Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΚΑΙ... ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΒΑΧΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Μετά από τη σημερινή καρατόμηση δεκατριών ανώτατων, στην πλειοψηφία τους, στελεχών της ΕΛΑΣ, ως ύποπτων για ανοχή - στην καλύτερη των περιπτώσεων - απέναντι στη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:
Είτε η ΕΛΑΣ είναι από την κορυφή ως τα νύχια διαβρωμένη από τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
Είτε ο Νίκος Δένδιας ενήργησε υπό το κράτος πανικού.
Είτε η κυβέρνηση παίζει φτηνιάρικα επικοινωνιακά παιγνίδια.
Οτιδήποτε συμβαίνει πλην του πρώτου θα καταστήσει τα ρεμάλια της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ήρωες και θα απαξιώσει ακόμα περισσότερο στα μάτια των πολιτών την κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ  δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας.  «Προκειμένου επίσης να διασφαλιστεί κατά απόλυτο τρόπο η αντικειμενικότητα στην έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων...σχετικά με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα του κόμματος "Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή" και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων...»
Με αυτές τις φράσεις αποπέμπονται από τα καθήκοντά τους οι οκτώ από τους δέκα αξιωματικούς της ΕΛΑΣ. Οι άλλοι δυο, λίγο νωρίτερα, είχαν υποχρεωθεί να υποβάλουν την παραίτησή τους «για προσωπικούς λόγους». 
Επίσης είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Αστυνομικής διεύθυνσης Ευβοίας, ο αξιωματικός υπηρεσίας το βράδυ της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου κι ο φύλακας της πύλης της Αστυνομικής Διεύθυνσης, κατηγορούμενοι για «παραλείψεις» διότι ακριβώς, δίπλα, στα γραφεία της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ τα «παληκάρια» έπαιζαν με ρόπαλα κι αυτοί άργησαν να αντιδράσουν.
Αν εξαιρέσει κανείς τους τρεις τελευταίους και το διμοιρίτη των ΜΑΤ στην Αμφιάλη, που παρακολουθούσε αμέριμνος «αγανακτισμένους πολίτες» να πετροβολούν αντιφασίστες διαδηλωτές, οι ευθύνες των οποίων αφ' ενός είναι αποδεδειγμένες, αφ' ετέρου είναι και τα μικρότερα ψάρια, οι παραιτηθέντες ή αποπεμφθέντες ήταν μέχρι σήμερα επί κεφαλής νευραλγικών μονάδων της ΕΛΑΣ.
Αν δεχτούμε αυτό που χωρίς περιστροφές λέει η ανακοίνωση, ότι δηλαδή τα εν λόγω στελέχη - όλοι από βαθμό Αστυνόμου μέχρι βαθμό Αντιστρατήγου - είναι τουλάχιστον αναξιόπιστοι αν όχι άνθρωποι της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, αυτό σημαίνει ότι η ΕΛΑΣ είναι διαβρωμένη από την ηγεσία της μέχρι τον τελευταίο αστυφύλακα και πλέον η κυβέρνηση οφείλει να πράξει δυο πράγματα. 
Το πρώτο είναι να ανακοινώσει, με συνοπτικές διαδικασίες, την απομάκρυνση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, μεσαίων και χαμηλόβαθμων στελεχών στις επόμενες ημέρες.
Το δεύτερο  να καλέσει το λαό σε επαγρύπνηση, διότι υπάρχει μείζων κίνδυνος για το Δημοκρατικό Πολίτευμα.
Αν αυτά τα δυο  δε συμβούν τότε τα πράγματα είναι επικίνδυνα. 
Είτε διότι η κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να πράξει τα δέοντα, άρα είναι επικίνδυνα κατώτερη των περιστάσεων ενδεχομένως δε ο Νίκος Δένδιας να αντέδρασε υπό το κράτος πανικού και σε τελική ανάλυση να συκοφάντησε ανώτερα στελέχη της Αστυνομίας.
Είτε διότι όλα αυτά είναι ένα φτηνιάρικο επικοινωνιακό παιγνίδι μιας κυβέρνησης, η οποία ετοιμάζεται να απολύσει με οριζόντιες διαδικασίες κάτιο χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων και να μειώσει ακόμα περισσότερο μισθούς και συντάξεις και, προκειμένου να αποφύγει την κοινωνική κατακραυγή και το ενδεχόμενο μαύρισμα στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου 2014, προσπαθεί απελπισμένα να  αποκτήσει αντιφασιστικά εύσημα.
Αν συμβαίνει το πρώτο, παρά την προφασή επικινδυνότητα της κατάστασης, αυτή είναι διαχειρίσιμη και τα χειρότερα μπορούν να αποφευχθούν. Αν όμως συμβαίνει το δεύτερο ή το τρίτο το η κατάσταση ξεφεύγει εντελώς. 
Αν υποθέσουνμε ότι ο νίκος Δένδιας προέβη στις σημερινές του ενέργειες υπό το κράτος του πανικού το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Η έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων δε θα καταλήξει πουθενά, μια μεγάλη μερίδα των πολιτών θα πειστεί ότι η υπόθεση «κουκουλώθηκε» και μια εξ ίσου μεγάλη μερίδα θα πιστέψει τις καταγγελίες της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ περί «φρονηματικών διώξεων».
Ακόμα χειρότερες θα είναι οι επιπτώσεις αν όλος αυτός ο ξαφνικός «αντιφασιστικός οίστρος» της κυβέρνησης και των ΜΜΕ - των ίδιων ΜΜΕ που εδώ και δυο δεκαετίες νομιμοποιούν τον αντικοινοβουλευτικό και ρατσιστικό λόγο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ - είναι ένα επικοινωνιακό κυβερνητικό τέχνασμα για την απόκτηση «αντιφασιστικών διαπιστευτηρίων» εν όψει των δύσκολων επόμενων μηνών. Γιατί, υπό τις παρούσες συνθήκες, το ψέμα θα έχει εξαιρετικά κοντά ποδάρια και, τότε, ακόμα και όσοι δεν πιστέψουν την προπαγάνδα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ θα έχουν σιχαθεί ακόμα περισσότερο την κοινοβουλευτικη Δημοκρατία. Γιατί όταν θα έρθει η ώρα - και όπως όλα δείχνουν σίγουρα θα έρθει - που ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, δε θα υπάρχουν πολλοί διατεθείμένοι να δικινδυνέψουν για «αυτή τη "Δημοκρατία"».
Γιάννης Χρυσοβέργης

Δεν υπάρχουν σχόλια: