Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου σήμερα. 
Η προσπάθεια διατήρησης της προσωπικής ακεραιότητας του καθενός από εμάς και όλων μαζί συλλογικά είναι η ελάχιστη συμπαράσταση που οφείλουμε στους συναδέλφους μας οι οποίοι βάζουν το κεφάλι τους στη φωτιά και ελάχιστο καθήκον απέναντι στους συμπολίτες μας τους οποίους ενημερώνουμε.

Η σκέψη μας σήμερα - αλήθεια τι μας εμποδίζει να είναι κάθε μέρα; - είναι  στους δημοσιογράφους οι οποίοι τολμούν να δημοσιεύουν αυτά που οι ανά τον κόσμο ολιγάρχες, πολέμαρχοι και λοιποί ισχυροί δεν θέλουν.
Που στην καλύτερη περίπτωση πληρώνουν αυτή την πίστη τους στην Ελευθερία του Τύπου με απόλυση και μακρόχρονη ανεργία στις «πολιτισμένες δυτικές δημοκρατίες» ενώ σε άλλες, λιγότερο υποκριτικές δικτατορίες πληρώνουν την «ξεροκεφαλιά» τους με φυλακίσεις, βασισμένες σε στημένα ή και ανύπαρκτα κατηγορητήρια, με βασανιστήρια, ή και με δολοφονίες. 
Ο κατάλογος των δημοσιογράφων που δέχονται απειλές για τη ζωή τους και τη ζωή των μελών της οικογένειάς τους, είναι φυλακισμένοι, έχουν υποστεί βασανιστήρια, έχουν «εξαφανιστεί μυστηριωδώς» ή έχουν δολοφονηθεί κάθε μέρα μεγαλώνει.
Είναι οι λίγοι, οι «ξεροκέφαλοι», οι «επικίνδυνοι», οι «έμμισθοι πράκτορες ξένων δυνάμεων»....
Και τους τρέμουνε των κάμπων οι κιοτήδες
και μ' ονόματα τους κράζουν πονηρά...
έγραφε πριν από πολλές δεκαετίες ο Κώστας Βάρναλης.
Οι στίχοι αυτοί ταιριάζουν σαν γάντι σε αυτή τη μειοψηφία των δημοσιογράφων που τολμούν να δημοσιεύουν αυτά που οι κάθε λογής εξουσίες, επίσημες κι υπόγειες, δεν θέλουν να δημοσιευτούν.
Η δράση μας για την προστασία αυτών που κινδυνεύουν με φυλάκιση, βασανιστήρια ή δολοφονία είναι επιβεβλημένη για να μπορέσουν να αναπνεύσουν ελεύθερα εκατομμύρια άνθρωποι.
Όσο για τις «πολιτισμένες δυτικές δημοκρατίες»... μπορεί να γίνονται σεβαστοί οι λόγοι που οδηγούν τον κάθε ένα από την πλειονότητα των δημοσιογράφων σε δυσβάσταχτους συμβιβασμούς, αρκεί να μην επαίρεται γι αυτούς.
Το θάρρος της γνώμης και η συναδελφική αλληλεγγύη που είναι απαραίτητα για μια γνήσια ελευθερία το
υ τύπου είναι αρετές ουσιώδεις εν ανεπαρκεία στις χώρες μας, κατά μείζονα δε λόγο στην Ελλάδα. 


Γιάννης Χρυσοβέργης

Δεν υπάρχουν σχόλια: