Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Ω ΔΝΤ!


Στον ελληνικό πολιτικό πολιτισμό, από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά μέχρι τη φασιστική Δεξιά και με εξαίρεση κάποιους νεοφιλελεύθερους πολιτικούς, οι οποίοι όμως έχουν ελάχιστη επιρροή στην κοινωνία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι κάτι σαν το δράκο που σκοτώνει ο Αη Γιώργης και σαν το 666 για τους παλιοημερολογίτες: η προσωποποίηση του απόλυτου κακκού. Ο υπογράφων την ανάρτηση αυτή δεν τρέφει και τα θερμότερα των αισθημάτων έναντι αυτού του οργανισμού, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι οι χασάπικες λογικές της μορφής «πονάει κεφάλι - κόβει κεφάλι». Έρχονται όμως στιγμές που αισθάνεται υποχρεωμένος να ανακράξει με ανακούφιση: «Ευχαριστώ ώ ΔΝΤ!».

Όχι, δεν πρόκειται για κρίση μαζοχισμού, ούτε για ιδεολογική μετάλλαξη, πέραν αυτής που μου καταλογίζουν οι παλιοί μου σύντροφοι από τα δημιουργικά εκείνα χρόνια που πορεύτηκα στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Πρόκειται για ανακούφιση, το ξαναγράφω, καθώς η κυβέρνηση, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την εκλογή της με το σύνθημα «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ», έδειχνε παντελώς ανίκανη ή αδιάφορη για την αναζήτηση των χρημάτων ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή δηλαδή.
Το τελεσίγραφο των «φρικαλέων» τοποτηρητών του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση που διέρρευσε - γιατί άραγε; - σε τρεις ημερήσιες εφημερίδες στις 30 Οκτωβρίου συνοψίζεται στην ακόλουθη φράση: «Κόψτε τον κώλο σας κι αντιμετωπείστε τη φοροδιαφυγή».
Οι οδηγίες που έδινε το εν λόγω τελεσίγραφο ήταν απλές και περιεκτικές:
  1. «Αναδιαρθρώστε τα διοικητικά δικαστήρια και δώστε προτεραιότητα στις φορολογικές υποθέσεις, ώστε σε τρεις μήνες να έχουν τελεσιδικήσει». Είναι γνωστό σε όλους ότι η, ομολογουμένως αξιέπαινη, προσπάθεια που έκανε από την αρχή του 2010 το ανασυσταθέν ΣΔΟΕ θα τελεσφορήσει μετά από 6-8 χρόνια, όταν οι περισσότερες από τις βεβαιωμένες παραβάσεις θα έχουν «χαθεί» στη γραφειοκρατία, στις αναβολές εκδίκασης και σε χαριστικές ρυθμίσεις.
  2. Βάλτε στόχους στις ΔΟΥ και προβείτε στις αλλαγές εκείνες που θα σας επιτρέπουν να προάγονται οι καλύτεροι υπάλληλοι. Είναι γνωστό σε όλους ότι σε πολλές ΔΟΥ το προσωπικό κάνει λευκή απεργία και ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών παρακολουθεί τα τεκταινόμενα δειλή και άβουλη.
  3. Να φροντίσετε οι νομοθετικές αλλαγές να έχουν ολοκληρωθεί ως το Δεκέμβρη και να έχουν τεθεί σε εφαρμογή το Μάρτη του 2011. Πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο σκέλος αυτού του τελεσίγραφου, αν αναλογιστεί κανείς ότι, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο διάλογος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα ολοκληρώνονταν στις αρχές του 2011.
Σε μια εποχή που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δίκαιη και την άδικη οργή των πολιτών, θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε φροντίσει να μην είναι εκτεθειμένη σε δίκαιη οργή. Το αν έπρεπε να είχε επιλέξει την οδό του Μνημονίου, αν έπρεπε να είχε προσφύγει αποκλειστικά στο ΔΝΤ - θα εξασφαλίζαμε ακόμα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού - ή αν θα έπρεπε να είχε κηρύξει στάση πληρωμών για να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος, όπως πλέον όλο και περισσότεροι διεθνείς παράγοντες βλέπουν ως ορθότερη λύση, είναι κάτι που έχει πλέον φιλολογική μόνο σημασία. Η κυβέρνηση θα κριθεί από δυο πράγματα:
  1. Από το αν θα βγάλει τη χώρα από το τούνελ, ή, έστω, αν θα έχει φανεί φως στο τούνελ, στο τέλος της τετραετίας.
  2. Κι από το αν έμπρακτα θα έχει δείξει ότι νοιάζεται αυτούς που υποφέρουν περισσότερο.
Ως προς το δεύτερο μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά. Κι η μόνη της ελπίδα είναι να αδραχτεί από το τελεσίγραφο του ΔΝΤ και να αντιμετωπίσει επιτέλους τη φοροδιαφυγή.

