Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Για τον Λου Ριντ

Χτες, 27 Οκτωβρίου, πέθανε ο Λου Ριντ, που για πενήντα χρόνια παρέμεινε ενεργός και εξαιρετικά αναγνωρίσιμος στη ροκ σκηνή. Δεν παρακολούθησα ποτέ από πολύ κοντά τη δουλειά του, ωστόσο κάποια από τα τραγούδια του, τα πιο γνωστά, έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου. Η σχέση του με τα ναρκωτικά, που είχε σχολιαστεί αρκούντως κυρίως σε προγενέστερες δεκαετίες, μου έδινε την εντύπωση ότι ο άνθρωπος αυτός δε θα ζούσε για πολύ και ότι θα είχε την τύχη άλλων μεγάλων καλλιτεχνών που πέθαναν νέοι. Ήταν και οι στίχοι κάποιων τραγουδιών του που έβγαζαν μια «θανατίλα» και μου έρχονταν στο μυαλό όταν είχα τις μαύρες μου. Ίσως όμως μπορεί τελικά κανείς να πορευτεί στη ζωή με όλη του την απαισιοδοξία, την κυκλοθυμία και τις περιπέτειες με την υγεία του. Και αυτό το βρίσκω ελπιδοφόρο...

Satellite of love στον αμέσως παρακάτω σύνδεσμο. Έτσι, για αποχαιρετισμό.

Γιώργος Αιμ. Σκιάνης 

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΘΑΥΜΑ, ΘΑΥΜΑ!

Εν χορδαίς και οργάνοις  οι δυο Γιάννηδες, Στουρνάρας και Βρούτσης δηλαδή, ανακοίνωσαν σήμερα τη θέσπιση εγγυημένου ελαχίστου εισοδήματος από πρώτης Ιανουαρίου του 2014.
Για τις ανάγκες του εγχειρήματος θα διατεθεί, εφ' όσον συναινέσει η Τρόικα, το «ιλιγγιώδες» ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε ξεκαρδιστεί στα γέλια, η πεποίθηση όμως αυτών των κυρίων ότι θα βρεθεί έστω και ΕΝΑΣ άνθρωπος που θα το χάψει αυτό, προκαλεί προβληματισμό.  
Κανονικά θα έπρεπε να απονέμουμε συγχαρητήρια. Σε εποχές σαν αυτή που ζούμε οι κυβερνήσεις κρίνονται πρωτίστως από την ικανότητά τους να φροντίσουν τους πιο αδύναμους. Υπάρχουν όμως αυτοί οι ρημάδηδες οι αριθμοί, που βγάζουν τους δυο Γιάννηδες στη σέντρα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 
Για τις ανάγκες του προγράμματος «θα διατεθούν 20 εκατομμύρια ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Και επειδή οι επίσημα καταγεγραμμένοι άστεγοι (δηλαδή οι Έλληνες πολίτες άστεγοι), από τις ΜΚΟ, την Εκκλησία και τους Δήμους είναι κάπου 20.000 καταλήγουμε ότι θα διατεθεί γι' αυτούς  το εξωφρενικό ποσό των 1.000 ευρώ ετησίως κατ' άτομο ή 83,33 ευρώ μηνιαίως. Ακόμα και σε στρατόπεδα να τους στέγαζαν και να τους τάιζαν με τις ληγμένες κονσέρβες του ελληνικού στρατού, πάλι πιο ακριβά θα κόστιζαν. Το κοστολόγιο ενός στρατευσίμου για την ένδυση, υπόδηση, στέγαση και διατροφή του ανέρχεται μεταξύ 212 και 220 ευρώ μηνιαίως, καθ' όσον με βάση αυτό προκύπτει και η μηνιαία αποζημίωση των αντιρρησιών συνείδησης που υπηρετούν κοινωνική θητεία.
Προσοχή όμως! Εδώ μας πιάσατε  «Το 2014 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δυο μονάχα περιφέρειες», δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης. Μάλιστα. Ας ξανακάνουμε λοιπόν τους υπολογισμούς. Θα επιλεγούν οι φτωχότεροι πολίτες δυο περιφερειών  και θα οριστεί ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ένα ποσό της τάξης των 200 ευρώ μηνιαίως, όση είναι και η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ. Τότε προκύπτει ότι το ποσό αυτό θα μοιραστεί σε 5.000 ανθρώπους χωρίς κανένα εισόδημα ή σε 10.000 ανθρώπους με εισόδημα έως 100 ευρώ μηνιαίως. Είναι προφανές πως όποιες Περιφέρειες και να πάρουμε οι άνθρωποι χωρίς καθόλου εισόδημα θα είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που μπορούν να εξυπηρετηθούν με τα 20 εκ. ευρώ.
Εκτός κι αν... πρόκειται για εκλογικές περιφέρειες. Στην περίπτωση αυτή κάτι μπορεί να γίνει, ιδίως αν οι δυο εκλογικές περιφέρειες είναι τελικά η εξής μία, η Μεσσηνία.
Ή εκτός κι αν η αποστροφή του Γιάννη Στουρνάρα περί καθοριστικής συμβολής του περιουσιολογίου όταν αυτό ολοκληρωθεί σημαίνει πως το πρόγραμμα δεν θα ξεκινήσει αν δεν ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο. Κι επειδή το περιουσιολόγιο είναι κάτι σαν το Γεφύρι της Άρτας, που ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν... το συμπέρασμα είοναι πως το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα θα θεσπιστεί κάπου ανάμεσα στο μήνα χωρίς Σάββατο και σε εκείνον με τις 32 μέρες.
Πράγμα που γίνεται ακόμα πιο βολικό αν ληφθεί υπ' όψιν ότι, βάσει του Μνημονίου που ψηφίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 2012, «τυχόν πλεονάσματα διατίθενται αποκλειστικά για τη μείωση του Δημοσίου χρέους» και, κατά συνέπεια, για την υλοποίηση του μέτρου, απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας. η οποί, ναι μεν δεν αμφισβητεί επισήμως το πλεόνασμα του Στουρνάρα, αμφισβητεί όμως με κάθε επισημότητα τον προϋπολογισμό του 2014 και απαιτεί τη λήψη νέων μέτρων ύψους 2 δισεκατομμυρίων.   Τι συμβαίνει λοιπόν;
Εκδοχή πρώτη: Ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί εαυτόν ως νέο Ιησού Χριστό, με το Βρούτση σε ρόλο Αποστόλου Πέτρου, και πιστεύει - ω ναι, αλήθεια σας λέμε - πως με έξι ψωμιά και τέσσερα ψάρια θα ταΐσει εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένων. Οποία αίρεσις! Πώς και δεν αντέδρασε, αυθωρεί και παραχρήμα η σεπτή ημών Ιερά Σύνοδος, πώς και δεν έριξε στους ιερόσυλους ανάθεμα, πώς και δεν τους έχει αφορήσει κιόλας; Ανάβυσσος  η ψυχή των δεσποτάδων!
Εκδοχή δεύτερη: Οι άνθρωποι κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους νομίζοντας πως κοροϊδεύουν εμάς. Είναι κι αυτό μια πιθανότητα.Μας έχουν φλομώσει με τόσο ψέμα τα τελευταία τρία χρόνια - μπροστά του ωχριούν τα ψέματα όλων μαζί των Πρωθυπουργών και Υπουργών από τη Μεταπολίτευση και μετά - που δεν αποκλείεται να έχουν πιστέψει και οι ίδιοι τα ψέματα που σερβίρουν σε εμάς.
Εκδοχή τρίτη: Όντας μονάχα δυο Γιάννηδες, υπολείπονται του μυαλού άλλων 43, για να αποκτήσουν ενός κοκόρου γνώση. Αντε να επιστρατεύσουν και το Μιχελάκη και να γίνουν τρεις. Πάλι θα λείπουνε 42 Γιάννηδες για την επίτευξη της πολυπόθητης ενός κοκόρου γνώσης
 Ακροτελεύτια εκδοχή: Μη ζοριζόμαστε παιδιά. Τα 20 εκ. θα τα πάρουν η καημένη η μανούλα και η καημένη η πεθερούλα του Στουρνάρα, που τα βγάζουν πέρα αγόγγυστα με 500 ευρώ το μήνα. Άντε να μείνει και κάτι τις για την καημένη τη μανούλα και την καημένη ττην πεθερούλα του Βρούτση. Αλλά ως εκεί.
Επίλογος: Αυτοί είναι αυτοί που είναι. Εμείς, πότε θα σοβαρευτούμε να τους στείλουμε εκεί που τους αξίζει;

Γιάννης Χρυσοβέργης

Υ.Γ. Μπορεί να είμαι σε χειρότερη μοίρα από αυτούς καθ' όσον εμένα μου λείπουνε 44 Γιάννηδες, αλλά τί να γίνει; Έτσι είναι η ζωή.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΑΣΕΒΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σε μια πρωτοφανούς ασέβειας πράξη προς το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όχι μόνο απουσίασε από τη συζήτηση για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, αλλά απουσίασε ακόμα και από την ψηφοφορία.
Από κοντά του κι ο Υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αλλά «έξεστι τοις Κλαζομενίοις ασχημονείν».

Από τη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας ο Αντώνης Σαμαράς δεν παύει, με τα λόγια του και με τα έργα του, να ασχημονεί σε βάρος της Δημοκρατίας.
Στην άρνησή του να παρευρεθεί, έστω και μια φορά, στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις ηγετών των κομμάτων της Αντιπολίτευσης - αλήθεια θυμούνται όλοι οι οψίμως μεταρρυθμιστολογούντες υποστηρικτές του να επέδειξαν τέτοια ασέβεια οι ώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου (για τον Κώστα Καραμανλή δε μιλάμε διότι υπήρξει ωσεί Πρωθυπουργός) ; - στη συστηματική νομοθέτηση μέσω «πράξεων νομοθετικού περιεχομένου», στο πραξικόπημα του κλεισίματος της ΕΡΤ «διότι δεν προέβαλλε το εθνικόν του έργον», ήρθε να προστεθεί μια πρωτοφανής στην κοινοβουλευτική Ιστορία της χώρας ασέβεια: απουσίασε από μια σημαντική ψηφοφορία, στην οποία επρόκειτο να αποφασιστούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ενός κόμματος.
Θα μπορούσε να δείξει κανείς κατανόηση αν ο Αντώνης Σαμαράς ταλαιπωρούνταν από κάποια σοβαρή ίωση και ψήνονταν στον πυρετό. Κάτι τέτοιο όμως δεν ίσχυε, διότι προτίμησε, δυο ώρες πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, να εκφωνήσει έναν δεκάρικο - είναι η ειδικότητά του άλλωστε - στα εγκαίνια του ανακαινισθέντος Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Είναι κατανοητή αντιθέτως η απροθυμία του να είναι συμμέτοχος μιας δράσης κατά των νεοναζί, με τους οποίους, μολονότι δε μοιράζεται επακριβώς το ίδιο όραμα, μοιράζεται την απέχθεια προς όλες τις εκφράσεις της Λαϊκής Κυριαρχίας: τον κονοβουλευτικό διάλογο, την ελευθερία των ΜΜΕ, τις ατομικές ελευθερίες,  την ισότητα των δικαιωμάτων των ανθρώπων ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας.
Πολύ περισσότερο που στενοί του συνεργάτες αρνούνται να καταγγείλουν τους νεοναζί είτε διότι «φυλάνε τις σφαίρες τους για τον πραγματικό εχθρό», είτε διότι αν δεν κάτσουν καλά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «θα κυβερνήσουμε με τη Χρυσή Αυγή», είτε διότι τα περί ναζισιτικής εγκληματικής δράσης με την απροκάλυπτη ανοχή της ΕΛΑΣ είναι «ψεύδη ανθελλήνικών ΜΜΕ και θα τους υποβάλουμε μηνύσεις» (που ποτέ δεν υποβλήθηκαν φυσικά).
Όπως και ο ομογάλακτός του - Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος γαρ και πρώην ανερχόμενος αστέρας της σταλινικής νομενκλατούρας στην Ουγγαρία - Βίκτορ Ορμπάν, επιδιώκει την ποδηγέτηση  των ΜΜΕ,  της Δικαιοσύνης και κάθε άλλου θεσμικού πλαισίου  της Δημοκρατίας, προκειμένου να ασκεί την απόλυτη προσωπική εξουσία του προς όφελος μιας δράκας επιχειρηματιών.
Εξ ου και η καθημερινή συμπεριφορά του Υπουργού Προπαγάνδας - συγνώμη, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είναι επισήμως - ο οποίος είναι ο μοναδικός με αυτή την ιδιότητα που έχει διανείμει χαλκευμένα βίντεο στα ΜΜΕ (δε θα σταθούμε στη συνενοχή των τελευταίων) και στους 15 μήνες που ασκεί τα καθήκοντά του δεν έχει οργανώσει ούτε μια ενημέρωση των πολιτικών συντακτων. 
Η εξ ίσου προσβλητική προς τους Δημοκρατικούς θεσμούς απουσία από την ψηφοφορία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχει μάλλον διαφορετική αιτία. Στην περίπτωση αυτή έχουμε μια προκλητική ελαφρότητα πολιτικών ηθών, για την οποία ήδη μας είχε δώσει δείγμα γραφής στα τέλη του 2011, όταν ανερυθρίαστα δήλωνε ότι «είχε ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο χωρίς να το διαβάσει».
Όμως αυτοί οι άνθρωποι κυβερνούν και γι αυτό είναι επικίνδυνοι. Είναι επικίνδυνοι γιατί δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να ικανοποιήσουν την εξουσιομνανία τους. Είναι επικίνδυνοι γιατί πιστεύουν πως ΟΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ. 

Γιάννης Χρυσοβέργης

 

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΡΑ

Είναι κοινοτοπία, και επειδή η κουβέντα αυτή έχει ειπωθεί πολλές φορές γι' ανθρώπους που δεν την αξίζουν,  και επειδή ο καθένας τη χρησιμοποιεί ανάλογα με τις αξίες ζωής του.
Αλλά για εμένα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κουβέντα που ταιριάζει.
Με το θάνατο του Αντώνη Καρρά ο κόσμος των ενεργών πολιτών γίνεται κατά πολύ φτωχότερος.
Τον γνώρισα το 1975, όταν εντάχθηκα στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Με εντυπωσίασε το παράστημά του, η ευθύτητα του χαρακτήρα του, ακόμα και το εξαιρετικά «νεανικό» για την ηλικία του ντύσιμό του.
Πιο πριν, στη διάρκεια της δικτατορίας, είχε επιδείξει πλούσια δράση από τις γραμμές του ΠΑΚ. Τότε που οι αντιστασιακοί ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Όχι, σαν τις χιλιάδες των αντιστασιακών της επόμενης μέρας, που είδαμε να ξεμπουκάρουν στις 24 Ιουλίου 1974.
Σε όλη εκείνη την έντονη μεταπολιτευτική περίοδο ο Αντώνης Καρράς, αν και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν πανταχού παρών σε όλες τις διαδηλώσεις.
Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1980, κι ενώ απ' έξω η Αστυνομία πυροβολούσε διαδηλωτές στο ψαχνό - εκτός από τους Κουμή και Κανελλοπούλου που δολοφονήθηκαν από τα γκλομπς των ΜΑΤ, τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν σοβαρά από σφαίρες αστυνομικών εκείνη τη νύχτα - ο Αντώνης Καρράς ήταν μέσα στο πολιορκημένο Πολυτεχνείο και προσπαθούσε εναγωνίως, επικοινωνώντας με τους αρμόδιους υπουργούς, να μπει τέλος στον παροξυσμό της κρατικής βίας.
Όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές κι ο τελευταίος ανθυποχαφιές της Χούντας είχε βαφτίσει εαυτόν σοσιαλιστή, όταν οι νεόκοποι «σοσιαλιστές» έσπευδαν  να διεκδικήσουν πατείς με πατώ σε θέσεις εξουσίας, ο Αντώνης Καρράς αρνήθηκε με περίσσεια αξιοπρέπεια αυτές τις θέσεις, μολονότι αν τις διεκδικούσε θα το άξιζε. Κι αυτή τη στάση την κράτησε για τριάντα ολόκληρα χρόνια.
Τον ξαναείδαμε το Δεκέμβρη του 2008, όταν η νεολαία διαδήλωνε, σε έξαλλη κατάσταση, κατά της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.  Στα 88 του χρόνια, αψηφούσε τα δακρυγόνα και όρθωνε το ανάστημά του απέναντι στην ακραία αστυνομική βία. Η βραβευμένη σε διεθνή διαγωνισμό φωτογραφία του Γιάννη Κολεσίδη, που παραθέτω τα λέει όλα.
Μίλησα για τελευταία φορά μαζί του στις αρχές του Νοεμβρίου 2011, όταν εξελίσσονταν στη Βουλή η πραξικοπηματική ανατροπή του Γιώργου  Παπανδρέου. Ήταν βαθύτατα απογοητευμένος, από την εξαχρείωση των κοινοβουλευτικών ηθών. Κι ονειρεύονταν μια ανάσταση των αξιών της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας, που είχαν επιτρέψει στην ελληνική κοινωνία να επιβιώσει στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Ο Αντώνης Καρράς υπήρξε σε όλη του τη ζωή σεβαστός από φίλους κι αντιπάλους. Τον οποίο σεβασμό ουδέποτε τον ζήτησε. Τον επέβαλε με την προσωπική του σεμνότητα και την καθαρότητα των απόψεών του, είτε συμφωνούσες μαζί του είτε όχι. Καλό κατευώδιο Αντώνη Καρρά.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Για τις εκλογές στη Γερμανία

Στον παρακάτω σύνδεσμο:
 μπορείτε να ακούσετε τη ραδιοφωνική εκπομπή του radiobubble (7 Οκτωβρίου) για τις εκλογές στη Γερμανία. Νομίζω πς έχει ενδιαφέρον...

Γιώργος Αιμ. Σκιάνης

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Δεν πληρώνω γιατί δεν έχω

Από το Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού έλαβα μια έκκληση για αποστολή email στην ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία), με αίτημα την ακύρωση του προστίμου των 720 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν δυο κυρίες με τεκμηριωμένη οικονομική αδυναμία. Μπείτε στον κόπο να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο και στη συνέχεια μπορείτε να στείλετε το μήνυμά σας τροποποιώντας την επιστολή του κοινωνικού ιατρείου.

Γιώργος Αιμ. Σκιάνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Οι ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. δείχνουν το αδυσώπητο πρόσωπο τους»

Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στη δυσάρεστη θέση να ζητήσουμε τη βοήθεια των πολιτών, ώστε να σταματήσουμε την προσπάθεια εξαθλίωσης μιας μακροχρόνια άνεργης 31χρονης και της 53χρονης μητέρας της, που είναι Άτομο με Ειδικές Ανάγκες και 80% αναπηρία.  Οι δύο κυρίες ουσιαστικά "ακροβατούν" στη ζωή και διαβιούν χάρη στην ανοχή που δείχνει ο ιδιοκτήτης της κατοικίας που νοικιάζουν (δεν έχουν να πληρώσουν από τον Απρίλιο του 2013) αλλά και στην  πενιχρή βοήθεια που λαμβάνουν από συγγενείς.

Δυστυχώς λόγω της σοβαρής οικονομικής αδυναμίας των δύο γυναικών η 31χρονη επιβιβάστηκε σε λεωφορείο χωρίς εισιτήριο και σε έλεγχο που έγινε από ελεγκτή του ΟΑΣΑ, κόπηκε πρόστιμο 72 ευρώ, παρότι η κυρία ενημέρωσε επανειλημμένα τον ελεγκτή ότι είναι μακροχρόνια άνεργη. Η ασθενής μας ήρθε άμεσα σε επαφή με τις ΟΣΥ Α.Ε. και ενημέρωσε εγγράφως για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, ενώ παράλληλα έστειλε όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα λεγόμενά της. Δυστυχώς ο ΟΣΥ απάντησε στις 17/09 ότι το πρόστιμο πρέπει να πληρωθεί αλλιώς θα μεταβιβαστεί εντός 20 ημερών στην εφορία όπου θα δεκαπλασιαστεί  και θα γίνει 720 ευρώ συνολικά Δηλαδή για ένα εισιτήριο 1.20 ευρώ το τελικό πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει στην εφορία η μακροχρόνια άνεργη ασθενής μας είναι 720 ευρώ! Με λίγα λόγια το κράτος ενεργοποιεί όλο τον μηχανισμό του για ένα ποσό, το οποίοουδέποτε θα εισπράξει και το οποίο αποτελεί το ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ χτύπημα για τις δύο γυναίκες που βρίσκονται ψυχικά και σωματικά στην εξαθλίωση, ενώ αυτό που ουσιαστικά χρειάζονται είναι κοινωνική ευαισθησία και στήριξη.

