Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙ... ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

Η νέα δικομματική κυβέρνηση έχει έντονο ακροδεξιό άρωμα, καθώς ο σκληρός ακροδεξιός πυρήνας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ είναι αναβαθμισμένος.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουμε μάρτυρες της απόλυτης υιοθέτησης από μέρους της της πολιτικής ατζέντας της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.
Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε, η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία δεν αμφισβητείται, η ΔΗΜΑΡ φρόντισε να καταστήσει σαφές δια στόματος Κουβέλη ότι μπορεί να μη συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά «θα σταθεί στα δύσκολα» και σύσσωμοι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι λεγόμενες παραγωγικές δυνάμεις (δηλαδή ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, τράπεζες, ιδιοκτήτες ΜΜΕ και λοιπές «συμπαθείς» τάξεις), απαιτούν «να προωθηθούν επί τέλους οι μεταρρυθμίσεις».
Ωστόσο η κυβέρνηση αυτή είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ακόμα κυβέρνηση ακραίας νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, όπως οι προηγούμενες των τελευταίων τριών χρόνων. Επώνυμοι ακροδεξιοί έχουν προωθηθεί σε θέσεις - κλειδιά της κυβέρνησης και είναι προφανές ότι θα δώσουν ένα έντονο ακροδεξιό ιδεολογικό στίγμα στην κυβερνητική καθημερινότητα.
Δίπλα στους αμετακίνητους Δημήτρη Σταμάτη, Νίκο Δένδια και Σίμο Κεδίκογλου   έρχοντται να προστεθούν κι άλλοι αστέρες του τριπτύχου «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια».
Στο νευραλγικό υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τοποθετήθηκε ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο άνθρωπος που κίνησε όλες τις διαδικασίες και άσκησε πιεστικό λόμπι για να κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με ένα σκεπτικό που συγκρούεται ευθέως με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καιμ με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αντισυνταγματικός ο νόμος Ραγκούση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. 
Ο άνθρωπος επίσης που, με την ιδιότητα του τέως Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων, αφ' ενός θα φροντίσει να προωθήσει όλα τα, καλώς και κακώς νοούμενα, συντεχνιακά αιτήματα των δικαστικών, αλλά και θα εντάξει στην κυβερνητική πολιτική την τάση, κάθε μέρα και περισσότερων δικαστών, να δικάζουν με βάση την πολιτική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, αντί του ποινικού και αστικού κώδικα.
Στο υπουργείο Εσωτερικών το γνωστό ακροδεξιό Ευριππίδη Στυλιανίδη διαδέχεται ο επίσης ακροδεξιός Γιάννης Μιχελάκης. Ο οποίος έδωσε απτά δείγματα γραφής ως εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Η τοποθέτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού του υπερσυντηρητικού Πάνου Παναγιωτόπουλου επίσης δεν προοιωνίζει κάτι καλό για τον Πολιτισμό, αν και ο προκάτοχός του επέδειξε εξαιρετικές κατεδαφιστικές ικανότητες, κλείνοντας με συνοπτικές διαδικασίες και προβληματικά προσχήματα το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Τέλος, η ανάθεση του υπουργείου Υγείας στον Άδωνι Γεωργιάδη, πέραν των αμφιβολιών που εγείρει για τις εκτελεστικές ικανότητες του ανδρός, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ως προς το ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει πολιτικές φυλετικών διακρίσεων στον κλάδο της υγείας, υιοθετώντας τη μοναδική πτυχή του πολιτικού προγράμματος της Χρυσής Αυγής που ως τώρα δεν είχε τολμήσει να υιοθετήσει.
Η παρουσία δεκατεσσάρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν τους επιτρέπει να ενεργήσουν αποτρεπτικά αυτών των στόχων του Αντώνη Σαμαρά και των συνεργατών του. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι, με εξαίρεση το Γιάννη Μιχελάκη που θα έχει δίπλα του έναν υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ, όλοι οι άλλοι περιστοιχίζονται από σκληροπυρηνικά στελέχη της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. 
Ούτε βεβαίως είναι τυχαίο το ότι το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να υπερασπιστεί το νόμο Ραγκούση όσο καιρό ο Χαράλαμπος Αθανασίου εργαζόταν παρασκηνιακά για την ανατροπή του, ευθύνη που βαρύνει εξ ίσου και τη ΔΗΜΑΡ. 
Στην πραγματικότητα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πιστός στην προσφιλή του τακτική των κούφιων λεονταρισμών, υποτάχθηκε αμαχητί «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος» και παραχώρησε, όση δημοκρατική νομιμότητα μπορεί ακόαμ να προσδώσει, στην ακροδεξιάς κοπής κυβέρνηση Σαμαρά.. 
Γιατί αν δεν υποτάσσονταν, σε 24 ώρες θα παρουσιάζονταν κλητήρες με εντολή έξωσης στα γραφεία του κόμματός του.  
Και, ακόμα χειρότερα, δε θα ήταν σε θέση να προστατεύσει τα «δικά του παιδιά» και να ελπίζει σε εκλογική επιβίωση στις ευρωεκλογές.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Δεν υπάρχουν σχόλια: