Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, καταστηματάρχες, μεσαία στελέχη επιχειρήσεων.
Δεν ονειρεύονται μια κοινωνία αποτελούμενη μόνο από δημόσιους υπάλληλους, είναι υπέρ της οικονομίας της αγοράς.
Δε ζήτησαν ποτέ τους «χάρη» από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ούτε από κανέναν άλλο.
Κι όμως ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Μα τι μύγα τους τσίμπησε;
Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, είναι η απάντηση.


Μας λέτε ότι αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημεύσει τις καταθέσεις μας. Όμως εμείς δεν έχουμε πια καταθέσεις στην τράπεζα. 
Μας τις έφαγε η μείωση των εισοδημάτων μας όλα αυτά τα χρόνια. Αδιάψευστος μάρτυς είναι η Τράπεζα της Ελλάδος που, σε περσινή της έκθεση, πριν ακόμα εκδηλωθεί η πλέον πρόσφατη φορολογική επιδρομή, ανέφερε ότι το 81% των τραπεζικών λογαριασμών έχουν υπόλοιπο κάτω των €2.000. 
Μας τις έφαγε επίσης η εφορία, που κατάσχει μισθούς, συντάξεις, ακόμα και επιδόματα ανεργίας. Γι' αυτό δε φοβόμαστε τη δήμευση των καταθέσεών μας.
Μας λέτε ότι αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει εξοντωτικά τη φορολογία. Ας δούμε όμως πώς φορολογούμαστε. 
Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός ελεύθερου επαγγελματία, με φορολογητέο ετήσιο εισόδημα €50.000, με επαγγελματική έδρα στο σπίτι του, και ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος 100-120 τ.μ. νεότερο της δεκαετίας σε μια μεσοαστική συνοικία (Μαρούσι, Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Χολαργό κ.λ.π.). Ο άνθρωπος αυτός έχει καταβάλει €5.000 σε ασφαλιστικές εισφορές. Θα πληρώσει για τα υπόλοιπα €45.000 φόρο εισοδήματος 40,3% (26% ο φόρος και 26%*0,55 =14,3% η προκαταβολή του επόμενου έτους), δηλαδή €18.135. Επίσης θα καταβάλει €650 ως τέλος επιτηδεύματος, €500 ως φόρο κοινωνικής αλληλεγγύης και €1.000-1.200 ως φόρο ακίνητης περιουσίας. Συνολικά καταβάλει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές €25.285 - €25.485, δηλαδή ποσοστό 50,6%-51,1% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός του.
Ας πάρουμε τώρα το παράδειγμα ενός άλλου ελεύθερου επαγγελματία, με τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά με €10.000 εισόδημα. Ο καλός αυτός άνθρωπος έχει καταβάλει €5.000 σε ασφαλιστικές εισφορές, και καλείται να καταβάλει €650 για το τέλος επιτηδεύματος, €1000-1200 ως φόρο ακίνητης περιουσίας και €2.015 ως φόρο εισοδήματος. Συνολικά €8.665-€8.865, δηλαδή 86,6%-88,6% του εισοδήματός του σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές
Για τους παραπάνω λόγους δε φοβόμαστε την «εξοντωτική φορολογία» του ΣΥΡΙΖΑ.
Μας λέτε επίσης ότι αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουμε τα σπίτια μας. Όμως εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς ζουν με τη δαμόκλειο σπάθη της κατάσχεσης της κατοικίας τους μιας και, όπως μας λέτε «η Τρόικα απαιτεί την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την κατάσχεση». Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι η Τρόικα που απαιτεί την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά οι τράπεζες. Οι οποίες, μόνο εφ' όσον κατασχέσουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πρώτες κατοικίες των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και τις εγγράψουν ως ενεργητικό με τις τρέχουσες εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες, είναι σε θέση να καλύψουν τις ζημιές από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Κι επειδή είναι πολλοί από εμάς σε αυτή την κατάσταση, δε φοβόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας πάρει τα σπίτια.
Μας λέτε ακόμα ότι αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει τη χώρα από την Ευρωζώνη και θα καταβαραθρωθούν τα εισοδήματά μας. 
Είμαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος τα πραγματικά εισοδήματα έχουν κατά μέσο όρο μειωθεί κατά 40% στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κι ακόμα ότι για εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς η μείωση αυτή είναι της τάξης του 60% ή και 70% κι είμαστε πανευτυχείς που έχουμε ακόμα δραστηριότητα. ακόμα ότι οι πελάτες μας ή οι εργοδότες μας, στις περισσότερες των περιπτώσεων, μας καθυστερούν τις πληρωμές για έξι μήνες και περισσότερο.  
Είμαστε ούτως ή άλλως άφραγκοι γι αυτό και δεν έχουμε να φοβηθούμε τον «Αρμαγεδδώνα της εξόδου από το ευρώ». Ας αφήσουμε ότι για τον τουρισμό, τη μοναδική ακόμα υπαρκτή οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αν γίνει σωστή διαχείριση, θα είναι μάνα εξ ουρανού. 
Μας λέτε ότι αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα υπάρχουν γιατροί και νοσοκομεία. Δεν ξέρουμε αν διαβάσατε τις δηλώσεις, το περασμένο φθινόπωρο του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ που μιλούσε για 3.068.000 ανασφάλιστους
Είμαστε υποχρεωμένοι να σας πούμε ότι ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν καταβάλει στον ΟΑΕΕ  ασφαλιστικές εισφορές επί 20, 25 ή και 30 χρόνια, και σήμερα, επειδή χρωστούν εισφορές για διάστημα άνω του ενός έτους, όχι μόνο έχουν χάσει κάθε δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά ο ΟΑΕΕ απαιτεί εντόκως τις οφειλές τους και τους στέλνει κατασχετήρια. Για όλα αυτά δε μας τρομάζουν οι απειλές σας για κατάρρευση του συστήματος Υγείας.
Μας λέτε, τέλος, ότι αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατρέψει τη χώρα σε Βόρειο Κορέα.
Είμαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση, είναι η μοναδική από το 1974, που αντικατέστησε την πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση με μια βιομηχανία πλαστών βίντεο, υποτιθέμενων δηλώσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης, είναι η μοναδική κυβέρνηση από το 1974 που κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για τρομοκρατική δραστηριότητα χωρίς ποτέ να έχει προσκομίσει το παραμικρό στοιχείο, είναι η μοναδική κυβέρνηση που έχει καταργήσει τον κοινοβουλευτικό διάλογο και νομοθετεί αποκλειστικά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κουρελιάζοντας το συνταγματικό χάρτη της χώρας. 
Γι αυτό δε μας τρομάζει η απειλή της μετατροπής της χώρας σε Βόρειο Κορέα. Γιατί ήδη η παρούσα κυβέρνηση εργάζεται γι' αυτό.
Θα χρειάζονταν επίσης πλήθος σελίδων για να αναφέρουμε, έναν προς έναν, τους διορισμούς φίλων και μελών των οικογενειών των υπουργών σε θέσεις με παχυλούς μισθούς, τις χαριστικές τροπολογίες με ονοματεπώνυμο και πάει λέγοντας.
Για το λόγο αυτό δε μας τρομάζουν οι, χτυπητές πολλές φορές, ανεπάρκειες του πολιτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Προτιμούμε τους αδέξιους από τα λαμόγια.

Γιάννης Χρυσοβέργης
 


3 σχόλια:

Alexandros Raskolnick είπε...

Εγώ, γιατί παραμένω αναποφάσιστος?

Ναι, ρε, αναποφάσιστoς!

Άτακτος Λόγος είπε...

Μαγκιά σου.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Mairi Kampouraki είπε...

εγώ ψήφιζα γιατί δέν έχω καταθέσεις να μου δημεύσει,δέν έχω σπίτι να μου κατασχέσει,γιατί θέλω να απαλλαγώ από την χολέρα,θέλω να ανασάνω,θέλω να ξαναζήσω.
Γειά σου Γιάννη