε. τους ήρωες, ιδίως όταν είναι νεκροί, ουδείς τους αποποιείται.

Γιάννης Χρυσοβέργης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυο σύντομες παρατηρήσεις:

Πρόσωπα που τον γνώρισαν από κοντά έχουν να λένε για μια χαρισματική φυσιογνωμία με πολύπλευρα ενδιαφέροντα και ηγετικές ικανότητες. Καθότι δεν πρόλαβε να αφήσει αρκετά γραπτά κείμενα, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα για το πολιτικό του στίγμα, παρά μόνο να κάνει εκτιμήσεις με βάση την πορεία κάποιων ανθρώπων με τους οποίους συγχρωτίστηκε.
Εν πάση περιπτώσει, η νεολαία ΕΔΑ και οι μετέπειτα Λαμπράκηδες ήταν εκείνη την εποχή μια μαγική χύτρα από την οποία έβγαιναν διάφορες φυσιογνωμίες και καταστάσεις. Και η πολυδιάσπαση της αριστεράς στα χρόνια που ακολούθησαν υπέβοσκε ήδη σιωπηρά μέσα σε αυτές τις νεολαιίστικες οργανώσεις.

Γιώργος