Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΗ ΒΟΜΒΑ


Μια βόμβα που χαρακτηρίστηκε «αδέσποτη» διαμέλισε ένα 15χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν, που έψαχνε στα σκουπίδια να βρει κάτι να φάει. Η ίδια βόμβα τραυμάτισε βαρύτατα τη 10χρονη αδελφή του - πιθανότατα θα την αφήσει ανάπηρη για πάντα - και ελαφρότερα τη 45χρονη μητέρα τους.
Με τρελαίνει η σκέψη και μόνο, ότι η γυναίκα αυτή πήρε τα παιδιά της, διένυσε με τα πόδια χιλιάδες χιλιόμετρα, μέσα από εμπόλεμες ζώνες, ναρκοπέδια, διέσχισε αφιλόξενα βουνά και θάλασσες, για να εξασφαλίσει στον εαυτό της και στα παιδιά της μια φτωχική, αλλά ειρηνική ζωή.
Έφτασε στην Ελλάδα και πίστεψε ότι τα βάσανά της είχαν τελειώσει. Στέγη δεν υπήρχε γι αυτήν και τα παιδιά της, ούτε και καμιά μορφή στοιχειώδους υποδοχής. Κοιμόντουσταν όπου έβρισκαν κι έψαχναν τα σκουπίδια για να βρουν κάτι να ξεγελάσουν την πείνα τους. Ήταν όμως ευχαριστημένοι. Δεν κινδύνευαν να τους διαμελίσουν οι βόμβες κάποιου ΝΑΤΟικού αεροπλάνου, ούτε να τους δολοφονήσουν οι ορδές των Ταλιμπάν στο όνομα της πίστης.
Χθες τη νύχτα έγιναν «παράπλευρη απώλεια» στον πόλεμο που έχουν κηρύξει κάποιοι επικίνδυνοι ηλίθιοι εναντίον αγνώστου εχθρού. Δε με νοιάζει αν οι ηλίθιοι αυτοί δηλώνουν «επαναστάτες» ή «πατριώτες» (προσωπικά, όσο τραβηγμένο κι αν φαίνεται, δε θα εκπλησσόμουν αν μια μέρα μάθαινα πως τη βόμβα είχαν τοποθετήσει επίτηδες Χρυσαυγίτες, όχι κατά της ΕΕΔΕ, αλλά για να σκοτώσουν κάποιο δύσμοιρο μετανάστη που είχαν δει να ψάχνει τα σκουπίδια). Αυτοί που σπέρνουν βόμβες στα τυφλά κι αυτοί που ονειρεύονται να πιουν το αίμα μεταναστών έχουν ένα κοινό σημείο: την κτηνώδη βία. Δεν έχουν ιδεολογία, δεν έχουν αξία άλλη εκτός από τη δίψα για αίμα.
Όμως, το χθεσινοβραδυνό δράμα αναδεικνύει για άλλη μια φορά την απανθρωπιά της απουσίας μεταναστευτικής πολιτικής. δεν είναι το μόνο. Κάθε λίγο και λιγάκι στα νησιά του Αιγαίου ξεβράζονται τα πτώματα κάποιων δύσμοιρων, που δε μπόρεσαν ποτέ να φτάσουν στον Παράδεισο.
Υπάρχουν σαφείς υποψίες πλέον - σε ό,τι αφορά στην Ιταλία και στη Μάλτα είναι βεβαιότητα - ότι το προσωπικό της FRONTEX, του ευρωπαϊκού συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της μετανάσυτευσης, αρνείται να παράσχει βοήθεια σε σκυλοπνίχτες γεμάτους με απελπισμένους που βουλιάζουν. Έχουν καταγγελθεί κατ' επανάληψη και έχουν αποδειχθεί, κακοποιήσεις μεταναστών από άνδρες του Λιμενικού Σώματος - αυτούς που ήθελαν να πιουν αίμα Αλβανών - στα κολαστήρια που ονομάζονται κατ' ευφημισμό «κέντρα υποδοχής».
Προχθές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε κοινή πρόταση Σοσιαλιστών και Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την οποία «γίνονταν σύσταση» στο προσωπικό της FRONTEX να μην αρνείται τη βοήθεια σε ανθρώπους ευρισκόμενους εν κινδύνω. την πρόταση καταψήφισαν οι ομάδες των Φιλελεύθερων, των Πράσινων, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πολλοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μερικοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, απαιτώντας να τεθούν σαφείς κανόνες συμπεριφοράς του προσωπικού της FRONTEX που θα θεσπίζουν την υποχρέωση παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που κινδυνεύουν.
Όσοι νομίζουν ότι μπορούν με τα πολυβόλα να αποτρέψουν την έλευση των στρατιών των εξαθλιωμένων - στρατιές που η ίδια η ευρωπαϊκή πολιτική προς τον Τρίτο Κόσμο δημιουργεί - απατώνται. Το προσπάθησε και η Ρώμηαϊκή Αυτοκρατορία και απλώς κατέρρευσε Οι στρατιές αυτές δεν έχουν άλλο δρόμο από το να έρθουν εδώ. Και θα το πράξουν όσες χιλιάδες κι αν δολοφονηθούν, άμεσα ή έμμεσα.
Αντέχει η Ευρώπη όλη αυτή την κοσμοσυρροή; Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό όχι. Επιβάλλεται η εκπόνηση μιας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Με παροχή ασύλου σε όλους όσοι είναι πρόσφυγες λόγω πολέμου ή θεομηνιών. Με παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας για να μάθουν ένα επάγγελμα που θα τους εξασφαλίζει τα προς το ζην αξιοπρεπώς στη χώρα προέλευσής τους για τους υπόλοιπους.
Λύσεις υπάρχουν. Όμως οι λύσεις αυτές δε βολεύουν,ούτε το μεγάλο Κεφάλαιο, αλλά ούτε και τα εκατομμύρια των «έντιμων ανθρώπων κυρ Παντελήδων», που θέλουνε να πιουν «αίμα μετανάστη» και το εννοούν. Βάζοντάς τον να εργάζεται χωρίς δικαιώματα, άπειρες ώρες για ένα ξεροκόμματο.