Εμείς επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία  κάναμε δύο έγγραφες εκκλήσεις στις οποίες όμως δυστυχώς  ο ΟΣΥ δεν απάντησε. Έτσι φθάνουμε  στο σήμερα και αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε τη βοήθεια όλης της κοινωνίας ώστε να σταματήσουμε ΑΜΕΣΑ την μεταβίβαση της οφειλής στην εφορία.

Σας ζητάμε λοιπόν να καλέστε ή να στείλετε μήνυμα στους παρακάτω:

Υπηρεσία Προστίμων:
τηλ. 210 4270705 και 210 4270 617 email prostimo@ethel.gr

κ. Βούρτση Γεώργιο
ΤΤμ/χης Ελέγχου Κομίστρου & Επικοινωνίας με το Επιβατικό Κοινό

κ. Δ. Μωραΐτη
Δ/ντής Παραγωγής Συγκοινωνιακού Έργου


Ο.ΣΥ. Α.Ε.
τηλ: 210-4270-796

email:


Στα μηνύματα σας μπορείτε να αναφέρετε τον αριθμό πρωτοκόλλου23559/6976/8817/1370/Α/17.09.2013 που είναι η επιστολή που έστειλαν στην 31χρονη ή απλά να αναφέρετε «για την ασθενή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού».

Παραθέτουμε την πρώτη επιστολή που στείλαμε στις ΟΣΥ Α.Ε. στην οποία δεν  λάβαμε καμία απολύτως απάντηση.

+++

---------- Forwarded message ----------
From: Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού 
Date: 2013/9/24
Subject: Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
To: osy@osy.gr
Cc: oasa@oasa.gr, prostimo@ethel.gr, tchilari@oasa.gr
Προς Ο.ΣΥ. Α.Ε. osy@osy.gr
ΓΕΝΙΚΗ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΜΙΣΤΡΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ

Κοινοποίηση ΟΑΣΑ 

Ελληνικό 24/09/2013

Κύριοι / Κυρίες,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας κρατήσουμε ενήμερους σχετικά με το θέμα σας που αναφέρεται στην επιστολή σας με αριθμό πρωτοκόλλου23559/6976/8817/1370/Α/17.09.2013 προς την κα. ...

Η κα. … είναι ασθενής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, που λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές και παρέχει πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους πολίτες. Η κυρία … πληροί αυτές τις προϋποθέσεις και γιαυτό έχει ενταχθεί στους ασθενείς του ιατρείου. Η δική μας παρέμβαση στην υπόθεσή της σκοπεύει να σας καταστήσει κοινωνούς του μεγάλου της προβλήματος και της δυσμενούς κατάστασής της, η οποία και επιδεινώνεται και από το συγκεκριμένο θέμα. Η ίδια  σας έχει  ενημερώσει με την επιστολή της στις 04/07/2013 ότι σε έλεγχο που έγινε στην λεωφορειακή γραμμή 833 προς Πειραιά δεν είχε εισιτήριο και της κόπηκε πρόστιμο 72 ευρώ το οποίο και αδυνατεί να πληρώσει για καθαρά αντικειμενικούς λόγους ήτοι:
- Είναι μακροχρόνια άνεργη, εγγεγραμμένη από …/2011 στον ΟΑΕΔ

- Όντας μακροχρόνια άνεργη δεν έχει κανένα εισόδημα. Καλύπτει τις απόλυτα αναγκαίες βιοποριστικές της ανάγκες (τροφή, νερό) από πενιχρή οικονομική ενίσχυση συγγενούς της ενίοτε.

