Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΑΓΡΟΤΙΑ, ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΛΑΜΟΓΙΑ



Στη διάρκεια των λεγόμενων «αγροτικών κινητοποιήσεων» είχα επισημάνει κατ' επανάληψη, τόσο σε κατ' ιδίαν συζητήσεις όσο και σε αναρτήσεις τον παραλογισμό των αιτημάτων, της έντασης των κινητοποιήσεων - αν κόβεται η χώρα στα δυο γιατί κάποιοι θέλουν περισσότερα χρήματα τί πρέπει να κάνουν αυτοίο που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης; - των μεγαλογαιοκτημόνων του Θεσσαλικού κάμπου και όχι μόνο.
Εν μέσω εθνικοπατριωτικής έξαρσης κατά των Γερμανών, πέρασε στα «ψιλά» - ή, για την ακρίβεια, αγνοήθηκε παντελώς - μια είδηση: «Σε 364,5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό που 20, από τα 27 Κράτη - μέλη θα κληθούν να επιστρέψουν στην ΕΕ, για καταχρηστικές αγροτικές επιδοτήσεις το 2009».
Πρώτη και καλύτερη είναι η Ελλαδάρα με 132 εκατομμύρια ευρώ. Ακολουθούν η Πολωνία με 92 εκατομμύρια, η Ισπανία με 47,5, η Γαλλία με 19,5, η Μεγάλη Βρετανία 14,2 και η Ολλανδία 10,4.
Από τα 132 εκατομμύρια που καλείται να επιστρέψει η Ελλάδα (το 40% του συνολικού ποσού) ούτε ένα (1) ευρώ δεν είναι μέρος των πρόσθετων ενισχύσεων ύψους €500 εκατομμυρίων που μοιράστηκαν στους αγρότες το 2009 λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί εξ αιτίας καιρικών φαινομένων.
Αντιθέτως, τα 105 εκατομμύρια, ποσοστό 80% του συνολικού ποσού που καλείται η χώρα να επιστρέψει, οφείλεται σε επιδοτήσεις προς βαμβακοπαραγωγούς για παραγωγή ποσοτήτων βαμβακιού πάνω από το επιτρεπόμενο όριο και για καλλιέργειες - μαϊμούδες.
Και για να το κάνουμε πιο λιανά, σε εκλογείς της Βοιωτίας, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, στις εκλογικές περιφέρειες δηλαδή του Μπασιάκου, του Σουφλιά, του Σιούφα, του Χατζηγάκη και των πρωτοπαλλήκαρων του Καραμανλή (Θεσσαλονίκη).
Συμπτωματικά δε πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς περιοχές, οι «τιμημένοι αγρότες» των οποίων κάθε χρόνο, μόλις τελειώνουν τις αγροτικές εργασίες και δεν έχουν τι να κάνουν, αποκλείουν το εθνικο οδικό δίκτυο απαιτώντας «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά».
Με τη διαφορά ότι τις παράνομες επιδοτήσεις που αυτοί εισπράττουν με τη μέθοδο του εκβιασμού, τις πληρώνουμε οι υπόλοιποι φορολογούμενοι - οι ίδιοι δεν ξέρω καν αν υποβάλλουν φορολογική δήλωση .
Για να γίνει σαφές τι σημαίνουν τα 132 εκατομμύρια ευρώ θα δώσω έναν αριθμό: αντιστοιχούν στο ετήσιο κόστος των αμοιβών, των επιδομάτων και των ασφαλιστικών εισφορών 5.200 νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών.
Αυτά, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν πρωτίστως της Αριστεράς, η οποία στηρίζει άκριτα κάθε συντεχνιακή ακρότητα, αδιαφορώντας - ή καμωνόμενη πως αδιαφορεί - για το τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα.
Το μόνο παρήγορο σε αυτή την ιστορία είοναι ότι φέτος αναγκάστηκαν να μαζέψουν τα τρακτέρ τους χωρίς να πάρουν έστω και ένα ευρώ. Από κει και πέρα ανοίγει το θέμα της αγροτικής πολιτικής. Τι αγροτική πολιτική θέλουμε, πώς τη στηρίζουμε, ποιους στηρίζουμε. Ερωτήματα που σηκώνουν πολλή και ουσιαστική κουβέντα.

Γιάννης Χρυσοβέργης


Δεν υπάρχουν σχόλια: