Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023


ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΜΕΡΑ25: Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΚΔΟΣΗ 2023


Η διαδικασία της διαγραφής της Σοφίας Σακοράφα μετά από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΜΕΡΑ25 παραπέμπει σε νοοτροπία και φρασεολογία που θυμίζει την αποκήρυξη του εκτελεσμένου Νίκου Πλουμπίδη ως «πράκτορα του καπιταλισμού». 
Και σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να πείσει ότι δε συνιστά απόπειρα να μη συζητηθούν οι ορατές δια γυμνού οφθαλμού -ακόμα κι αν ο οφθαλμός έχει οκτώ βαθμούς μυωπία- ευθύνες του Γιάνη Βαρουφάκη για την καταστροφική προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, με συνέπεια τη δεινή του εκλογική ήττα. 

Η αναζήτηση «προδοτών» μετά από μια βαριά ήττα, όπως αυτή που υπέστη το ΜΕΡΑ25 στις εκλογές, φέρνει στο νου τις πιο μαύρες στιγμές της ιστορίας της Αριστεράς, στις αρχές της δεκαετίας του '50. Όταν ο Νίκος Ζαχαριάδης χαρακτήριζε «προδότες» στελέχη πρώτης γραμμής του ΚΚΕ για να μη γίνει συζήτηση για τις ευθύνες του ίδιου και της υπόλοιπης ηγεσίας του κόμματος για την καταστροφή του Εμφυλίου. Με το Γιάνη Βαρουφάκη σε ρόλο Νίκου Ζαχαριάδη.

Οι διαδικασίες αποπομπής από το ΜΕΡΑ25 της Σοφίας Σακοράφα σε καμιά περίπτωση δε συνιστούν σεβασμού κανόνων των δημοκρατικών διαδικασιών ενός κόμματος. Δε συνιστούν καν διαδικασία αποπομπής στελεχών σε αρχηγικό κόμμα, καθ' όσον σε αυτές τις περιπτώσεις -το πιο κλασικό παράδειγμα είναι αυτό του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου- η κομματική ηγεσία δεν αισθανόταν καν την ανάγκη να σπιλώσει την υπόληψη των διαγραφέντων. Έβγαινε μια λιτή ανακοίνωση, «έθεσε εαυτόν (εαυτήν) εκτός κόμματος» και τελείωνε το ζήτημα.

«Τον περασμένο Φλεβάρη, είχε δημοσιευτεί φωτογραφία με την Σοφία να βραβεύει τον Αχιλλέα Μπέο, τον άνθρωπο της νύχτας που τρομοκρατεί συστηματικά τους συνοδοιπόρους μας στον Βόλο. Αναγκάστηκα, τότε, να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους του ΜέΡΑ25 (και της Σοφίας!), καθώς η Σοφία δεν δέχθηκε να το κάνει. Μου υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι ανάλογο. Κι όμως. Μέσα στην πιο σκληρή αναμέτρησή μας με τον Μαρινάκη και τους γνωστούς έξι-επτά ολιγάρχες, την ώρα που εμείς ματώναμε τη φανέλα του ΜέΡΑ25 κόντρα στον Μαρινάκη και την φάρα του, η Σοφία επέλεξε – χωρίς να με προειδοποιήσει, προστατεύσει, προϊδεάσει – να βρεθεί στο ίδιο κάδρο («θεσμικά») με χαμόγελα και χειραψίες με τον αρχι-ολιγάρχη που ο Κλέων, ο Κρίτων, η Λίτσα, εγώ, εσείς με κίνδυνο προσωπικό καταγγέλλουμε μέσα κι έξω από τη Βουλή – τον ολιγάρχη ο οποίος δεδηλωμένα δούλεψε φιλότιμα να εξαφανίσει το ΜέΡΑ25», έγραψε σε προσωπικό του μήνυμα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ...

Διότι η Σοφία Σακοράφα, πέραν της ιδιότητας της Αντιπροέδρου της προηγούμενης Βουλής και της βουλεύτριας του ΜΕΡΑ25, το Μάρτιο του 2021 εξελέγη και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Το ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας με τη σημαία του ΜΕΡΑ25 και της Προέδρου του ΣΕΓΑΣ ήταν προφανές, όμως το ΜΕΡΑ25 επί δυο χρόνια το κατάπινε αμάσητο.

Ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ η Σοφία Σακοράφα είχε θεσμική υποχρέωση να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους της μαφιοκρατίας που λυμαίνονται το χώρο του αθλητισμού. Ως βουλεύτρια του ΜΕΡΑ25 είχε ηθική υποχρέωση να μην πλησιάζει τους ανθρώπους αυτούς σε απόσταση 50 μέτρων. Οι φωτογραφίες από τη βράβευσή του Αχιλλέα Μπέου και της χειραψίας της με το Βαγγέλη Μαρινάκη, τις οποίες παρέθεσε το ΜΕΡΑ25 στην ανακοίνωσή του με τίτλο «μηδενική ανοχή στην ολιγαρχία και τη διαπλοκή», είναι γεγονότα που συνέβησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως προέδρου του ΣΕΓΑΣ.

Ανεξαρτήτως του αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τις απόψεις της Σοφίας Σακοράφα, από τη στιγμή που το κόμμα της δεν της έθεσε το ζήτημα είτε της μη διεκδίκησης της προεδρίας του ΣΕΓΑΣ, είτε, εφ' όσον αυτή εξελέγη πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, της παραίτησής της από το βουλευτικό αξίωμα, το ΜΕΡΑ25 κι ο Γιάνης Βαρουφάκης δε νομιμοποιούνται να την εγκαλούν για πράξεις της στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως προέδρου του ΣΕΓΑΣ.

Τους πραγματικούς λόγους της διαγραφής της Σοφίας Σακοράφα τους αποκαλύπτει ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης στο προσωπικό του μήνυμα προς τον κόσμο του ΜΕΡΑ25: «Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην χτεσινή Κεντρική μας Επιτροπή, που στόχος μας ήταν η ενωτική συμπόρευση, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια ύπουλη προσπάθεια να τιναχτεί το κόμμα κυριολεκτικά στον αέρα. Δεν τα κατάφεραν».

Η δυσανεξία του Γιάνη Βαρουφάκη προς την κριτική γίνεται προφανής και είναι θλιβερή όταν πρόκειται για έναν ηγέτη της Αριστεράς. Εξ ίσου θλιβερή όμως είναι και η προσφυγή από μέρους του σε συμπεριφορές και φρασεολογίες που παραπέμπουν στις πιο ζοφερές στιγμές της Ιστορίας της Αριστεράς.

Σε μια εποχή που, το τελευταίο που χρειάζεται η Αριστερά είναι οι διασπάσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποφασίζει να αποκαθάρει - έτσι νομίζει για την ακρίβεια- το κόμμα του από τα «μιάσματα». Υποχρεώνοντας όσες και όσους τοποθετούν εαυτούς στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και δε μπορούν να χωρέσουν στο σεχταρισμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να επιλέξουν μεταξύ της υποταγής στις προσωπικές του επιλογές και στην προσπάθεια συγκρότησης ενός άλλου φορέα της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας.

Γιάννης Χρυσοβέργης



2 σχόλια:

Alexandros Raskolnick είπε...

Σε ένα είναι αδύνατον να διαφωνήσουμε: Το ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας με τη σημαία του ΜΕΡΑ25 και της Προέδρου του ΣΕΓΑΣ ήταν προφανές, όμως το ΜΕΡΑ25 επί δυο χρόνια το κατάπινε αμάσητο.

Η ίδια, η κ. Σακοράφα, είναι τάχα αμέτοχη; Καθόλου, θα έσπευδα να τονίσω. Φαίνεται ότι έχει πάντα χαμηλότερα για κάποιαν που υπήρξε σημαιοφόρος του πάνδημου αιτήματος για το λογιστικό έλεγχο του χρέους και κατάντησε, πρώην πια, συνεργάτιδα του κατεξοχήν αρνητή του ιδίου, τον κ. Βαρουφάκη.

Άτακτος Λόγος είπε...

Αμέτοχη δεν είναι, διότι επεδίωξε τη διπλή ιδιότητα. Όμως δεν είναι δυνατόν να της προσάπτουν τις επαφές της με τους μαφιόζους όταν αυτές ήταν καθήκον της ως προέδρου του ΣΕΓΑΣ. Από τη στιγμή ου είχαν αποδεχτεί τη διπλή ιδιότητα όφειλαν να αποδεχτούν και τις συνέπειές της.

Γιάννης Χρυσοβέργης