Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ... ΜΙΑ ΖΟΥΓΚΛΑ ΦΟΥΜΑΡΑ


Οι θεωρίες της συνομωσίας πάντα ευδοκιμούσαν στη χώρα που, εκτός από τη «φαιδρά πορτοκαλέα» ανθούν και «φαιδροί άνθρωποι». Με την έννοια αυτή η πρόσφατη μπούρδα, που είδε το φως στο Zougla.gr δε θα έπρεπε να είχε απασχολήσει τους σοβαρούς ανθρώπους που ακόμα προσπαθούν με όπλα την ψυχραιμία και την κοινή λογική να κατανοήσουν τα ακατανόητα που συμβαίνουν τα τελευταία δυο χρόνια.
Εντούτοις, το γεγονός  ότι ολοένα περισσότεροι σοβαροί άνθρωποι, αρχίζουν και παίρνουν στα σοβαρά τα φούμαρα, αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι έχουν ήδη βγάλει χρήματα χάρη σε αυτή την απίστευτη ιστορία, μας υποχρεώνει να ασχοληθούμε μαζί της, για να εξηγήσουμε τα αυτονόητα.

Ας δεχθούμε κατ' αρχήν τον ισχυρισμό του κ. Τριανταφυλλόπουλου ότι «η εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής ουδέποτε ολοκληρώθηκε» και ότι επειδή οι μετοχές της Banque d'Orient ήταν σε χρυσο και εγγυητής τους ήταν η Τράπεζα της Γαλλίας, δεν ήταν δυνατόν οι μετοχές αυτές να μηδενιστούν.
Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο «Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ και διδάσκει Μακροοικονομία, διεθνείς οικονομικές σχέσεις αλλά και μικροοικονομικά. Ανέλαβε να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών. Το πόρισμα του είναι κόλαφος. Κάθε μετοχή σε χρυσό της «Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη. Τουτέστιν μία φορά και μισή τους σημερινού χρέους της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 450 δις ευρώ κατά προσέγγιση. Η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρισ..».
Ας δούμε τι σημαίνουν οι αριθμοί  του κ. καθηγητή, εφ' όσον φυσικά ο τελυταίος είναι υπαρκτό πρόσωπο: Αφού η αξία της κάθε μετοχής είναι 670 δισ. ευρώ,  και δεδομένου ότι με βάση τις ισοτιμίες του χρυσού της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου η ισοτιμία της ουγγιάς του χρυσού ήταν €1329,3118, προκύπτει ότι η κάθε μετοχή αντιστοιχεί σε 501.764.073 ουγγιές χρυσού. Μεταφρασμένο στο δικό μας μετρικό σύστημα 161.338.555 κιλά χρυσού ή κάτι παραπανω από 161 τόνους χρυσού. Η δε αξία του συνόλου των μετοχών ανέρχεται σε 6500 τόνους χρυσού, ποσότητα που, ενδεχομένως, υπερβαίνει τα συνολικά αποθέματα σε χρυσό της ΕΕ.
Ας προσέξουμε τώρα τη φωτογραφία της μετοχής της Banque d'Orient που δημοσιεύεται στη Zougla.gr. Διαπιστώνουμε ότι η αξία της κάθε μετοχής είναι 125 χρυσά φράγκα, δηλαδή η συνολική αξία των μετοχών είναι 5000 χρυσά φράγκα. Το σύνολο δε του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας είναι 15 εκατομμύρια χρυσά φράγκα. Σύμφωνα με τις σημερινές ισοτιμίες του χρυσού στη Γαλλία το Ναπολεόνι των 20 χρυσών φράγκων (5,80 γραμμαρίων) τιμάται €288,80. Πράγμα που σημαίνει ότι η αξία του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ανέρχεται σε €21.660.000, η δε αξία των 40 μετοχών της οικογένειας Σώρρα ανέρχεται σε μόλις €72.200.
Άνθρακες ο θησαυρός λοιπόν, μιας και, εφ' όσον δεχθούμε πάντα - πράγμα που δεν ισχύει, μιας και η  Τράπεζα της Ανατολής απορροφήθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος λόγω χρεοκοπίας - ότι οι μετοχές της Banque d'Orient, πέραν του ενδιαφέροντος που μπορεί να έχουν για τους συλλέκτες του είδους, έχουν και κάποια χρηματιστηριακή αξία.
Παραμένει όμως το σοβαρότατο ερώτημα το γιατί κατά τεκμήριο νουνεχείς άνθρωποι  δίνουν βάση σε τέτοια φούμαρα. Κι όταν σε μια περίοδο που η κοινωνία καλείται να επιστρατεύσει όλη της την ευφυία και την ψυχραιμία για να διασφαλίσει την επιβίωσή της, τόσοι πολλοί σοβαροί άνθρωποι χάνουν σε τέτοιο βαθμό την ψυχραιμία τους, τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα για όλους μας.

Γιάννης Χρυσοβέργης.
ΣΗΜ:  Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στην ανάρτηση έχουν αντιγραφεί από το Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: