Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΡΤ:ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ (13 Ιουνίου 2013)

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας, πρόβλημα Δημοκρατίας».
Η φράση αυτή ειπώθηκε αναφορικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Και δεν την είπε, ούτε ο «λαϊκιστής» και «προστάτης τρομοκρατών», Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο άλλα αντ' άλλων Πάνος Καμμένος, ούτε ο «υπερευαίσθητος» Φώτης Κουβέλης.
Η φράση αυτή, μαζί με βαριές κουβέντες για τον Αντώνη Σαμαρά, ειπώθηκε στη Βουλή από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Συμφωνούμε απολύτως με τις δηλώσεις που κάνατε εκείνη την ημέρα στη Βουλή κύριε Βενιζέλο.
Γι' αυτό ακριβώς το λόγο συμμεριζόμαστε την άποψη του εκφωνητή της ΕΡΑ, που, χθες στις 5.32 το πρωί, παραλλήλισε την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο με την εισβολή των τανκς στο Πολυτεχνείο το 1973. 

«Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχείρεί να το καταλύσει με τη βία», αναφέρει η παράγραφος 4 του ακροτελεύτιου άρθρου 120 του Συντάγματος της Ελλάδας.
Ας θυμηθούμε λοιπόν τι συνέβη εκείνο το απομεσήμερο της 11ης Ιουνίου 2013. Ο κύριος Κεδίκογλου μας ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ, με τη λήξη του προγράμματος εκείνης της ημέρας. Είχε χαρακτηρίσει τους εργαζόμενους σε αυτή διεφθαρμένους και τους είχε κατηγορήσει ότι την είχαν μετατρέψει σε «όργανο του ΣΥΡΙΖΑ». 
«Έκλεισα την ΕΡΤ διότι δεν προέβαλλε το εθνικό μου έργο», είχε δηλώσει στις 12 Ιουνίου ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε επιχειρηματίες στο Μέγαρο Μουσικής.
Και η ενέργειά του αυτή είχε είχε χαρακτηριστεί από τους ηγέτες των συγκυβερνώντων κομμάτων έκνομη και αντισυνταγματική.
Χθες, λίγες ώρες μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο - εισβολή που από πλευράς κυβέρνησης ήταν αναγκαστική ενέργεια - ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «η αποκατάσταση της νομιμότητας, η ελεύθερη και καθολική λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είναι επιβεβλημένο καθήκον των συντεταγμένων αρχών της πολιτείας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».
«Οι μόνοι που αντιδρούν είναι αυτοί που μετέτρεψαν την ΕΡΤ σε παραμάγαζο για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων καλύπτοντας μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Αν δεχθούμε τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος στις 13 Ιουνίου  2013, η χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ είναι ακατανόητη. Αντιθέτως, είναι απολύτως κατανοητή, σε εφαρμογή του άρθρου 120 του Συντάγματος, η αντίδραση μερίδας των εργαζομένων στην ΕΡΤ να αρνηθούν την υποβολή αιτήσεων στη Δημόσια Τηλεόραση, που ακόμα δεν έχει κατορθώσει να λύσει τα προβλήματα της σύστασής της ως νομικό πρόσωπο, και να συνεχίσουν να εκπέμπουν πρόγραμμα. 
Όπως βαθύτατα σεβαστή είναι και η απόφαση της πλειοψηφίας των εργαζομένων, μετά από ένα μήνα αγώνα, να υποβάλλουν αιτήσεις πρόσληψης στη Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ), που συστάθηκε στο πόδι για να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.  
Η υπόθεση του κλεισίματος της ΕΡΤ ήταν θέμα όλων μας, όχι μόνο των εργαζομένων της. Ουδείς νομιμοποιείται να τους εγκαλεί διότι δεν συγκρούστηκαν μόνοι τους με την κυβέρνηση (βεβαίως σύντομα οι μισοί από αυτούς θα βρεθούν στο δρόμο με τα γνωστά «αξιοκρατικά» κριτήρια της κυβέρνησης αυτό όμως είναι άλλο θέμα).
Και όταν η κυβέρνηση διαπράττει παρανομία η νομιμότητα αποκαθίσταται μόνο με την επιστροφή στην πρότερη κατάσταση. Η πολιτική διαπραγμάτευση για το αν θα προσληφθούν 1000 ή 2000 εργαζόμενοι στο νέο φορέα που θα φτιαχτεί - όπως είπαμε έχει ακόμα προβλήματα σύστασης ως νομικό πρόσωπο - και το αν θα είναι αρμόδιος για το φορέα αυτό ο, πολλαπλά εκτεθειμένος πολιτικά, Κεδίκογλου ή ο φίλα προσκείμενος προς το ΠΑΣΟΚ Παντελής Καψής συνιστούν παζάρια νομιμοποίησης της παρανομίας.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που μέχρι χθες ήταν στο ραδιομέγαρο της Αθήνας, όπως και αυτοί που συνεχίζουν να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΕΤ3 και σε άλλους τοπικούς σταθμούς, όσα λάθη κι αν έκαναν, υπερασπίστηκαν τη δημοκρατική νομιμότητα αντί να μπουν σε παζάρια νομιμοποίησης της παρανομίας και της αυθαιρεσίας.
Πολλοί από αυτούς θα πληρώσουν βαρύ τίμημα μιας μακροχρόνιας ανεργίας, πιθανώς να αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα δια παντός. 
Για το λόγο αυτό τους οφείλουμε σεβασμό. Για τον ίδιο λόγο η ΠΑΣΟΚική ανακοίνωση είναι μνημείο  μικρότητας.
Ακόμα κι αν ο παραλληλισμός της εισβολής της Αστυνομίας στο ραδιομέγαρο με την εισβολή των τανκς στο Πολυτεχνείο το 1973 εμπεριέχει μια υπερβολή - και εμπεριέχει - οφείλει να είναι σεβαστός.

Γιάννης Χρυσοβέργης


 


1 σχόλιο:

Μιχάλης Μουτούσης είπε...

Είναι καταπληκτικό πως οι πολιτικοί αντιφάσκουν και παραπλανούν μέχρι ψεύδους. Βασίζοντα στο ότι οι καταναλωτές δελτίων ειδήσεων ποσώς δεν ενδιαφέρονται για το τι είπαν οι ίδιοι οι πολιτικοί εβδομάδες μόλις πριν.