Γιάννης Χρυσοβέργης



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι αλήθεια Γιάννη οτι τα βάσανα αυτών των ανθρώπων που αναζητούν μια ευκαιρία για μια καλλίτερη ζωή, δεν εχουν τελειώμό.
Δυστυχώς όμως, όσο συγκλονιστικός κι'αν ακούγεται ο θάνατος του μικρού μετανάστη, ο οποίος αναζητούσε στα σκουπίδια λίγο φαι απ' αυτό που περισσεύει απ' τα πλούσια τραπέζια μας, θα ξεχαστεί σύντομα, γιατί ο φιλανθρωπικός ακτιβισμός του καθ' ενός απο εμάς, εξαντλείτε μόνο στις φιλανθρωπικές λέξεις.Δεν θα σταθώ λοιπόν μόνο στην απάνθρωπη κτηνωδία 'κάποιων' οι οποίοι ακούσια ή εκούσια στέρησαν τη ζωή στόν αθώο 15χρονο.
Θα σταθώ περισσότερο στο απάνθρωπο κράτος, που η μεταναστευτική του πολιτική δεν έχει κανένα απολύτως κοινωνικό πρόσωπο. Είναι αλήθεια οτι το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει μια παροξυσμική μορφή και παρότι μπορεί να μήν υπάρχει περιθώριο να ζήσουν και να εργαστούν τόσοι πολοί πρόσφυγες, το κράτος αντί να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, θεωρεί αυτούς τους ανθρώπους μιαρούς και πολιτισμικά ασύμβατους. Δεν είναι τυχαίο αλλωστε οτι έχουν βαπτίσει τις μαζικές ξενιλασίες των ταλαίπωρων αυτών ανθρώπων, σε επαναπροωθήσεις. Όπως επίσης τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (που είναι η σύγχρονη σπινάλογκα) σε χώρους υποδοχής.
Αυτή είναι σίγουρα η ανθρώπινη τραγωδία στη κοινωνία της αφθονίας που ζούμε...
Χαράλαμπος Κουκάκης