Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Αλληλεγγύη στις Φιλιππίνες.

Αρκετές έγνοιες έχουμε με την κατάσταση στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια. Έστω κι'έτσι όμως, μπορούμε  για λίγο να στρέψουμε το βλέμμα μας στις μακρινές Φιλιππίνες, που πλήρωσαν βαρύ τίμημα εξαιτίας της άφρονος περιβαλλοντικής πολιτικής που ασκείται σε παγκόσμια κλίμακα και της  κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε.
Στο παρακάτω κείμενο της οργάνωσης AVAAZ μπορούμε να ενημερωθούμε για την κατάσταση σε αυτή τη χώρα και, ως ελάχιστη κίνηση αλληλεγγύης, να βάλουμε την ηλεκτρονική μας υπογραφή.

Γιώργος Αιμ. Σκιάνης 


Αγαπητοί φίλοι και φίλες, 


Το μέγεθος της φρίκης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις Φιλιππίνες είναι αδιανόητο. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι παρασύρθηκαν από ένα κύμα ύψους 7,5 μέτρων το οποίο το ωθούσαν άνεμοι που έτρεχαν με 300 χιλιόμετρα την ώρα. Μια ολόκληρη πόλη 200.000 κατοίκων μοιάζει τώρα σαν να τις έχουν ρίξει πυρηνική βόμβα. Είναι η χειρότερη θύελλα που έχει καταγραφεί ποτέ στα ανθρώπινα χρονικά και αυτή θα είναι μόνο η αρχή, εάν δεν δράσουμε άμεσα. 
Αυτή τη στιγμή, απεσταλμένοι απ’όλα τα έθνη βρίσκονται σε μια παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον και συζητούν για το αν θα διαθέσουν τα δισεκατομμύρια που είχαν υποσχεθεί για να προστατεύσουν τις πιο ευάλωτες χώρες όταν εκείνες πλήττονται από κλιματικές καταστροφές. Ο Υeb Sano, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Φιλιππίνων, μίλησε αυτή τη βδομάδα στη διάσκεψη και με δάκρυα στα μάτια ανήγγειλε ότι ξεκινάει απεργία πείνας μέχρι να επιτευχθεί μια ουσιαστική συμφωνία η οποία θα βοηθήσει την οικογένειά του, τους συμπολίτες του και όλα τα άλλα ευάλωτα έθνη που κινδυνεύουν να πληγούν από τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα. 
Ο Yeb βρίσκεται ολομόναχος, μέσα σε μια αίθουσα γεμάτη γραφειοκράτες που δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για να βοηθήσουν την κατάσταση. Αν όμως εμείς φέρουμε μέσα στην αίθουσα τη δύναμη των φωνών των 29 εκατομμυρίων μελών του κινήματός μας, μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση και να πιέσουμε τις πλούσιες χώρες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταστροφή του περιβάλλοντος, να πληρώσουν τα σπασμένα. Κάνε κλικ εδώ για να τα καταφέρουμε: 
https://secure.avaaz.org/el/petition/Stand_with_the_Philippines/ 

