Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ: ΜΙΑ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ


Εν μέσω κομματικών κοκορομαχιών για τον έλεγχο Δήμων και Περιφερειών, κάποιες ομάδες πολιτών επιμένουν στην αντικατάσταση της πολιτικολογίας με μεστό πολιτικό λόγο, επιμένουν να θέλουν να δώσουν στην Αυτοδιοίκηση το ρόλο που της αρμόζει, επιμένουν να οραματίζονται. Η «Ανεξάρτητη Περιφερειακή Κίνηση Πολιτών ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ: περιβάλλον ανθρωπος» είναι μια από αυτές.

Καθώς οδεύουμε προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι σαφές ότι τόσο η αντιπολίτευση όσο και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να δώσουν σε αυτές δημοψηφισματικό χαρακτήρα.
Η αντιπολίτευση επιθυμεί διακαώς μια ψήφο τιμωρίας της κυβέρνησης για τη διαχείριση της χρεοκοπίας της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του ευελπιστεί ότι θα επιβεβαιωθεί η πολιτική του κυριαρχία και, με επικυρωμένη από σπόντα τη λαϊκή εμπιστοσύνη, θα συνεχίσει απτόητο την πολιτική του, ευελπστώντας αυτή να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ως το 2013.
Εν μέσω αλλαλαγμών και πολεμικών ιαχών - για πολιτικό λόγο ας μη μιλάμε - από τις οποίες το μόνο που απουσιάζει είναι τα αυτοδιοικητικά διακυβεύματα, κάποιοι πολίτες, σε Δήμους και περιφέρειες, αγωνίζονται να υπερκεράσουν τις κομματικές αγκυλώσεις και να συγκροτήσουν αυτοδιοικητικές κινήσεις που θα αντιμετωπίσουν επιτέλους τις χαίνουσες πληγές της αυτοδιοίκησης: τη μικρομεσαία λαμογιά, τον τοπικισμό, την αδυναμία των αυτοδιοικητικών οργανισμών να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες που τους παρέχει το νομικό πλαίσιο, την αδιαφάνεια και την έλλειψη Δημοκρατίας.
Στην προσπάθειά τους αυτή βρίσκονται αντιμέτωποι με τους κάθε λογής τοπικούς σατεαπίσκους, αλλά και με τους τοπάρχες και τους κομματικούς μηχανισμούς. Η γέννηση της Ανεξάρτητης Περιφερειακής Κίνησης Πολιτών «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οι άνθρωποι που κόπιασαν για τη δημιουργία της θέλησαν να αντικαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κομματικών μηχανισμών με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ενεργών πολιτών. Και το πέτυχαν ξεπερνώντας τις προσωπικές τους αγκυλώσεις, αλλά και αυτές των κομματικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούνταν. Ο λόγος τους, αυστηρά αυτοδιοικητικός αλλά και βαθύτατα πολιτικός, έρχεται σε χτυπητή αντίθεση με τα ξύλινα λόγια των κομματικών υποψηφίων.
Οι επικεφαλής του συνδυασμού, ο υποψήφιος Περιφεριάρχης Αντώνης Ανηψητάκης και οι υποψήφιοι Αντιπεριφεριάρχες, για τα Χανιά Γιώργος Βλοντάκης, για το Ρέθυμνο Κώστας Βερβερίδης, για το Ηράκλειο Αριστείδης Παπαδάκης και για το Λασήθι Παύλος Δασκαλάκης έχουν κοινωνική και πολιτική δράση δεκαετιών.
Καλή τους επιτυχία

Γιάννης Χρυσοβέργης

Για την ιδρυτική διακήρυξη της Ανεξάρτητης Περιφερειακής Κίνησης Πολιτών ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ βλ. http://miakriti.blogspot.com/p/blog-page.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να ευχηθώ κι’εγώ καλή επιτυχία στο φίλο μας τον Άρη, που έχω χάσει τα ίχνη του εδώ και χρόνια αλλά που απ’όσο ξέρω είναι δραστήριος σε ζητήματα περιβάλλοντος και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ένα μειονέκτημά του, εκτός και αν έχει αλλάξει τα χρόνια που περάσανε, είναι ότι δεν «τραβάει» ως ρήτορας σε μαζικό ακροατήριο (θα ήθελα να είμαι σε μια γωνιά για να τον δω επί το έργον). Όμως, ως πολίτες έχουμε γνωρίσει αρκετούς «μπαλκονάτους» και «επικοινωνιακούς», με τους οποίους ωστόσο δεν βρήκαμε χαϊρι. Καλό θα είναι λοιπόν να δώσουν οι Κρήτες ψηφοφόροι μια ευκαιρία και σε έναν άνθρωπο χαμηλού προφίλ, που μπορεί να αποδειχτεί πιο ουσιαστικός και πιο αποτελεσματικός.

Γιώργος