Γιάννης Χρυσοβέργης

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό άρθρο Γιάννη, δε θα διαφωνήσω στα περισσότερα.
Όμως...
Η φοροδιαφυγή είναι πλέον εθνική έξη και δεν καταπολεμείται παρά μόνο με μακροχρόνια πολιτική. Η πολιτική - σοκ που εκ των πραγμάτων εφαρμόζεται σήμερα - όπου εφαρμόζεται τέλος πάντων - δεν αποδίδει και έχει φέρει ήδη τέτοια κατακραυγή, που πιστεύω ότι πλέον εξέλιπε κάθε ελπίδα σωτηρίας.
Αν στις κυριακάτικες εκλογές δεν επανακάμψουν οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ, τότε βαδίζουμε στο χάος...
Κ.Λ.

Άτακτος Λόγος είπε...

Από τον παλιό συνάδελφο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ Γιάννη Νάκο έλαβα το ακόλουθο σχόλιο:
«Η αναδιάρθρωση των διοικητικών δικαστηρίων και του νομικού πλαισίου που επιτρέπει στους φοροφυγάδες να φοροδιαφεύγουν... δικαστικώς είναι απαραίτητη προυπόθεση για την είσπραξη των 70 δις Ευρώ φόρων που οφείλουν στο κράτος 6.000 περίπου επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Αμφιβάλλω όμως αν θα γίνει έστω και υπό τη δαμόκλεια σπάθη του ΔΝΤ επειδή έτσι θα στερέψει ο κορβανάς των κομμάτων εξουσίας.»

Γιάννης Χρυσοβέργης

Άτακτος Λόγος είπε...

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με το συνδυασμό ΑΘΗΝΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΗ Νάσος θεοδωρίδης έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Ζήτω το ΔΝΤ.....Χαχαχαχαχαα»
Επειδή το σχόλιο αυτό, πέρα από την προφανή του αγένεια, είναι λίγο δυσνόητο, εικασίες μόνο για το «βαθύτερο νόημά του» μπορώ να διατυπώσω.
Εικασία πρώτη: Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι απολύτως ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα της φοροδιαφυγής. Στην περίπτωση αυτή θα του πρότεινα να στείλει βιογραφικό στο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ίσως χρειαστεί κάποια μέρα τις υπηρεσίες του.
Εικασία δεύτερη: Ο Νάσος Θεοδωρίδης θεωρεί ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιο τελεσίγραφο από το ΔΝΤ. Στην περίπτωση αυτή αποδεικνύει ότι δεν διαβάζει τις επίσημες ανακοινώσεις του ΔΝΤ, που, δυο μήνες πριν διατυπωθεί το περί ού ο λόγος τελεσίγραφο, έλεγαν ακριβώς τα ίδια πράγματα.
Εικασία τρίτη: Ο Νάσος Θεοδωρίδης ενοχλείται από το ότι επιβάλλεται δια ροπάλου η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, διότι πιστεύει πως έτσι θα φτάσει η εφορία μέχρι αυτόν. ειδικά αυτό το τελευταίο δε θα ήθελα να το πιστέψω.
Εικασία τέταρτη: Ο Νάσος Θεοδωρίδης ενοχλείται από το ότι επιβάλλεται δια ροπάλου η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, διότι φοβάται ότι έτσι δεν θα μπρέσει να αναπτύσσει εφεξής την προσφιλή στο ΣΥΡΙΖΑ άποψη, το ΠΑΣΟΚ είναι χειρότερο από τη ΝΔ.
Δυστυχώς όλα αυτά είναι εικασίες. Κι αφού ο ποιητής δε μας θεωρεί άξιους να γίνουμε κοινωνοί του βαθύτερου μηνύματός του, δε μπορούμε να απαντήσουμε.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Konstantinos είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σου και ελπίζω οτι και η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών αν αντιλαμβάνεται οτι αυτα τα μέτρα αν εφαρμοστούν θα είναι προς το κοινό όφελος και μάλιστα θα καταφέρουν συμαντικές αλλαγές στην κατάσταση πολλών δημοσίων υποθέσεων. Μήπως είναι ώρα για μια διαδήλωση υπέρ των συγκεκριμένων μέτρων που τελικά ενυσχύουν τα θεμέλια της κοινωνικής δικαιοσύνης;