Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Λίβελος από ψυχής

Ο κ. Τριμπέρης υπήρξε καθηγητής μου το πάλαι ποτέ, στις προπτυχιακές μου σπουδές στο Φυσικό Τμήμα. Εξακολουθεί να διδάσκει και έχει στο ενεργητικό του ένα αξιόλογο ερευνητικό έργο στη θεωρητική φυσική συμπυκνωμένης ύλης. Όντας αντίθετος στο νόμο που ψηφίστηκε χθες από για τα ΑΕΙ, πρωτοστάτησε στη συλλογή υπογραφών για τη στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου και έδωσε, μαζί με την κα Καραμαλέγκου από τη Φιλοσοφική Σχολή, συνέντευξη τύπου, την περασμένη Δευτέρα. Σήμερα το πρωί έλαβα ένα email του με το παρακάτω κείμενο-ανοικτή επιστολή προς την υπουργό παιδείας, όπου επικρίνει τη φιλοσοφία του νέου νόμου και τις συνθήκες υπό τις οποίες ψηφίστηκε. Νομίζω πως αξίζει να διαβαστεί αυτή η επιστολή, η οποία, κινούμενη στον αντίποδα αυτών που ακούστηκαν από ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών και των ΜΜΕ, μπορεί να δώσει ερεθίσματα για προβληματισμό και συζήτηση.

Γιώργος Αιμ. Σκιάνης


Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Δεν σας γνωρίζω προσωπικά αλλά παρακολουθώ τα ευδιάκριτα ίχνη που αφήνετε πληγώνοντας ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κορμό της χώρας μας. Αυτές τις ημέρες εσείς και η κυβέρνησή σας αποφασίσατε, συνεπικουρούμενη από τις υπόλοιπες δυνάμεις της συντήρησης και του αυταρχισμού, να αποτελειώσετε την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Παρακολούθησα προσεκτικά τη συζήτηση στην «Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων» και την τραγική εξέλιξη της «συζήτησης» στην ολομέλεια της Βουλής. Υπήρξααυτήκοος μάρτυρας του πολιτικού κανιβαλισμού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Παρακολούθησα την κατασυκοφάντηση των Πανεπιστημιακών Δασκάλων του τόπου από ένα πλήθος ανθρώπων οι οποίοι υποτίθεται ότι εκπροσωπούσαν τον Ελληνικό λαό. Απίστευτης προέλευσης άνθρωποι,οι οποίοι εμφανώς αγνοούσαν την πανεπιστημιακή δομή και λειτουργία, λιβάνιζαν με πάθος το νσχ σας. Δίνοντας τερατώδη στοιχεία τα οποία ήταν τόσο ψευδή που σας έφερναν και εσάς σε δύσκολη θέση. Σας έβλεπα με το βλέμμα χαμηλωμένο, υπήρχε και η τηλεόραση, να προσπαθείτε διακριτικά να τους σιορθώσετε. Άκουσα τους, μετά από ώρες και τηλεφωνήματα, συνοδοιπόρους σας να διεκδικούν την πατρότητα των ιδεών σας, απευθυνόμενοι με τν ίδια «πολιτική» συμπεριφορά στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Παρακολούθησα τους βουλευτές του ΛΑ.ΟΣ., φυσικά όχι μόνο αυτούς, η ΝΔ σας έθεσε τη ρητή κατάργηση του ασύλου όρο απαράβατο, να χαίρονται, θεωρώντας νίκη τους τον εξοστρακισμό του «κομματικού στρατού της αριστεράς» από τα Πανεπιστήμια δια νόμου. Η «εγκληματικότητα» στα ΑΕΙ ήταν το αστείο πρόσχημα, όταν η εγκληματικότητα στη χώρα είναι ανεξέλεγκτη. Η αστειότητα τωνπροφάσεων αυτών φαντάζομαι ότι ήταν ένας ακόμαλόγος για να ευθυμούν. Ενώ καταμαρτυρούσατε στις φοιτητικές παρατάξεις ανηθικότητα και συναλλαγή, γνωρίζατε καλά και εσείς και εκείνοι μαζί με τους οποίους ψηφίσατε αυτόν τον επικίνδυνο νόμο,ότι οι αναφορές σας αφορούσαν τις δικές σας φοιτητικές παρατάξεις, παράγωγα της ιδεολογίας σας, γέννημα της πολιτικής σας. Στόχος σας είναι να εξαφανίσετε την ελεύθερη έκφραση ιδεών στα Πανεπιστήμια. Να δημιουργήσετε όχι μόνο ημιμαθείς και άρα εκμεταλλεύσιμους αποφοίτους, αλλά κυρίως πολιτικά ακίνδυνους. Ποιά θα είναι η επόμενη τροπολογία που θα κάνετε; Παραδειγματικό λιθοβολισμό στηνόποια ελεύθερη φωνή υψωθεί στα πανεπιστήμια; Θα επαναφέρετε τον νόμο 4000;

Σας παρακολούθησα να παρουσιάζετε την περίφημη φωτογραφία με το χοντρό ντοσιέ -τον ισχύοντα νόμο- και το 128(;) σελίδων δικό σας νσχ στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και να μεταφέρεται «the real thing» στην ολομέλεια. Δυσκολεύτηκα να συνέλθω. Παρωχημένες τεχνικές marketing στις ΗΠΑ στις αρχές του’50! Κανείς δεν σας επεσήμανε ότι η ποιότητα δεν μετριέται με ποσοτικάκριτήρια; Ακριβώς αυτή η αντίλψη κυριαρχεί και και στακριτήρια αξιολόγησης που οδήγησαν τις 24 στις 27 χώρες της ΕΕ σε εκπαιδευτική και ερευνητική υποβάθμιση, μετά την εφαρμογή της συνθήκης της Μπολόνια στις χώρες τους, και τώρα να την αναθεωρούν. Και εσείς θεωρείτε ριζοσπαστικό εκείνο το οποίο «24 στους 27 κατασκευαστές» δηλώνουν σε όλους τους τόνους δημόσια, σοσιαλδημοκράτες καθώς και δεξιοί, ότι δηλαδή η συνθήκη της Μπολόνια δεν κάνει τη φορεσιά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσήςτους πιο αστραφτερή. Πλήθος στοιχείων στη διάθεσή σας, αν φυσικά δεν τα έχετε, πράγμα που δεν το πιστεύω. Τα οποία όμως αποκρύψατε. Όπως χρόνια τώρα το αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό τα αστικά ΜΜΕ.

Για ποιά σ΄νδεση των πανεπιστημίων με την παραγωγή μιλάτε όταν η χώρα έχει αποβιομηχανοποιηθεί, όταν οι κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ έχει καταστρέψει όλο το γεωργικό πλούτο της χώρας. Όταν δεν έχετε τόσο καιρό προτείνει ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο και οι μόνοι σας πόροι προέρχονται από την αφαίμαξη του εισοδήματος του μισθωτού, του εργάτη, του μικρομεσαίου και του συνταξιούχου. Απλώς δίνετε τη δυνατότητα στους κάθε είδους «σαλταδόρους» της αγοράς να εκμεταλλευτούν ότι θα έχει απομείνει στα Πανεπιστήμια, έμψυχο υλικό και τιςόποιες υποδομές.

Όσον αφορά στους διδάσκοντες, ο στόχοςσας είναι ξεκάθαρος. Η παντελής απουσία αναφοράς από το νόμο σας της Έρευνας ως αναπόσπαστο χαρακτηριστικό του πανεπιστημιακού δασκάλου, και η μετάθεσή της σε έναν άλλο νόμο, η αναφορά στο υποτιθέμενο «Τμήμα» ως εκπαιδευτική και μόνο μονάδα και η εξαφάνιση του Τομέα, η τριετής διάρκεια των σπουδών, χωρίς τα ενιαία χαρακτηριστικά του επιστημονικού αντικειμένου, υποδηλώνουν την πρόθεσή σας για μετατροπή των πανεπιστημίων σε σχολέςκατάρτισης, οι οποίες δεν θα έχουν ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης. Τα δίδακτρα από τον 2ετή κύκλο και οι αμοιβές από την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους θα καλύπτουν τις λιγοστές τους ανάγκες, μια και ο αριθμός του μονίμου προσωπικού θα έχει περιοριστεί απελπιστικά, και οι ελαστικής μορφής εργασίας ιδιωτεύοντες διδάσκοντες θα καλύπτουν τις υποβαθμισμένες διδακτικές ανάγκες. Αν δε εκποιήσουν και την όποια πανεπιστημιακή περιουσία υπάρχει, θα επιζήσουν λίγο περισσότερο.

Κυρία Υπουργέ,

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη δημόσια επικοινωνία μαζί σας, επιτρέψτε μου να πω, αφήστε τουςεφοπλιστές να επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ, αυτό της συσσώρευσης δισεκατομμυρίων απομυζώντας και την τελευταία σταγόνα του ιδρώτα των ναυτικών και όχι μόνο. Μην τους επιφορτίζετε με μια ακόμα κοινωνική ευθύνη, αυτήν της διοίκησης των Πανεπιστημίων, όπου τους καλείτε να διαπλάσουν νέουςεπιστήμονες, μεταφέροντάς τους τις ηθικές αρχές που οι ίδιοι ακολούθησαν στη ζωή τους και οι οποίες τους οδήγησαν να γίνουν αξιοσέβαστα μέλη της κοινωνίας μας.

Φοβάμαι ότι στηνπρόσφατη συνέντευξη τύπου που δώσαμε, όπου είπα ότι μεθαύριο μπορεί ναιδιωτεύσετε, έκανα λάθος. Το σύστημα σας χρειάζεται. Όμως εμάς έχει ανάγκη η κοινωνία, τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, και όχι μόνο,που παρά τις προσπάθειές σας θα συνεχίσουμε να τα μορφώνουμε όπως τους αξίζει και όχι γι’αυτό που τα προορίζετε. Μας έχει ανάγκη η επιστήμη, την οποία πλήρως και αποκλειστικά υπηερτούμε χρόνια τώρα. Όταν κληθήκαμε να υπηρετήσουμε το Πανεπιστήμιο μας δεν υπογράψαμε συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου για απασχόληση περιορισμένου χρόνου. Δώσαμε μια συγεκκριμένη υπόσχεση ζωής στον ακαδημαϊκό κόσμο και στην κοινωνία. Και κανείς σας δεν θα μας κάνει επίορκους.


Τιμώντας το αξίωμα που κατέχετε,

Καθηγητής Γ. Π. Τριμπέρης

Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ



ΥΓ: Είμαστε πολύ περισσότεροι από όσους νομίζετε.







1 σχόλιο:

Άτακτος Λόγος είπε...

Το υστερόγραφο επιβάλλεται να αποδειχθεί στην πράξη. αλλιώς χαθήκαμε.