Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΕΖΑΡΙΑ ΕΒΟΡΑ

Πριν λίγες ώρες άφησε την τελευταία της πνοή σε ένα νοσοκομείο του Πράσινου Ακρωτηρίου η Σεζάρια Εβόρα, η ξυπόλητη τραγουδίστρια που κέρδισε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Γεννημένη στο Πράσινο Ακρωτήριο στις 27 Αυγούστου 1941, έζησε μέχρι τα 46 της χρόνια, άγνωστη μεταξύ αγνώστων, τραγουδώντας στις ταβέρνες του Πράσδινου Ακρωτηρίου. 
Τότε ένας Γάλλος τουρίστας της πρότεινε να την ακολουθήσει στο Παρίσι για να βγάλει δίσκο. Τον ακολούθησε, γιατί «δεν είχε πάει ποτέ της στο Παρίσι». 
Το ταξίδι αυτό έμελλε να γίνει η απαρχή μιας διεθνούς σταδιοδρομίας. Το 1988 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο «Η Ξυπόλητη Ντίβα». Τέσσερα χρόνια και δυο άλμπουμ μετά, όλος ο κόσμος έχει αρχίσει να μιλάει γι αυτή. Το Sodade το Mar Azul, το Petit Pays το Cabo Verde, το Ausencia και τόσα άλλα, ακούγονταν από τα ραδιόφωνα απανταχού της γης κι οι πολυπληθείς θαυμαστές της γέμιζαν ασφυκτικά τις αίθουσες συναυλιών.
Το 2007 οι γιατροί διέγνωσαν στεφανιαία νόσο και την υποχρέωσαν να ακυρώσει την προγραμματισμένη περιοδεία της στις ΗΠΑ, προκειμένου να εγχειριστεί. 
Λίγους μήνες αργότερα, το 2008, παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από μια συναυλία στη Μελβούρνη.
Και πάλι επέστρεψε μετά από λίγους μήνες στο πάλκο, φροντίζοντας αυτή τη φορά να αραιώσει τις δημόσιες εμφανίσεις της, για να αποσυρθεί, για τρίτη φορά, μετά από ένα έμφραγμα, στις 10 Μαΐου 2010, στο Παρίσι. Και πάλι όμως επιστρέφει με μια συναυλία στην οποία αποθεώνεται, στο Grand Rex του Παρισιού.
Ήταν το κύκνειο άσμα της. Καταπονημένη από το πλήθος των καρδειοαγγειακών και αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά αρνούμενη ως την τελευταία στιγμή να κόψει το κάπνισμα και τη νόστιμη αλλά απαγορευμένη διά ροπάλου για την κατάσταση της υγείας της, διατροφή της, ανακοίνωσε, στις 23 Σεπτεμβρίου 2011, την οριστική της απόσυρση.
Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο της LE MONDE, Véronique Montaigne είπε: «Αποσύρομαι. Δεν έχω πια δυνάμεις. Πείτε στους θαυμαστές μου ότι τους ζητώ συγνώμη, αλλά πρέπει να αναπαυτώ».
Την περασμένη Παρασκευή, εισήχθη στο Νοσοκομείο Μπαπτίστα ντε Σόουζα του Σάο Βισέντε, με αναπνευστική ανεπάρκεια και υπέρταση. Το θάνατό της ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτισμού του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Γιάννης Χρυσοβέργης


Δεν υπάρχουν σχόλια: