Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Α-λέκτορες που λαλούν στο σκοτάδι της κρίσης

Μια από τις παρενέργειες της κρίσης είναι ότι κατά την τελευταία διετία εκατοντάδες νέοι άνθρωποι που εξελέγησαν λέκτορες ή επίκουροι καθηγητές σε διάφορα ΑΕΙ, περιμένουν ακόμα να ευαρεστηθεί η πολιτεία να τους διορίσει. Το παρακάτω δελτίο τύπου εκδόθηκε από μια πρωτοβουλία αδιόριστων πανεπιστημιακών, με το όνομα Α-Λέκτωρ. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχασαν το χιούμορ τους σε τέτοιες δύσκολες εποχές...

Γιώργος Αιμ. Σκιάνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετά από δύο και πλέον χρόνια αναμονής, οι σχεδόν 900 εκλεγμένοι πλην όμως καταχρηστικά αδιόριστοι πανεπιστημιακοί λειτουργοί άκουσαν, στις 23 Αυγούστου, κατά τη συζήτηση σχετικά με τον νέο νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου να εξαγγέλλει με περισσή υπερηφάνεια πως εντός του 2011 θα διορίζονταν 400 απ' αυτούς.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ.Ρέππας είχε την προηγουμένη (22.08.11) υπογράψει απόφαση για τους εν λόγω διορισμούς, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1874/25-08-2011. Την 1η Σεπτεμβρίου, ο ειδικός γραμματέας για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης του ΥΠΔΒΜΘ Β. Παπάζογλου διαβεβαίωνε εκπροσώπους των 400 νέων επιστημόνων πως εν όψει της αρχής του εξαμήνου, και συγκεκριμένα την 1η Οκτωβρίου,θα βρίσκονταν στις αίθουσες διδασκαλίας, καθώς θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των ΦΕΚ διορισμού τους.

Μετά από πολλαπλά προσκόμματα σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, που ωστόσο προσπεράστηκαν χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά των άμεσα ενδιαφερομένων και των πανεπιστημίων, όλες οι παραπάνω επίσημες αποφάσεις,προφορικές εξαγγελίες και ρητές διαβεβαιώσεις αναιρέθηκαν: λόγω της αδιαφανούς υπέρβασης των προβλεπόμενων από το Μνημόνιο αναλογίων μεταξύ αποχωρήσεων και προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, τα
αρμόδια υπουργεία (Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης) αποφάσισαν την προηγούμενη Παρασκευή (04.11.2011) ότι οι εν λόγω διορισμοί δεν χωρούν πλέον στον προϋπολογισμό του 2011 και μεθοδεύουν τη μετακύλισή τους στο 2012. Αυτή η "λύση", ακόμη κι αν επιτευχθεί -πράγμα διόλου έβαιο, λόγω της κατ'επανάληψη αποδεδειγμένης αφερεγγυότητας της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων-, όχι μόνο θα παρατείνει την ήδη καταχρηστική καθυστέρηση των διορισμών αλλά και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους διορισμούς των υπολοίπων εκλεγμένων συναδέλφων (που ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τους 500), δεδομένου ότι θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη η έγκριση επιπλέον πιστώσεων για το 2012.

Ο εμπαιγμός που οι νέοι επιστήμονες υφιστάμεθα (με αποκορύφωμα τη ρητή διαβεβαίωση του ε.γ. Β. Παπάζογλου σε εκπροσώπους της πρωτοβουλίας μας την Παρασκευή 4.10.11 ότι οι διορισμοί θα προχωρήσουν κανονικά) δεν θίγει μόνο εμάς τους ίδιους αλλά και ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα που φυλλορροεί, τόσο τους συναδέλφους που μας έχουν εκλέξει όσο και τους φοιτητές. Αποτελεί μία ακόμη εξόφθαλμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία επιδίδονται σε μια οργανωμένη επιθετική πολιτική ισοπέδωσης της δημόσιας παιδείας.

Καλούμε σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα να καταγγείλει τον εμπαιγμό αυτό και να συμπαρασταθεί με αγωνιστικές κινητοποιήσεις στον αγώνα μας για τον άμεσο, εντός του 2011, διορισμό των 349 μελών ΔΕΠ και 51 μελών ΕΠ και για τη διασφάλιση του διορισμού των υπολοίπων συναδέλφων εντός του 2012.

Καλούμε σε ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 10:00 π.μ. στο ΥΠΔΒΜΘ



Πρωτοβουλία Μελών ΔΕΠ υπό Αναμονή Τοποθέτησης Α-Λέκτωρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: