Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ποιο το μήνυμα των εκλογών;

Ποιο είναι τελικά το μήνυμα αυτών των εκλογών;
Έχασε ο δικομματισμός, έχασε το ΠΑΣΟΚ; Κέρδισε το ΚΚΕ, το μπλογκ του "αντιμνημόνιου"; Τι συνέβη;
Τελική είκόνα θα έχουμε την επόμενη Κυριακή, αλλά και από τώρα βγαίνουν μερικά πρώτα συμπεράσματα:
1. Το εκβιαστικό δίλημα του Παπανδρέου είχε αποτέλεσμα κι έτσι το ΠΑΣΟΚ διασώθηκε από μια διαφαινόμενη βέβαιη ήττα και αποφύγαμε τις εκλογές και - κατά συνέπεια - την καταστροφή. Προς το παρόν.
2. Η ΝΔ παραμένει στατική στα συντριπτικά ποσοστά του 2009 και δεν φαίνεται να ανακάμπτει, παρόλες τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του αρχηγού της. Μάλιστα ανέκαμψε κάπως από ακόμα συντριπτικότερα ποσοστά, λόγω της πόλωσης που δημιούργησε το δίλημμα του Παπανδρέου.
3. Η Αριστερά είναι στα πάνω της. Φυσικό, μετά από ένα χρόνο άγριας λιτότητας και μέτρων - φωτιά. Αλλά η πολυδιάσπαση, η έλλειψη προτάσεων και προοπτικής της αφαιρούν την δυνατότητα κεφαλαιοποίησης των όποιων πολιτικών κερδών.
4. Το ΛΑΟΣ έμεινε στάσιμο και ίσως έχει σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για το κόμμα του Καρατζαφέρη.
5. Ειδική μνεία για το ΚΚΕ: Πρόκειται για παγκόσμιο παράδοξο. Ένα σταλινικό μόρφωμα της δεκαετίας του ΄30 όχι μόνο διατηρείται στην επικαιρότητα, αλλά ανεβάζει κιόλας τα ποσοστά του. Πιστεύω ότι δεν ευθύνεται αυτό, αλλά η υπόλοιπη Αριστερά...

Κώστας Λαγωνικάκος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κώστα, όλοι αυτοί που προφητεύουν το τέλος του δικομματισμού πιστεύοντας οτι οι συνθήκες για ανάκαμψη της αριστεράς είναι ευνοικές, νομίζω οτι εθεροτυφλούν.
Η αριστερά μπορεί να είναι ικανή να οργανώνει, αλλά ανίκανη να συσπειρώνει. Το καλύτερο μάλιστα το άκουσα τις προάλλες απ' τον Τζίμη Πανούση. Η αριστερά γηράσκει αεί διασπώμενη.
Χαράλαμπος

Άτακτος Λόγος είπε...

Προσυπογράφω τα περί παραδόξου του ΚΚΕ. Πράγματι, δε φταίει αυτό.

Γιάννης Χρυσοβέργης