- Ζει με την 53χρονη μητέρα της η οποία και εκείνη είναι μακροχρόνια άνεργη από τις …/2005 και είναι ΑΜΕΑ με 80% αναπηρία, από οξύ έμφραγμα που υπέστη το 2012 και έχει παράλληλα αρκετά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας όπως σάκχαρο και κατάθλιψη.

- Δεν έχουν περιουσιακό στοιχείο (ζουν σε ενοικιασμένο σπίτι, όπου και το ενοίκιο αδυνατούν να το καλύψουν και χρωστούν αρκετά ενοίκια).

Στα ανωτέρω  έχετε ήδη απαντήσει στην κυρία … ότι λόγω διάφορων νόμων και διατάξεων οφείλετε να της επιβάλατε το πρόστιμο.  Παράλληλα την ενημερώνετε ότι εάν δεν προβεί σε εξόφληση του προστίμου των 72 ευρώ θα προχωρήσετε στην διαβίβαση του προστίμου στην εφορία όπου θα 10πλασιαστεί και θα γίνει συνολικά 720 ευρώ.  Δηλαδή για ένα εισιτήριο αξίας 1.20 ευρώ που δεν πλήρωσε τον Ιούλιο λόγω απόλυτης αδυναμίας τώρα  απειλείται με χρέωση στην εφορία  720 ευρώ που και αυτό αδυνατεί να καταβάλει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι δύο γυναίκες ήδη δυσκολεύονται να ζήσουν αξιοπρεπώς και ουσιαστικά έχουν μια σκεπή πάνω από το κεφάλι τους  μόνο και μόνο γιατί ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δείχνει συμπόνια.  Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εάν το χρέος πάει στην εφορία τότε ανά πάσα στιγμή μπορεί το κράτος να στραφεί με όλο τον κρατικό μηχανισμό ενάντια σε 2 αδύναμους πολίτες που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να επιβιώσουν. Εσείς όμως, γιατί επιλέγετε να δώσετε  το τελειωτικό (;) χτύπημα;  Ο κόσμος αναρωτιόταν  τον περασμένο Αύγουστο πως και ένας 18χρονος σκοτώθηκε γιατί δεν είχε να πληρώσει ένα εισιτήριο αξίας 1.20 ευρώ.  Τώρα γνωρίζουμε γιατί σκοτώθηκε το παλικάρι.  Γνωρίζουμε ότι αυτά τα 1.20 ευρώ γίνονται 72 ευρώ και σύντομα 720 ευρώ και μετά έρχεται και σε κυνηγάει το κράτος για να σου πάρει ότι έχεις μηδαμινό ή μη και όχι μόνο.  

Οφείλουμε ως κοινωνικό ιατρείο να σας στείλουμε συνημμένα  όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν όσα σας αναφέρουμε παραπάνω και να σας παρακαλέσουμε να δείξετε την δέουσα ευαισθησία προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ώστε με τις απαραίτητες ενέργειες να σταματήσουν οι διαδικασίες μεταβίβασης του προστίμου στην εφορία και να απαλλαγεί η ασθενής από το πρόστιμο.

Σε αναμονή της άμεσης απάντησής σας και  πάντοτε με την ελπίδα απόδειξης της προσφοράς  του φορέα σας  στον συνάνθρωπο που βάλλεται στη δίνη της σημερινής κρίσης.

Με εκτίμηση,
Χρήστος Σιδέρης
μέλος του συντονιστικού οργάνου του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-14:00) (ΔΕΥΤΕΡΑ 17:00-20:00)
(ΤΡΙΤΗ 14:00-20:00) (ΤΕΤΑΡΤΗ 16:00-20:00) (ΠΕΜΠΤΗ 14:00-20:00)
(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00-19:00) (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00) 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
210 9631950 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού) 
Blog http://mki-ellinikou.blogspot.com Email mkiellinikou@gmail.com

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Μια ραδιοφωνική εκπομπή για τους νεοναζί και το αντιφασιστικό κίνημα

Την περασμένη Δευτέρα, στο radiobubble, έγινε μια συζήτηση για τα πρόσφατα γεγονότα με τη χρυσή αυγή. Μπορείτε να την ακούσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
 ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η εξέλιξη του φαινόμενου στον Ελλαδικό χώρο. 

Γιώργος Αιμ. Σκιάνης