Ο Yeb Sano, ο διαπραγματευτής των Φιλιππίνων για την κλιματική αλλαγή, πέρασε ώρες προσπαθώντας να μιλήσει με τον αδελφό του στο τηλέφωνο. Τελικά τον βρήκε σε μια ομάδα εθελοντών που μετέφεραν πτώματα ώστε να μπορέσουν τα συνεργία των διαφόρων αποστολών να καθαρίσουν τα συντρίμμια. Μετά απ’αυτόέδωσε έναν απίστευτα γενναίο λόγο στους απεσταλμένους των κρατών που παραβρίσκονται στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας τους: 
«Μιλώ εκ μέρους της αποστολής μου, αλλά κυρίως μιλώ για όλους εκείνους τους αμέτρητους ανθρώπους που δεν μπορούν πλέον να μιλήσουν για τους εαυτούς τους αφού χάθηκαν μέσα στην καταιγίδα. Μιλώ επίσης για τα παιδιά που έχουν μείνει ορφανά από αυτή την τραγωδία. Μιλώ ακόμα για τους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη με τον χρόνο για να σώσουν τους επιζώντες και να ανακουφίσουν τον πόνο των ανθρώπων που επλήγησαν από την καταστροφή. Μπορούμε να λάβουμε δραστικά μέτρα τώρα για να αποτρέψουμε τους καταστροφικούς τυφώνες από το να γίνουν συνήθες φαινόμενο... Αυτό που περνάει η χώρα μου λόγω του ακραίου αυτού κλιματικού φαινομένου είναι παράλογο. Η κλιματική αλλαγή είναι παράλογη. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτό τον παραλογισμό. Εδώ και τώρα στη Βαρσοβία.» 
Όταν οι ηγέτες μας εθελοτυφλούν, εμείς οφείλουμε στα θύματα της Χαϊγιάν, και σε όλα τα εν δυνάμει θύματα τέτοιων φαινομένων, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Η κλιματική αλλαγή είναι αυτή που σκότωσε τους ανθρώπους των Φιλιππίνων και πρέπει να τη σταματήσουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα για να σώσουμε τον πλανήτη μας είναι μια οικουμενική δέσμευση για χρηματοδότηση των προσπαθειών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Οι πλούσιες χώρες έχουν ήδη υποσχεθεί εκατομμύρια για αυτή την προσπάθεια! Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα κανένα απ’αυτά τα κονδύλια δεν έχει αποδεσμευτεί, αλλά ήρθε η ώρα να γίνει. Από διαβολική σύμπτωση, ο τυφώνας σάρωσε τις Φιλιππίνες τη στιγμή που συμβαίνει η σύνοδος του ΟΗΕ για το περιβάλλον και αυτή είναι η ευκαιρία μας να φέρουμε ελπίδα μέσα απ’τα συντρίμμια που άφησε. 
Κάνε κλικ παρακάτω για να σταθείς στο πλευρό του Yeb, της πατρίδας του και όλων εκείνων που υπήρξαν ή θα υπάρξουν θύματα της κλιματικής αλλαγής.: 
https://secure.avaaz.org/el/petition/Stand_with_the_Philippines/ 

Ο Yeb έκλεισε την ομιλία του με μια υπόσχεση προς όλους: «Προς συμπαράσταση στους συμπατριώτες μου που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται για να βρουν λίγη τροφή και προς τον αδελφό μου που δεν έχει φάει για τρεις ημέρες τώρα, και με όλο το σεβασμό κύριε Πρόεδρε, και χωρίς να θέλω να φανώ ασεβής προς τη θερμή φιλοξενία σας, από αυτή τη στιγμή ξεκινάω εθελοντική απεργία πείνας για το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι θα απέχω εθελοντικά από την κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης μέχρι να βρεθεί μια ουσιαστική λύση.» Μαζί, το κίνημά μας ενωμένο, μπορεί να ανταποκριθεί στη έκκληση αυτή και να φέρει ελπίδα στον Yeb, την οικογένειά του και σε όλες τις γενιές των πιο ευπαθών πολιτών του πλανήτη μας. 
Με ελπίδα και αποφασιστικότητα, 

Ο Ricken και όλη η ομάδα του Avaaz 

ΥΓ. Αυτή η εκστρατεία ξεκίνησε από τον Yeb Sano, επικεφαλής διαπραγματευτής των Φιλιππίνων για την κλιματική αλλαγή. Ξεκίνα το δικό σου ψήφισμα σήμερα, πάνω σ’ένα θέμα τοπικό, εθνικό η και διεθνές: 
http://www.avaaz.org/el/petition/start_a_petition/ 

Περισσότερες πληροφορίες: 

Φιλιππίνες: Σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης χιλιάδες άνθρωποι (Ημερησία)
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113148437

Φιλιππίνες: Νεκροί κάτω από τα ερείπια, σοροί στους δρόμους (Ναυτεμπορική)
http://www.naftemporiki.gr/story/729378

Φιλιππίνες: Πάνω από 10.000 οι νεκροί από τον τυφώνα – γίγαντα (Το Βήμα) 
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=538685

Σε απεργία πείνας ο εκπρόσωπος των Φιλιππίνων (Ελευθεροτυπία)
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=398045

Τυφώνας Χαϊγιάν: αυτό που ανησυχεί πραγματικά τους Φιλιππινέζους είναι η αδιαφορία των πλουσίων χωρών προς την κλιματική αλλαγή - Typhoon Haiyan: what really alarms Filipinos is the rich world ignoring climate change (The Guardian)
http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/nov/08/typhoon-haiyan-rich-ignore-climate-change 

Ο τυφώνας Χαϊγιάν ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής λένε επιστήμονες - Typhoon Haiyan influenced by climate change, scientists say (Sydney Morning Herald) 
http://www.smh.com.au/environment/climate-change/typhoon-haiyan-influenced-by-climate-change-scientists-say-20131111-2xb35.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: