Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ

Η άκριτη υιοθέτηση των καταγγελιών του Κώστα Βαξεβάνη είναι παρακινδυνευμένη.
Άλλο τόσο όμως είναι επικίνδυνα αφελής, αν όχι ύποπτη, η αγνόησή τους.
Διότι δείγματα παρακρατικής δραστηριότητας υπάρχουν από το 2005 και καθημερινά πληθαίνουν. 
Κι αυτό, ανεξαρτήτως του αν κάποιος πολυπράγμων και εκλεκτός της πολιτικής εξουσίας τραπεζίτης έδωσε εντολή για τη δολοφονία ή - έστω - τον εκφοβισμό του δημοσιογράφου ή αν ο τελευταίος υπερτίμησε κάποια πράγματα.   

Οι καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη στο σημερινό τεύχος του περιοδικού HOT DOC μοιάζουν απίστευτες. Κι αυτό διότι παραπέμπουν σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που όλοι πιστεύαμε πως είναι, επιτέλους η χώρα μας: μια ώριμη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Γι αυτό ακριβώς το λόγο οι καταγγελίες του πρέπει να εξεταστούν με πολλή προσοχή. Διότι ακόμα και ισχυροί χαρακτήρες, όταν βρεθούν κάτω από ισχυρή πίεση - κι ο Κώστας Βαξεβάνης είναι συνεχώς υπό ισχυρή πίεση καθώς στην πληθώρα των αποκαλύψεων που έχει προβεί έχει εισπράξει μια ποινική δίωξη όλη κι όλη (και σε αυτή θα επανέλθουμε), πράγμα που σημαίνει ότι οι καταγγελίες του ποτέ δεν είναι ατεκμηρίωτες - μπορεί να υπερτιμήσει κάποιες ενδείξεις, ακόμα και να παρανοήσει.
Ουδείς, σε κάθε περίπτωση, νομιμοποιείται να αγνοήσει σειρά γεγονότων αρχής γενομένης από την ταυτότητα του ατόμου, το οποίο ο Κώστας Βαξεβάνης κατονομάζει ως επί κεφαλής της ομάδας που είχε αναλάβει την εκτέλεση του συμβολαίου του. Ο πράκτορας της ΕΥΠ Κ.Α. αναφέρεται ως μέλος της ομάδας που η CIA είχε εκπαιδεύσει, τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στη χρήση του υπερσύγχρονου εξοπλισμού τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο εξοπλισμός αυτός παρέμεινε στην ΕΥΠ μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στις 2 Φεβρουαρίου του 2006 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης συγκαλεί συνέντευξη τύπου στην οποία αποκαλύπτει σκάνδαλο υποκλοπών που είχε γίνει γνωστό ένα χρόνο πριν, στις αρχές Μαρτίου του 2005, στη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας του δικτύου της VODAFONE. Μεταξύ των θυμάτων ήταν, κατά τον υπουργό, πολιτικοί επιχειρηματίες, μηδέ του τότε Πρωθυπουργού εξαιρουμένου. Ο Γιώργος Βουλγαράκης σε εκείνη τη συνέντευξη τύπου κατηγόρησε εμμέσως, πλην σαφώς, την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ως συντονίστρια των παρακολουθήσεων.
Δεν ήταν λίγοι ωστόσο αυτοί που τότε παρατήρησαν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν είχαν ανάγκη αυτού του ευάλωτου, όπως αποδείχθηκε, μηχανισμού, μιας και είναι σε θέση να παρακολουθήσουν όποιο τηλέφωνο επιθυμούν μέσω δορυφόρων. Αντιθέτως, ο μηχανισμός αυτός παρέπεμπε στη χρήση του εξοπλισμού που είχε χρησιμοποιηθεί τον καιρό των Ολυμπιακών Αγώνων και στην ομάδα υπαλλήλων της ΕΥΠ που είχαν εκπαιδευτεί στη χρήση του.
Για την ιστορία, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης κατέληξε σε αδιέξοδο, όπως και η διερεύνηση της «αυτοκτονίας» του υπεύθυνου για την ανάπτυξη του δικτύου της  VODAFONE, Κώστα Τσαλικίδη.
Τις τελευταίες ημέρες του 2009 μετά από αίτημα του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εισαγγελέας εισβάλλει στα γραφεία των εν λόγω υπαλλήλων της ΕΥΠ, κατάσχει υπολογιστές και αρχεία και δρομολογεί διώξεις σε βάρος τους για εκβιασμούς. Ένα μήνα μετά, δέμα - βόμβα σκοτώνει τον υπασπιστή του. Την ευθύνη της επίθεσης εκείνης ανέλαβε μια οργάνωση με την επωνυμία Λαϊκή Θέληση, που ως τότε ήταν γνωστή για δυο τρακατρούκες στα δικαστήρια της Λάρισας, η οποία έκτοτε δεν ξανακούστηκε. Στην προκήρυξη με την οποία ανέλαβε την ευθύνη η εν λόγω «οργάνωση» εντυπωσίαζε η εμμονή της στις αναφορές σε αυτούς που έκαναν παρακολουθήσεις στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Πέραν αυτού ο Κώστας Βαξεβάνης έχει στα χέρια του γραφολογική έκθεση που αποκαλύπτει πως ο άνθρωπος που συμπλήρωσε τα πλαστά έγγραφα πληρωμής από την ΕΥΠ τόσο του ίδιου, όσο και του αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Χήτου, είναι η γυναίκα που τον ενημέρωσε, λίγες μέρες μετά από την «περίεργη» νυχτερινή επίσκεψη τεσσάρων ανδρών στο σπίτι του, το Σεπτέμβριο του 2012, λίγο πριν δημοσιεύσει τη «Λίστα Λαγκάρντ»*, ότι η εν λόγω ομάδα «σχεδίαζε τη δολοφονία του».
Η περιγραφή που κάνει η ίδια γυναίκα για την εν λόγω ομάδα δίνει έντονα την εντύπωση έλλειψης σοβαρότητας στον τρόπο που δρούσε, όταν όμως είναι γνωστό στο Πανελλήνιο ότι υπάλληλοι της ΕΥΠ κυκλοφορούσαν επί δεκαετίες σε κομματικές συνεστιάσεις με καρτελάκια που έγραφαν «πράκτορας της ΕΥΠ», μάλλον οι εν λόγω κύριοι ήταν πολύ πιο σοβαροί από τον μέσο υπάλληλο της ΕΥΠ.
Το αν η εν λόγω ομάδα πράγματι σκόπευε να δολοφονήσει τον Κώστα Βαξεβάνη ή αν ο τελευταίος τρόμαξε παραπάνω από όσο έπρεπε πρέπει να αποδειχθεί. Όπως μένει να αποδειχθεί το αν στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται μόνο ο Κ.Α. ή ολόκληρη η ομάδα των εκπαιδευθέντων στις υποκλοπές. Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω κύριοι εμπλέκονται σε ιστορίες με νεκρούς. 
Εκείνο όμως που αποδεικνύει αυτή η υπόθεση είναι ότι κρατικοί υπάλληλοι σε ευαίσθητες θέσεις, δημιουργούν παραμάγαζα και πωλούν τις υπηρεσίες τους σε όποιον προσφέρει τα περισσότερα. Και ότι τους κυρίους αυτούς κανείς τελικά δεν τους κουνάει από τις θέσεις τους. Κι αυτό, σε κάθε περίπτωση, είναι επικίνδυνο. 

Γιάννης Χρυσοβέργης

* Για τη δημοσίευση της «Λίστας Λαγκάρντ» ο Κώστας Βαξεβάνης τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Χούλιο Ανγκίτα Παρράδο 2013.  
   


1 σχόλιο:

Άτακτος Λόγος είπε...

Ένα υβριστικό σχόλιο διαγράφτηκε σε εφαρμογή των αρχών αυτού του ιστοτόπου, που απαγορεύουν τη χρήση υβριστικών χαρακτηρισμών. Πολύ δε περισσότερο όταν ο σχολιαστής που προέβη σε αυτούς δεν αισθάνεται καν την ανάγκη να τους αιτιολογήσει.

Γιάννης Χρυσοβέργης