Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Τραγική ειρωνία


Αν και ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, δε μπορώ να μην ξεστομίσω ένα πικρόχολο σχόλιο για τη συγκυρία του ταξιδιού του Τσίπρα στη Νότια Αμερική. Τις μέρες που το κλιμάκιο αυτού του πολιτικου χώρου  έρχεται σε επαφή με την πολιτική ηγεσία της Αργεντινής για να πάρει διδάγματα για το πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από την κρίση χρέους και την ύφεση, η χώρα αυτή συγκλονίζεται, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, από ταραχές που παραπέμπουν στα γεγονότα του 2001. Βλέπετε, καλή είναι η ανάπτυξη σχέσεων με τις αναδυόμενες οικονομίες της αμερικάνικης ηπείρου. Όμως λογικές του τύπου «κάνε το όπως η Αργεντινή», που σημαίνει έξοδο από το ευρώ και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, οι οποίες ακούστηκαν επανειλημμένα από μερίδες της αριστεράς τα τελευταία χρόνια, τις βρίσκω αφελείς και επικίνδυνες, καθότι μπορούν να προκαλέσουν οξύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρούν να λύσουν.
Το παρακάτω κείμενο αναρτήθηκε σήμερα στο indymedia.

Γιώργος Αιμ. Σκιάνης
 
Ταραχές στην Αργεντινή-Επεισόδια και νεκροί σε λεηλασίες σουπερμάρκετ

Σε σκοτεινά μονοπάτια οδεύει ξανά η Αργεντινή, έπειτα από τις ταραχές και τις λεηλασίες που σημειώνονται σε σούπερ μάρκετ και άλλα μαγαζιά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο τουλάχιστον για δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Οι λεηλασίες έχουν επεκταθεί σε πέντε πόλεις της χώρας με τους κατοίκους, κυρίως τους νεότερους, από τις πιο φτωχές συνοικίες να επιτίθενται σε πολλά καταστήματα, ενώ σημειώθηκαν και σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία σε μερικά από τα πιο βίαια επεισόδια από την εξέγερση του 2001 και την κατάρρευση της χώρας.
Η οικονομία της χώρας δέχεται ισχυρές πιέσεις τους τελευταίους μήνες, ενώ στόχος των λεηλασιών έγιναν κυρίως σούπερ μάρκετ με τους συμμετέχοντες να παίρνουν κυρίως τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά, ακόμη και ποδήλατα και τηλεοράσεις.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν στην πόλη Μπαριλότσε, στα δυτικά, στην Ρεσιστένσια, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στην Ροσάριο, όπως και στις Καμπάνα και Σάρατε, που είναι και οι δύο στην επαρχία του Μπουένος Άιρες.
Μέχρι στιγμής οι αρχές κάνουν λόγο για δύο γυναίκες νεκρές, σαράντα πέντε τραυματίες οι είκοσι πέντε αστυνομικοί και περισσότερες από 193 συλλήψεις.
Σημειωτέον ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν την ημέρα που συμπληρώθηκαν έντεκα χρόνια από την πτώση της κυβέρνησης του Φερνάντο ντε λα Ρούα που ειχε οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση,
Η κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή περίπου 400 χωροφυλάκων στην Μπαριλότσε, ενώ τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να αυξηθούν σε πολλές πόλεις.

1 σχόλιο:

Άτακτος Λόγος είπε...

Γιώργο η ανάρτησή σου με ώθησε να διαβάσω όλες τις εφημερίδες της Αργεντινής σχετικά με τα γεγονότα.
Λοιπόν, σύμφωνα με την αριστερή Página 12, που ναι μεν στηρίζει την κυβέρνηση δεν είναι όμως περονιστική, τα γεγονότα, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δυο ανθρώπων - αν και ο ένας θάνατος ήταν φονικό και όχι αποτέλεσμα των συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομίας - και 400 περίπου συλλήψεις, «ήταν οργανωμένα, έπληξαν κυρίως μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και οι λεηλασίες αφορούσαν κυρίως σε τηλεοράσεις, dvd και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές και δευτερευόντως σε είδη διατροφής. Όλα ξεκινούσαν από τη διάδοση μέσω twitter και από στόμα σε στομα στις φτωχογειτονιές, ότι στο τάδε ή στο δείνα σουπερμάρκετ γίνεται δωρεάν διανομή τροφίμων, πράγμα που δεν ίσχυε». Επίσης, κατά την ίδια εφημερίδα «στα επεισόδια ενεργό ρόλο έπαιξαν τόσο οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όσο και οι ιδιωτικοί στρατοί των εμπόρων ναρκωτικών».
Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες Clarín και Nación δίνουν μια εικόνα που δεν απέχει πολύ από την εικόνα της Página 12, δίονοντας όμως έμφαση στην ανεπάρκεια της Αστυνομίας αλλά και σε λάθη του Δημάρχου του Μπαριλότσε - μια πόλη 108.000 κατοίκων, τουριστικό θέρετρο χειμερινών σπορ - που πυροδότησαν την κατάσταση, αλλά και στην προσωπική αντιπαράθεση του τελευταίου με τον Κυβερνήτη.
Πέρα από όλα αυτά είναι προφανές ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είναι επιτρεπτή ΜΟΝΟ ως απότοκο μιας στάσης πληρωμών, και φυσικά συνεπάγεται υποχρεωτικά την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μπορεί μεν να επιτρέψει τη διαχείριση της κρίσης με τρόπο που κανείς να μην πεινάει - αν τέτοια πολιτική βούληση υπάρχει - όμως αυτό θα σημάνει φτώχεια (χωρίς πείνα) για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και για αρκετά χρόνια.
Με δυο λόγια η κουβέντα που αβασάνιστα ακούστηκε από πολλά στόματα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνομένων - στα οποία εδώ και έξι μήνες έχει επιβληθεί σιωπητήτριο - για «επιστροφή στη δραχμή» παραγνώριζαν τη σοβαρότητα των επιπλοκών μιας τέτοιας επιλογής. Που, προκειμένου για την Ελλάδα, θα είναι ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ.

Γιάννης Χρυσοβέργης