Θα ήταν χίλιες φορές προτιμότερο να είχε περάσει το ρατσιστικό σχόλιο της Βούλας Παπαχρήστου χωρίς τόσο σοβαρές συνέπειες, αλλά να είχε μπει χαλινάρι στις συμμορίες των Χρυσαυγιτών, που από τη νύχτα των εκλογών της 6ης Μαΐου και μετά έχουνστείλει τουλάχιστον 200 ανθρώπους στα νοσοκομεία.
Επειδή όμως κανείς δεν ασχολείται με την παρακρατική δράση των συμμοριών αυτών ο αποκλεισμός της Βούλας Παπαχρήστου βρωμάει ακραία υποκρισία.
«Η γαρ ευτραπελία πεπαιδευμένη ύβρις εστίν». Με την
παραπομπή αυτή στο «Περί Νέων» του Αριστοτέλη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα
Δούρου υπερασπίσθηκε τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου από την ελληνική
ολυμπιακή αποστολή για ένα ρατσιστικό σχόλιο που είχε αναρτήσει στο Twitter.
Κι ενώ, με
εξαίρεση τους εξ επαγγέλματος πατριώτες της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΩΝ, ουδείς αμφισβήτησε το ρατσιστικό χαρακτήρα του σχολίου, πολλοί ήταν
αυτοί που χαρακτήρισαν την απόφαση «υπερβολική».
Ουδείς όμως
βρέθηκε, δυστυχώς, που να επικρίνει την απόφαση αυτή ως υποκριτική.
Η απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι υποκριτική, γιατί ελήφθη κατόπιν απαίτησης ενός κυβερνητικού εταίρου, της ΔΗΜΑΡ. Το σχόλιο της Βούλας Παπαχρήστου στο Twitter υπήρχε επί τρεις τουλάχιστον ημέρες, χωρίς κανείς απολύτως να ενοχληθεί.
Η απόφαση είναι υποκριτική, γιατί πλήθος πολιτικών παραγόντων έχουν προβεί σε πολύ χειρότερα ρατσιστικά σχόλια, χωρίς κανείς να τους στηλιτεύσει.
Ας θυμίσουμε την πομπώδη δήλωση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου περί του «κινδύνου για τη δημόσια υγεία που αντιπροσώπευαν οι οροθετικές αλλοδαπές εκδιδόμενς γυναίκες», λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Κι ας θυμίσουμε ότι, όταν τα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους του ΚΕΕΛΠΝΟ έδειξαν ότι τα τρία τέταρτα των εκδιδομένων οροθετικών γυναικών ήτναν Ελληνίδες, ως δια μαγείας, απαλλείφθηκε η εθνότητα των οροθετικών γυναικών από τα στοιχεία που δίνονταν στη δημοσιότητα. Χωρίς βεβαίως να πάψει ο διασυρμός των ανθρώπινων αυτών ναυαγίων.
Η απόφαση είναι υποκριτική γιατί, λίγες μόλις ημέρες πριν, είχε διοριστεί Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο Βασιλικός Επίτροπος στη δίκη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ στα τέλη του 1968 στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των «κομμουνιστικών μιασμάτων» που καταδικάστηκαν «για απόπειρα βίαιαης ανατροπής της Εθνικής Κυβερνήσεως» ήταν και ο θείος - αδελφός της μητέρας του - του σημερινού Πρωθυπουργού, ο Παύλος Ζάνας, που καταδικάστηκε σε 10,5 χρόνια φυλακή. Αλλά η ΔΗΜΑΡ δεν είχε δημοκρατικές ευαισθησίες στην περίπτωση αυτή.
Η απόφαση είναι υποκριτική, γιατί όλοι γνωρίζουν πως, εδώ και δυόμισι μήνες, οι επιθέσεις οργανωμένων συμμοριών της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, στις οποίες πρωτοστατούν και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, έχουν προκαλέσει το σοβαρό τραυματισμό 200 περίπου μεταναστών.
Η Αστυνομία όμως δεν έχει κάνει ούτε μια σύλληψη κι ούτε ένός εισαγγελέα έχει ιδρώσει το αυτί για την παρακρατική δράση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.
Το αντίθετο, στη μοναδική περίπτωση που υπήρξαν συλληφθέντες, το θύμα καταδικάστηκε, για εξύβριση, σε ποινή βαρύτερη από αυτούς που τον έδειραν και του έσπασαν το μαγαζί. Αλλά το θύμα ήταν «ελεεινός και τρισάθλιος αναρχικός» και, προφανώς, «τους είχε προκαλέσει».
Μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τι θα είχε συμβεί σήμερα αν οργανωμένες ομάδες μελών του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ, επέδραμαν κάθε βράδυ στα βόρεια ή στα νότια προάστια και έστελναν καθημερινά 4-5 γόνους καλών οικογενειών στο νοσοκομείο.
Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα είχε επιληφθεί αυτεπαγγέλτως του θέματος και θα είχε υποβάλει στη Βουλή αίτημα να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα με την παρακρατική δράση.
Όμως η ελληνική κοινωνία έχει πλεόν εθιστεί και, συχνά, επιδοκιμάζει τη νεοναζιστική βία. Οι καθημερινές επιθέσεις κατά των μεταναστών δεν αποτελούν κάν είδηση για τα ψιλά των εφημερίδων. Οι πολιτικοί της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και του ΠΑΣΟΚ θεωρούν επιβεβλημένο να προβαίνουν, κάθε φορά που στριμώχνονται, σε λάβρες δηλώσεις κατά των «λαθρομεταστών». Ακόμα και στην Αριστερά, τα αντανακλαστικά απένταντι στη νεοναζιστική βία παρουσιάζουν δείγματα επικίνδυνης χαλάρωσης.
Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν είχε συμβεί, θα μπορούσαμε να συζητάμε αν η τιμωρία της Παπαχρήστου ήταν ορθή ή υπερβολική. Όμως έχουν συμβεί. Κι αυτό καθιστά τη συζήτηση ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.
Γιάννης Χρυσοβέργης
* Το αστείο είναι εκλεπτυσμένη μορφή προσβολής (σε ελεύθερη μετάφραση). Ελπίζω πάντως η Ρένα Δούρου να μη συμμερίζεται την αυστηρότητα των ηθών του μεγάλου δασκάλου της αρχαιότητας (το μόνο μεμπτό για τη ζωή του οποίου είναι πως υπηρξε δάσκαλος του Αλέξανδρου του Β' του Μακεδόνα). Γιατί η ζωή χωρίς αυτή την εκλεπτυσμένη μορφή προσβολής είναι ζωή χωρίς γέλιο, άρα και χωρίς όνειρο, άρα και χωρίς προοπτική.